időjárás 19°C Árpád 2023. március 31.
logo

A Debreceni Egyetembe olvadt a Mátrai Gyógyintézet

Dombi Margit
2008.05.30. 13:58

Péntektől a Debreceni Egyetem keretein belül tevékenykedik a Mátrai Gyógyintézetet (MAGY). Az integrációt két évvel ezelőtt az egyetem orvoscentruma (DEOEC) kezdeményezte, mert így a kölcsönösen előnyös szakmai együttműködésen túlmenően új rehabilitációs képzőhellyel bővítheti az oktatás lehetőségeit – tájékoztatott Paragh György, az orvoscentrum elnöke.

Az két intézmény együttműködése 2006-ban egy kooperációs megállapodással kezdődött, majd aláírták az oktatókórházi szerződést. Ez utóbbi alapján a kooperáció kiterjedt az aktív- és rehabilitációs ellátáson túlmenően az orvos- és szakorvosképzésben történő együttműködésre is. E háttérre alapozva a DEOC 2007-ben megalapította az ország első és jelenleg egyetlen rehabilitációs tanszékét azzal a céllal, hogy jelentős előrelépést tegyen az észak-keleti régióban folyó rehabilitációs ellátás, illetve képzés szakmai színvonalának növelésére. Az integráció következtében tovább erősödhetnek az aktív ellátás területén kialakított szakmai kapcsolatok is. Különösen a légzőszervi, szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségek gyógyításában aknázhatja ki az intézményi egységesülés előnyeit a MAGYS és a DEOEC -hangsúlyozta Paragh György.

Kerényi Erika, a DEOEC-be integrált mátraházi gyógyintézmény új főigazgatója arról tájékoztatott: a szubalpin klímával rendelkező mátraházi szanatórium és a vele összetartozó kékestetői gyógyszálló 1932-ben kezdte meg működését. Megépítésüktől a TBC-s, illetve egyéb idült légúti betegségek kezelésének legmodernebb közép-kelet-európai gyógyintézménynek számítottak, Csonka László terápiás elképzeléseit követve a gyógyítást a klimatikus viszonyokra alapozták. 1980-ban a két mátrai intézményt felújították, és hozzájuk csatolták a parádi szanatóriumot is, ám 1994-ben a parádi egység újra önálló lett.

Kékestetőn és Mátraházán pedig drasztikus ágyszámcsökkentés kezdődött: Mátraházán 525-ről 240-re csökkentették a finanszírozott ágyak számát két év alatt, Kékestetőn pedig 335-ről 100-ra csökkent az ágyszám. 1998-tól egy százágyas szociális otthon kezdte meg működését az intézmény területén, 2002-ben pedig plusz rehabilitációs ágyak finanszírozásával növelték a két intézmény gyógyító kapacitásait. Kékestetőn 55, Mátraházán pedig húsz rehabilitációs ágyat kaptak. Jelenleg a két intézmény együttesen 415 ágyon működik. Az aktív ágyak a Heves megyei betegek gyógyítását szolgálják, a rehabilitációs és krónikus ágyakra pedig speciális klimatikus adottságai miatt országos beutalási lehetőséggel rendelkezik az intézmény.

2007 tavaszán a szakmai struktúra megváltozott, 405 ágyon 261 szakrendelési órában látja el alapfeladatát a MAGY. A DEOEC oktatókórházaként kiszolgálja a rehabilitációs tanszéket, aminek 50 belgyógyászati, 50 kardiológiai, 100 pulmonológiai 20 onkológiai rehabilitációs ágya van. Heves megyei centrumként a MAGY keverékinfúziós háttérrel a pulmo-onkológiai betegeket is ellátja. A 105 aktív ágyból öt ágyon intenzív tüdőgyógyászati ellátás folyik. A krónikus pulmonológiai ellátást nyolcvan ágy szolgálja.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.