Terv készült a rokkantság vizsgálatára

Az év második felében kezdődhet el a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata, ami körülbelül 220 ezer embert érintene, akiknek akár a fele is visszatérhetne a munka világába – közölte a kormányszóvivő. A kabinet tegnap döntött a gyógyszerpiacot érintő idei megszorításokról is.

2011. 05. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány tegnap elfogadta a gyógyszerár-támogatási rendszer átalakítására vonatkozó javaslatcsomagot. A döntés nem okozott nagy meglepetést, jelentős változás ugyanis nem történt a kiszivárgott javaslatokhoz képest. A korábbi elképzeléseknek megfelelően a terheket most elsősorban a gyártók fizetik. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár hangsúlyozta: júliustól 12 százalékról 20-ra emelik a támogatott forgalom után számított gyógyszergyártói „különadót”, s duplájára – 5 millió forintról 10 millióra – növelik a szintén a cégek által fizetett orvoslátogatói díjat. Ezek – Szócska Miklós szerint – a gyártók extraprofitját mérsékelik. Felülvizsgálják a nagy értékű medicinákra vonatkozó támogatásvolumen-szerződéseket, s azokat a biztosító számára előnyösebb formában kötik újra. Szintén szerepel a csomagban a generikus program, azaz a szabadalmi védettséggel nem rendelkező készítmények térnyerésének segítése, s az árszínvonal letörése. Ennek része volna az úgynevezett preferált referencia-ársáv fogalmának bevezetése, amely – az államtitkár elmondása szerint – azt jelenti: azok a gyártók, melyek jelentős árengedményt tesznek, cserébe piaci előnyt kapnak, s nagyobb volumenben értékesíthetik termékeiket, például a közgyógyellátáson keresztül. Ennek részleteit azonban nem fejtette ki. Egyes készítményeknél elindítanák azt a gyakorlatot, hogy csak akkor fizeti ki a biztosító a támogatást, ha a medicina valóban hozza a klinikai körülmények között elért eredményeket.
Az intézkedések elsősorban az idei évre tervezett 343 milliárd forintos gyógyszerkassza betartását szolgálják. Ez a javaslatcsomag és a Széll Kálmán-tervben szereplő további megtakarítás (120 milliárd forint) két külön dolog – hangsúlyozta Szócska, aki 26 milliárd forintos megtakarítást remél a mostani lépésektől. Közölte: az egyik legfontosabb dolog, hogy nem emelkednek a betegterhek.
A kormány által elfogadott javaslatcsomag tartalmazza azokat az elemeket is, amelyek a nemkívánatos gyógyszerpiaci promóciót hivatottak kiszűrni. Az ilyen esetekben kiszabható büntetés maximumát 25 millió forintról 500 millióra növelik, s nyilvánossá teszik az orvoslátogatók névsorát. Megszüntetnék az egzotikus üdülőhelyekre „szakmai rendezvény” indokkal szervezett nyaraltatásokat is azzal, hogy ezeket előzetes bejelentéshez és indokláshoz kötnék.
Nagy Anna kormányszóvivő közölte: a tervek szerint az év második felében kezdődhet el a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata, ami körülbelül 220 ezer embert érintene, akiknek – a becslések alapján – akár a fele is visszatérhetne a munka világába. Azokra a rokkantnyugdíjasokra, akik nem vagy csak segítséggel képesek magukat ellátni, nem vonatkozna a felülvizsgálat. Emlékeztetett, jelenleg Magyarországon 724 ezer rokkantnyugdíjas él, ami nemzetközi összehasonlításban is nagyon magas szám.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.