Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Vizsgálatot indított az ÁNTSZ

Vizsgálatot indított az ÁNTSZ, miután a Szegedi Tudományegyetem kutatói ismét számos illegális potencianövelő étrend-kiegészítőt találtak különböző boltokban.

2011. 09. 26. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bejelentést kaptunk a Szegedi Tudományegyetemről, miszerint hamis potencianövelő étrend-kiegészítőt azonosítottak, ezért vizsgálatot rendeltünk el, amelyet a területileg illetékes népegészségügyi szakigazgatóság végez – közölte lapunk kérdésére az ÁNTSZ kommunikációs osztálya.
Lapunk a napokban számolt be arról, hogy megdöbbentő eredményre jutottak a szakemberek a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán. Helyi drogériákban és szexboltokban hatféle étrend-kiegészítőt vásároltak, amelyeket mind potenciafokozóként ajánlottak. Ezeket részletes analitikai vizsgálatnak vetették alá, s megállapították, hogy a vizsgált termékek ötven százaléka, azaz három étrend-kiegészítő – a V.I.P. Gold, a Viapro Forte+ és a Blue Dragon II. – tiltott hatóanyagot tartalmaz. Szintetikus gyógyszerhatóanyagot találtak a készítményekben, noha a jogszabályok szerint ilyet az étrend-kiegészítők nem tartalmazhatnak. Ezek a termékek tehát hamisnak minősülnek.
Tavaly nyáron ugyanez a tudományos műhely már végzett egy hasonló, nagyszabású kutatást. Akkor 53 olyan terméket találtak, amelyet potencianövelőként vagy ilyen hatást sejtetve kínáltak. Megállapították, hogy közülük 25 termék eleve illegálisan került a hazai piacra, azokat ugyanis nem jelentették be az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnél. Kémiai vizsgálatnak tíz étrend-kiegészítőt vetettek alá. Közülük hatban szintetikus gyógyszerhatóanyagot találtak. További két készítményben mutattak ki a csomagoláson fel nem tüntetett koffeint, illetve johimbin nevű szert, ez utóbbi korábban gyógyszerként volt forgalomban Magyarországon, de ma már nem használják. Tehát a tízből mindössze két olyan készítmény akadt, amely feltehetőleg a csomagolásán feltüntetett összetevőket tartalmazta. Ezután az ÁNTSZ is elvégeztette az analitikai vizsgálatot, amely igazolta a Szegedi Tudományegyetem eredményeit. Ezért a hatóság betiltotta a szerek forgalmazását.
A piacot azonban nem sikerült megtisztítani, ezt bizonyítják az új eredmények – vélekedett lapunknak nyilatkozva Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke. Hozzátette: az előző vizsgálat után megkezdődött az étrend-kiegészítőkről szóló jogszabály módosítása – voltak is szakmai egyeztetések az ügyben –, a módosításokat azonban még mindig nem hirdették ki, pedig azok kecsegtetnek némi pozitív eredménnyel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.