Nőhet az elvándorló orvosok száma

Kismértékben tovább emelkedett azoknak a végzős orvostanhallgatóknak a száma, akik egy éven belül külföldi munkavállalást terveznek.

2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Rezidensszövetség most készült felmérése szerint az idén államvizsgázottak 31 százaléka menne egy éven belül más országba dolgozni, míg tavaly ez az arány 29,4 százalék volt. 2010-ben a legtöbben a röghöz kötés miatt távoztak volna külföldre, akkor ugyanis még hatályban volt az a rendelet, amely a szakvizsga megszerzése után négy évig egy hazai intézményhez láncolta volna a fiatal orvosokat. Az idén viszont a többség – 68,7 százalék – az alacsony béreket és a rossz munkakörülményeket jelölte meg a távozás fő okaként. Tavaly ez az arány még a 20 százalékot sem érte el.
Papp Magor, a Magyar Rezidensszövetség elnöke lapunk kérdésére elmondta: a humánerőforrás-krízis tovább mélyül, erre utal, hogy várhatóan az idei végzősöknek körülbelül a fele nem lép be a szakképzésbe.
*
A több mint ezer meghirdetett rezidensi állásból tehát várhatóan kevesebb mint 400-at fognak betölteni. Az elvándorlás legnagyobb vesztesei szerinte a kisebb vidéki fekvőbeteg-ellátó intézmények lesznek.
Ha tehát nem sikerül jelentősen emelni a fiatal orvosok bérét, akkor megállíthatatlanná válik az elvándorlás. A bérrendezésről tegnap sem közölt konkrétumokat Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár az Országgyűlés egészségügyi bizottságának ülésén, amely a rezidensképzés helyzetével és jövőjével foglalkozott. Csak anynyit mondott: nem futnak el a probléma elől. Ennél nyitottabb és kollegiálisabb hozzáállással nem találkozhattak a rezidensek – tette hozzá. Az ágazat vezetője tudatában van annak: mindenki azt várja tőle, hogy „virítsa a lóvét”, s reméli, néhány hónap múlva mindenki látni fogja, pontosan mi történik. A bérrendezés lehetséges módozatairól semmilyen konkrétumot nem árult el, csak annyit mondott: magánforrások visszaforgatásán is gondolkodnak.
Páva Hanna, a tárca helyettes államtitkára az eddigi eredményekről szólva elmondta: megszüntették a rezidensek röghöz kötöttségét, s egyszerűsítették a kórházakban történő alkalmazásuk feltételeit. Lehetővé tették, hogy a szakmacsoportonként meghatározott keretszámok átcsoportosíthatók legyenek. Lehetővé tették a fiatal orvosok számára, hogy a rezidensi képzés alatt szakterületet váltsanak. Bejelentette: a jövőben a rezidensek körülbelül évi százezer forintnyi összeget kapnának a dologi kiadásaikhoz, például az utazási, a szállás- és a tankönyvköltségeikhez. Rendeznék a szakorvosjelöltekkel közvetlenül foglalkozó tutorok és a mentorok szerződéseit, s javadalmazását is. Az államtitkárság úgy nyúlna hozzá a szakorvosképzéshez, hogy az EU-s pénzeket már az új rendszerben lehessen felhasználni, és jusson anyagi ösztönzés a képzőknek és a képzetteknek is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.