Ingatlanberuházás a János-kórház területén

Ingatlanberuházást tervez a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet. Az új épületegyüttes kialakítása érdekében enyhítenék a XII. kerületben érvényben lévő szigorú telekbeépíthetőségi korlátokat.

2011. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyszabású beruházást tervez az egészségügyi háttérintézmények összevonásával nemrég létrejött „megaszervezet”, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI). A fővárosi önkormányzat tulajdonában álló János-kórház területéből hasítanának ki egy darabot: egészen pontosan a volt nővérszállót magába foglaló telekrészt, amely jelenleg használaton kívül áll.
A XII. kerületi önkormányzattól kiszivárgott információ szerint erre húznának fel egy új épülettömböt, emellett pedig „felülépítenék” a közvetlenül mellette álló ingatlant, amelyet jelenleg a GYEMSZI használ. Korábban ez a terület is a János- kórházhoz tartozott, de a tulajdonos főváros használatba adta azt az államnak.
A több mint 10 ezer négyzetméternyi összterülettel megvalósuló új épületegyüttes 1850 négyzetméternyi irodából, 1200 négyzetméternyi laborból, 5400 négyzetméternyi parkolóból, 300 négyzetméternyi könyvtárból és egyéb más kiszolgálóegységekből állna. A beruházás minden bizonnyal forintmilliárdokba kerül majd.
A felek, azaz a GYEMSZI és a János- kórház vezetése, valamint a fővárosi és a XII. kerületi önkormányzat tisztában van vele, hogy az ingatlanok jelenlegi besorolása és a terület beépítési paraméterei nem teszik lehetővé a tervezett beruházás megvalósítását. Ezért a GYEMSZI a XII. kerületi önkormányzatnál kezdeményezte az építési szabályzat módosítását, amelyet az – a „mega-háttérintézmény” várakozása szerint – nagy valószínűséggel meg is fog adni. Így a kerület építési szabályzatában növelnék a szintterületi mutatót és a beépítés lehetséges mértékét, ez utóbbit például a jelenlegi 25 százalékról 30-ra. A János-kórházzal együtt több mint 138 ezer négyzetméteres területen így az összes beépített alapterület a jelenlegi 35 ezer négyzetméterről több mint 37 ezerre változna. Az összes beépített szintterület pedig a mostani 98 492 négyzetméterről 103 500-ra emelkedne.
A területért cserébe azt vállalja a GYEMSZI, hogy a beruházás eredményeként megépített parkolóhelyek egynegyedét – felszíni parkolóhely kiváltása céljából – térítésmentesen használatba adja a kórháznak. Vállalják továbbá, hogy a meglévő parkot felújítják, illetve új parkosítást végeznek.
Az elképzelések szerint 2011. augusztus 31-ig kiírják az építészeti tervpályázatot, és még ez év végéig el is bírálják.
Az általunk megkérdezett szakemberek érdekesnek nevezték, hogy miért egy fővárosi területen tervez beruházást az állami felügyelet alá tartozó GYEMSZI, miközben számos állami egészségügyi intézmény áll üresen. Ezen intézmények nagy részére a Molnár Lajos, Horváth Ágnes SZDSZ-es egészségügyi miniszterek idején eldöntött kórházbezárások idején került lakat. Az elmúlt években csak az állaguk romlott, és forintmilliárdokat költöttek az őrzésükre. Eladni egyiket sem sikerült, pedig a politikusok néhány éve a döntést még azzal indokolták, hogy az értékesítésből származó bevétel az ágazatot gazdagítja majd.

Megaintézmény. Nemrég jelentette be Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár, hogy az új egészségpolitikai irányzat és az egészségügyi struktúraátalakítás jegyében gazdasági együttműködésben folytatja tovább tevékenységét a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi háttérintézményeinek egy része. Az új megaintézménybe, azaz a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetbe (GYEMSZI) integrálták az Országos Gyógyszerészeti Intézetet, az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézetet, az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézetet, az Országos Szakfelügyeleti és Módszertani Központot, valamint az Egészségügyi Minőségfejlesztési és Kórháztechnikai Intézetet. Az új szervezet honlapján az olvasható, hogy a GYEMSZI új feladatok ellátását is vállalja, például az országos egészségügyi minőségfejlesztési és betegbiztonsági stratégia megalkotását, az egészségügyi intézmények közötti funkcionális integrációhoz szükséges kataszterek nyilvántartását, a betegút-szervezési és fejlesztéspolitikai feladatok ellátását, a szakfelügyeleti rendszer működtetését, valamint az ágazatot érintő európai uniós projektek menedzselését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.