Újabb veszélyes készítmények a drogériákban

Újabb potencianövelő étrend-kiegészítőkről igazolta egy független vizsgálat, hogy hamisak, és tiltott összetevőt tartalmaznak. A tudományos csoport tavaly is hasonló megállapításra jutott, akkor az ÁNTSZ szigorú fellépést ígért. Az egészségügyi hatóság azonban nem tudott érdemi eredményt elérni, a potencianövelők piacát nem sikerült megtisztítani az illegális szerektől. Pedig a hamis készítmények alkalmazása rendkívül veszélyes lehet a páciensekre.

2011. 09. 21. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdöbbentő eredményre jutottak a szakemberek a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán. Helyi drogériákban és szexboltokban összesen hatféle étrend-kiegészítőt vásároltak, amelyeket mind potenciafokozóként ajánlottak, forgalmaztak. Ezeket részletes analitikai vizsgálatnak vetették alá, és megállapították, hogy a vizsgált termékek 50 százaléka, azaz három étrend-kiegészítő – a V.I.P. Gold, a Viapro Forte+ és a Blue Dragon II. – tiltott hatóanyagot tartalmaz.
*
Szintetikus gyógyszerhatóanyagot találtak a készítményekben, noha a jogszabályok szerint ilyet az étrend-kiegészítők nem tartalmazhatnak. Ezek a termékek tehát hamisnak minősülnek. A vizsgálatról a Gyógyszerészet című szakmai lap szeptemberi száma közölt beszámolót. Mivel étrend-kiegészítőket számos gyógyszertár forgalmaz, a szakemberek tíz véletlenszerűen kiválasztott patikában telefonon is érdeklődtek arról, hogy kapható-e a vizsgálatban „szennyezettnek” bizonyult termék valamelyike vagy ahhoz hasonló. Egy helyen árusították az egyik érintett szert, míg öt gyógyszertárban más, hasonló terméket ajánlottak.
Tavaly nyáron ugyanez a tudományos műhely – Szendrei Kálmán professzor és Csupor Dezső adjunktus vezetésével – már végzett hasonló kutatást. Akkor 53 olyan terméket találtak, amelyet potencianövelőként vagy ilyen hatást sejtetve kínáltak. Megállapították, hogy közülük 25 illegálisan került a hazai piacra, azokat ugyanis nem jelentették be az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnél. Kémiai vizsgálatnak tíz étrend-kiegészítőt vetettek alá. Közülük hatban szintetikus gyógyszerhatóanyagot találtak. További két termékben mutattak ki a csomagoláson fel nem tüntetett koffeint, illetve johimbin nevű szert, utóbbi korábban gyógyszerként volt forgalomban Magyarországon, de ma már nem használják. Tehát a tízből mindössze két olyan készítmény akadt, amely feltehetőleg a csomagolásán feltüntetett összetevőket tartalmazta. Ezután az ÁNTSZ is elvégeztette az analitikai vizsgálatot, amely igazolta a Szegedi Tudományegyetem eredményeit. Ezért a hatóság betiltotta a szerek forgalmazását. Ezek el is tűntek a boltok polcairól, igaz, még számtalan internetes portál kínál azonos nevű termékeket. Ráadásul továbbra is rendkívül magas a hamisított készítmények aránya. Büntetőeljárás egyetlen ügyben sem indult.
– A piacot nem sikerült megtisztítani – vélekedett Hankó Zoltán, a Gyógyszerészet című folyóirat felelős szerkesztője, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke. Hozzátette: az előző vizsgálat után megkezdődött az étrend-kiegészítőkről szóló jogszabály módosítása – voltak is szakmai egyeztetések –, a módosításokat azonban még nem hirdették ki, pedig azok kecsegtetnek némi pozitív eredménnyel.
Hankó szerint nem csak a nem kellően hatékony hatósági fellépés okoz gondot, a készítmények forgalomba kerülésének rendszere is rossz. Mint mondta: hasonló problémákkal küzdenek más EU-országok is, de ez nem jelenti azt, hogy Magyarországon ne lehetne jobb, biztonságot növelő szabályozást bevezetni. A szakember szerint ezért mielőbb meg kell hozni a jogszabályi változtatásokat, és szigorítani kell a hatósági fellépést. – Meg kell teremteni annak lehetőségét is, hogy a patikákba valóban csak minőségileg garantált termékek kerülhessenek – tette hozzá.
A hamis készítmények alkalmazása nagyon veszélyes lehet – nyilatkozták szakemberek lapunknak. A potenciazavar ugyanis gyakran szív-ér rendszeri betegségek mellett jelentkezik, és feltételezhető, hogy a fogyasztók jelentős része szed valamilyen keringésre ható gyógyszert. Csakhogy ezek a hamisított étrend-kiegészítők is tartalmaznak keringésre ható gyógyszerhatóanyagot (vagy ahhoz nagyon hasonlót), így a készítmények együttes, orvosi felügyelet nélküli alkalmazása kiszámíthatatlan és kontrollálhatatlan következményekkel járhat. A gyógyszerhatóanyagokkal hamisított termékeknél túladagolási tünetek jelentkezhetnek anélkül, hogy a kiváltó ok a fogyasztó vagy akár egy orvos számára ismert lenne. Egyes készítmények nemcsak egy-, hanem 2-4-féle szintetikus anyagot is tartalmazhatnak, amelyek kombinált alkalmazását soha nem tanulmányozták humán vizsgálatokban. Ez egyesek szerint kimeríti az engedély nélküli humán kísérlet fogalmát. Találtak olyan terméket is, amelyben ugyanaz a hatóanyag volt, mint a leggyakrabban használt, vényköteles potencianövelőben, csak nagyobb mennyiségben. További kockázat, hogy a termékek szintetikus hatóanyagai az illegális előállítás miatt ismeretlen összetevőket, szennyeződéseket tartalmazhatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.