Speciális betegek kerülnek először a nemzetközi listára

Körülbelül 50-60 magyar beteg kerülhet fel jövőre az Eurotransplant nemzetközi szervcsereszervezet várólistájára, míg 2013-tól, a teljes jogú tagság megszerzésének várható időpontjától már mind az ezer szervátültetésre váró hazai páciens neve ott szerepel majd. Az Eurotransplanttal ősszel írhatja alá Magyarország a szerződést: egy évig részleges, majd teljes jogú tagok lehetünk.

2011. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zajlik az Eurotransplant-csatlakozás feltételeinek pontosítása. A legutóbbi egyeztetésről és a csatlakozás részleteiről kérdeztük Langer Róbertet. A Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója, a szakmai kollégium elnöke lapunknak elmondta: a szerződéstervezet véglegesítésén dolgozik a minisztérium, az egészségbiztosítóval, az ÁNTSZ-szel és a szakmai szervezetekkel közösen.
Egy 2006-os szerződés szövegtervezetéből indultak ki, s mára alig maradt tisztázatlan kérdés, a tagságunk szempontjából azonban ezek sem igazán lényegesek. Az egyik például az, hogy peres ügyekben melyik lesz az illetékes bíróság. Nagy valószínűséggel a hágai – nem a nemzetközi, hanem a helyi –, az Eurotransplant leideni központja ugyanis oda tartozik. A másik pedig, hogy miként tudnak majd a külföldi orvosok szervet kivenni Magyarországon, az operációt ugyanis az az orvoscsoport végzi, amelyik a beültetést is. Ha tehát egy magyar donor szívét például osztrák, a máját pedig belga beteg kapja, akkor az adott országokból érkeznek majd ide a szakmai teamek. A hazai jogszabály szerint azonban csak az végezhet orvosi tevékenységet Magyarországon, akinek honosították a diplomáját, ezért megoldásként azt vetették fel, hogy a szervek kivételét tekintsék a boncolás egy speciális esetének. Így külön engedéllyel eltekinthetnének a diploma honosításának bonyolult és hosszadalmas folyamatától – vélekedett a szakember.
Langer Róbert szerint Magyarország nagy valószínűséggel ősszel írhatja alá a szerződést az Eurotransplanttal, az együttműködés pedig 2012 januárjától lépne hatályba. Egy évig részleges, 2013-tól pedig teljes jogú taggá válnánk.
A csatlakozástól a szervátültetések számának emelkedését remélik a szakemberek, hiszen így egy 10 milliós lélekszámú terület helyett egy körülbelül 130 milliós populációban kereshetnek megfelelő donort a betegeknek. Arra a kérdésre, hogy mennyivel nőhet a beavatkozások száma, Langer Róbert úgy fogalmazott: ezt nehéz megjósolni, de valamivel 10 százalék alatti emelkedésre számíthatunk. Horvátország csatlakozása után például 300 százalékos volt a növekedés, de ők nagyon mélyről indultak. Mi annál lényegesen kedvezőbb helyzetben vagyunk, lakosságarányosan sokkal több beavatkozást végzünk, mint ők a csatlakozásuk előtt.
A tagság évente körülbelül 300 millió forintba kerül majd. Ennek nagy részét a várólistán lévő páciensek regisztrációs díja és a szervek szállítási költsége teszi majd ki. Ez utóbbi tétel nagysága egyébként nagyban függ attól, hogy honnan érkezik a szerv. Ha például a közeli Ausztriából, akkor gépkocsival, vagy akár vonaton is hozhatják. Időben ez is belefér. Ha kicsit távolabbi országból kell a szállítást megoldani, akkor igyekszünk a menetrend szerinti repülőgépjáratokat igénybe venni, ha pedig ez sem jelent megoldást, akkor marad a bérelt magánrepülőgép – mondta a főigazgató.
A kiadások bőven megtérülnek – vélekedett, majd hozzátette: a szervátültetés költsége sokkal alacsonyabb, mint például egy vesebeteg rendszeres dializálása. Itthon azonban sajnos nem igazán ismerik az egészségnyereség, vagy éppen az elmaradt haszon fogalmát. Fontos tudni, hogy a transzplantáció húzóágazat, olyan, mint az űrkutatás, ahol az elért eredmények hatása az élet számos más területén megmutatkozott. A transzplantációnak is minden orvosi szakmára van hatása, fejleszti az aneszteziológusokat, a műtősöket, az ápoló- és a technikai személyzetet.
Jövőre, azaz a részleges tagságunk idején csak a „speciális” betegek kerülnek fel az Eurotransplant várólistájára, ők azok, akiknek Magyarországon csak nagyon nehezen találnának megfelelő donort. Ebbe a csoportba tartoznak a sürgős esetek, illetve azok, akiknek a vére túl sok ellenanyagot termel, ezért a donornak is különleges paramétereknek kell megfelelnie. Továbbá a gyermekek, akiknek elsősorban azért nehéz szervet találni, mert a felnőtteké általában túl nagy, gyermekdonor azonban rendkívül kevés van.
Azon kívül, hogy a csatlakozás után a speciális betegeknek sokkal nagyobb eséllyel találhatnak megfelelő szervet, a tagság előnye az is, hogy hazai donorszerv nem veszhet el. Ez most sokszor előfordul, mert nem sikerül megfelelő „befogadó” beteget találni. Többek között azért, mert bizonyos szervek esetében – főként a szívnél és a tüdőnél – rendkívül kevesen szerepelnek a várólistán. Nem arról van szó, hogy nincs elegendő beteg – hangsúlyozta Langer Róbert –, hanem arról, hogy az orvosok egyszerűen nem számolnak a szervátültetés lehetőségével, nem teszik fel a pácienst a várólistára. Súlyos gondot okoz szerinte az is, hogy leállt az úgynevezett koordinátori program, s emiatt azonnal visszaesett a donorjelentések száma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.