Kötelező lesz a részvétel a népszámláláson

2011. 05. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyvenezer számlálóbiztos, 7500 felülvizsgáló, 1900 települési népszámlálási felelős, 400 KSH-oktató – csak néhány adat, amely megmutatja, mekkora apparátust mozgat meg a tízévenként esedékes népszámlálás. Vukovich Gabriella, a KSH elnöke úgy fogalmazott: fontos, hogy az állampolgárok érezzék a felmérés jelentőségét, s valós adatokat adjanak meg, mert ezek fogják megalapozni a jövő gazdasági és társadalmi döntéseit. Az adatszolgáltatás önbevallás alapján történik, utólag egyetlen hivatal sem ellenőrzi majd az adatok valódiságát.
Az összeírást október 1–31. között végzik. A jogszabály szerint kötelező a részvétel nemcsak a magyar állampolgároknak, hanem azoknak a külföldieknek is, akik életvitelszerűen hazánkban laknak. Azoknak a magyaroknak is részt kell venniük az összeírásban, akik egy évnél rövidebb ideig tartózkodnak külföldön. Azok a határon túli magyarok viszont nem lesznek alanyai a népszámlálásnak, akik most szereztek állampolgárságot, ők ugyanis nem tartózkodnak életvitelszerűen Magyarországon.
A válaszadás most először lehetséges az interneten keresztül – mondta Németh Zsolt, a KSH elnökhelyettese. Felhívta a figyelmet arra, hogy egy-egy háztartás csak egyféleképpen szolgáltathat adatot. Tehát ha az egyikük az internetes kitöltést választotta, akkor a többieknek is így kell eljárniuk. A KSH nagy hangsúlyt fektet az adatvédelemre – szögezte le Németh Zsolt. Különösen ügyelnek a kitöltött kérdőívek biztonságára, az adatok összekapcsolásának, illetve az egyedi információk közreadásának a kiküszöbölésére. A kérdőívekre nevet nem írnak, a lakcím viszont szerepelni fog rajta.
Waffenschmidt Jánosné főosztályvezető elmondta, hogy a kérdések egy része kötelezően kitöltendő, ilyen például a nem, a születési idő, az állampolgárság, a lakáshasználati jogcím, a családi állapot, vagy éppen az iskolai végzettség. Az önkéntesen kitölthetők között szerepelnek például a vallásra, a nemzetiségre, a használt nyelvre és a fogyatékosságra vonatkozó kérdések.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.