Össztűz az új munkaszabályozásra

Az ellenzéki pártok egyöntetűen, a nagyobb szakszervezeti tömörülések pedig egy kivételével elutasítják az új munka törvénykönyve tervezetét, amelyet a kormány múlt pénteken hozott nyilvánosságra. Leginkább azon részeit kifogásolják a dokumentumnak, amelyek szerint könnyebben lehet majd elbocsátani a kismamákat, a táppénzeseket, kisebb lehet a végkielégítés, s kevesebb lehet a szabadság is.

2011. 08. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadhatatlannak tartja az új munka törvénykönyve tervezetét a szakszervezetek többsége és az ellenzéki pártok. A Nemzetgazdasági Minisztérium múlt pénteken bocsátotta társadalmi vitára az anyagot a Kormany.hu internetes oldalon. Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnöke pénteken a távirati irodának például kifogásolta az előterjesztés azon elemeit, amelyek csökkentik a jövedelmet, a pihenőidőt, a munkaidőt viszont növelik, de a szabadság kiadásának és a pótlékok rendszerének a megváltoztatását, valamint a munkaidő-kedvezmény tervezett megszüntetését is nehezményezte. Az MSZOSZ elnöke nem szeretné, ha a kollektív megállapodásokat az egyéni megállapodások váltanák ki. Ugyanakkor hozzátette: vannak pozitív elemei is az előterjesztésnek, például az, hogy a jövőben a munkavállalókkal való egyeztetés kötelezettsége kiterjedne a vállalatcsoportokra is.
Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) azért tiltakozik a tervezet ellen, mert álláspontjuk szerint rendkívüli mértékben kiszolgáltatottá teszi a munkavállalókat a foglalkoztatási szabályok egyoldalú, csak a munkáltatóknak előnyös átírásával szemben. Ugyancsak elfogadhatatlannak tartják a munka törvénykönyve tervezetét a Liga Szakszervezetek. Úgy látják, a jogszabály jelen formájában nagyon megnehezítené a munkavállalók helyzetét.
Ezzel szemben Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára úgy vélte, a foglalkoztatás rugalmasságát segítheti az új törvény, amely a korábbinál kevesebb szabályt tartalmaz, ugyanakkor több lehetőséget kínál a munkaadók és a munkavállalók közti kölcsönösen előnyös megállapodásra. A VOSZ főtitkára megjegyezte: a munkaadói oldal várhatóan augusztus elejére alakít ki közös álláspontot a tervezetről.
Eközben az ellenzéki pártok egyöntetűen elutasítják a kormány elképzeléseit. Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes tegnapi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Orbán Viktor „perverz társadalom- és gazdaságpolitikája” kudarcra van ítélve, mert a kormány az oktatásra nem áldoz, a munkajogokat pedig szűkíti. Szerinte csak tudásalapú társadalommal és képzett, nem pedig eldobható munkavállalókkal lehet erős nemzetet építeni.
Bertha Szilvia, a Jobbik országgyűlési képviselője pénteki közleményében azt írta: a munkaerőpiac legnagyobb problémája a versenyszféra munkahelyeinek alacsony száma, amit „nem lehet megoldani a munka világának rendszertelen, összevissza szabályozásával, a munkavállalók kiszolgáltatottságának fokozásával, a kisgyermekes családok és nyugdíj előtt álló alkalmazottak védelmének megszüntetésével, mesterséges alkalmazási körülmények megteremtésével”.
Az LMP szerint a kormány saját gazdaságpolitikájának az árát akarja megfizettetni az emberekkel. Szél Bernadett, a párt választmányi szóvivője pénteken azt mondta: az eddigi munka törvénykönyve sem védte kellően a munkavállalókat, de az új koncepció még ahhoz képest is határozott visszalépést jelent, és megnyitja az utat a „kaszárnyakapitalizmus” előtt. Hozzátette: a javaslatok egyike sem javítja a versenyképességet, csak a dolgozók kiszolgáltatottságát növeli.
Ismeretes, a nemzetgazdasági tárca által nyilvánosságra hozott tervezett munka törvénykönyve szerint – amely első körben leginkább felháborodást keltett – a jövőben a munkáltató hamarabb bocsáthatná el rendes felmondással azokat, akik a jelenlegi szabályozás szerint védelmi időszakban vannak. Így a táppénzen lévőkkel, a várandósokkal, a szülési szabadságon lévőkkel, a gyermekgondozás, illetve hozzátartozó otthoni gondozása miatt fizetés nélküli szabadságukat töltőkkel, a beteg gyermeket táppénzen ápolókkal és az önkéntes katonai szolgálaton lévő munkavállalókkal már a védelmi idő alatt is közölhető a felmondás. A felmondási idő pedig – szemben az eddigi 15, illetve 30 nappal – a védelmi idő lejárta utáni napon kezdődne.
Újdonság az is, hogy a munkáltató a határozott idejű munkaviszonyt rendes felmondással is megszüntetheti: felszámolás vagy csődeljárás alatt, a munkavállaló tartós alkalmatlansága esetén, vagy ha a munkaviszony fenntartása elháríthatatlan külső ok következtében lehetetlenné válik. A munkaadó a rendes felmondást csak a határozott idejű szerződésnél köteles indokolni, a határozatlannál nem.
Az új munka törvénykönyvéből kikerülne, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár előtti öt évben csak különösen indokolt esetben lehet rendes felmondással megszüntetni a munkavállaló jogviszonyát, amely tervezett intézkedés szintén éles kritikákat kapott.
Módosul a szabadság kiadása is: eltérő megállapodás hiányában egybefüggően legalább 10 munkanapot kell kiadni. A munkáltató évente öt munkanapnyi szabadságot – a munkaviszony első hat hónapját kivéve – a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. Megszűnne az úgynevezett műszakpótlék, s változik a bérpótlék: a vasárnapi munkavégzés esetén előírnák a bérpótlék fizetésének kötelezettségét. Felszámolnák az úgynevezett szakszervezeti vétó intézményét is, s a munkavállalók választott képviselői munkajogi védettségének megszüntetése is napirendre kerülhet.
Vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.