Hamburgeradó szeptembertől

Döntött a kormány a népegészségügyi termékdíj, közismert nevén a hamburgeradó bevezetéséről, amelyet a tervek szerint szeptembertől vetnének ki a bizonyítottan egészségtelen élelmiszerekre.

2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fizetni kellene a magas cukor-, só- és szénhidráttartalmú ételek, italok, így az energiaitalok, a chipsek, a snackek és az előrecsomagolt sütemények után. A lista még nem végleges, az azonban egyre biztosabb, hogy az új adó nem vonatkozik majd a leginkább egészségkárosító cigarettára és alkoholra. Könynyen lehet, kimarad a névadó hamburger is. A szóban forgó termékek olyan tipikus élelmiszerek, amelyek igazoltan kevés tápanyagot, ám sok extra kalóriát tartalmaznak.
*
Nagy Anna kormányszóvivő tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta: az adót a termék gyártójának kellene kifizetnie. Amennyiben külföldi élelmiszerről van szó, a belföldön elsőként értékesítőnek kellene lerónia az új adót. A fizetendő összeg mértéke energiaitalonként például 300 forint lenne literenként, a chipseknél pedig 400 forint kilogrammonként. A magas cukortartalmú üdítőknél 10 forintot kellene fizetni literenként. A kormányszóvivő szerint a befolyt pénzt népegészségügyi célokra fordítják majd, ennek részleteiről azonban nem közölt információt.
Nagy Anna hozzátette: tisztában vannak azzal, hogy kizárólag adópolitikával nem lehet felvenni a harcot az egészségtelen életmóddal szemben, nagy hangsúlyt kell fektetni a sportra, a felvilágosító kampányokra és a tudatos életmód népszerűsítésére. Mint hangsúlyozta, az állam nem szeretné tehetetlenül végignézni, hogyan betegednek meg egészséges emberek a helytelen, egészségtelen életvitel miatt, és szorulnak segélyekre vagy ápolásra.
A hamburgeradóról szóló jogszabálytervezet várhatóan még az Országgyűlés nyári rendkívüli ülésszaka alatt a törvényhozás tagjai elé kerül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.