Kaotikus állapotok a kamaráknál

Már csak pár napjuk maradt az egészségügyi dolgozóknak arra, hogy belépjenek az orvosi, a gyógyszerészi vagy a szakdolgozói kamarába, júniustól ugyanis csak így dolgozhatnak tovább. A csatlakozás azonban kaotikussá vált.

2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alapvető kérdés az, hogy lehet-e a kamarai belépésért valamilyen jogcímen pénzt kérni az éves tagdíjon felül. A Magyar Orvosi Kamara szerint igen, a szervezet úgynevezett regisztrációs díjat szed a tagfelvételért, amelynek összegét most a tömeges belépések idejére ötven százalékkal – hatezer forintról háromezerre – mérsékelte. A Magyar Gyógyszerészi Kamaránál csak a budapesti szervezet állapított meg ilyen „külön díjat” – kilencezer forintot –, s ezzel az a furcsa helyzet állt elő, hogy míg a fővárosi patikusoknak fizetniük kellett a belépésért, addig az ország más területein élőknek nem. Ezt kifogásolta levelében egy gyógyszerész Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárnál. A nézetkülönbség a neki küldött államtitkári válasz miatt élesedett ki.
A válaszlevélben foglaltak szerint ugyanis a belépés illetékmentes, amit sokan úgy értelmeznek, hogy más jogcímen sem kérhető pénz a kamarai taggá válásért. Erre utal az is, hogy egy másik jogszabálytervezet azt mondja ki: a beszedett díjat vissza kell fizetni.
Egyesek – például Keszthelyi Gyula tardi háziorvos – kiálltak amellett, hogy nem fizetnek különdíjat, mert az jogellenes. Éger István orvoskamarai elnök viszont másként látja, szerinte csak illetéket nem lehet kérni a beléptetésért. Mivel az általuk szedett regisztrációs díj nem illeték, ezért azt jogszerűen kérik leendő tagjaiktól – vélekedett. Hozzátette: a regisztrációs díj nagyon régóta létezik a kamaránál.
A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, Horváth Tamás viszont azt mondta: elfogadják az államtitkári választ, s kérték a budapesti szervezetet, hogy ne szedjék tovább a kilencezer forintos díjat. Arról is dönteni kell, hogy mi lesz azoknak a pénzével, akik már befizették az összeget – tette hozzá.
A harmadik egészségügyi köztestület, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara az éves tagdíjon felül nem kér pénzt a taggá válásért – mondta Balogh Zoltán elnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.