időjárás 13°C Gellért , Mercédesz 2022. szeptember 24.
logo

Rétvári: Szűcs Erika szakítson a „Zuschlag-klónokkal”

MNO
2008.06.17. 10:16

Rétvári Bence (KDNP) azt kérte a szociális minisztertől, hogy függessze fel Prácser Lászlót azokból a testületekből, amelyek pályázati pénzek odaítéléséről döntenek, ugyanis a férfi vádlott a Zuschlag-ügyben. A kereszténydemokrata politikus erről keddi sajtótájékoztatóján beszélt Budapesten. <br /><br /><a href="/portal/566937"><strong>• Nem lesz gyorsított eljárás a Zuschlag-ügy kapcsán</strong></a>

Rétvári Bence tájékoztatása szerint Prácser Lászlónak, a Gyermek- és Ifjúsági Konferencia (GYIK) társelnökének annak ellenére beleszólása van a támogatások odaítélésében a Nemzeti Civil Alapprogram Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumában, valamint a Gyermek- és Ifjúsági Alapprogram Tanácsában, hogy az ügyészség szerint megalapozott a gyanú: bűnszervezet tagja volt.

A képviselő számításai szerint a két testület éves szinten 62 700 millió forintot oszt szét. Rétvári Bence úgy fogalmazott, ha valóban azt akarta volna a kormányzat, hogy a gyanú árnyéka se vetüljön rá a Zuschlag-ügy kapcsán, akkor a vádemelés napján szakítani kellett volna az összes gyanúsítottal. Hozzátette, az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, vagyis nem feltétlenül a tagságukat kellett volna megszüntetni, de jogaik gyakorlását azonnal korlátozni kellett volna. Rétvári Bence kijelentette: azt kérik Szűcs Erika szociális minisztertől: mutassa ki elkötelezettségét, és szakítson a „Zuschlag-klónokkal”.

Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az átszervezések és jogszabály-módosítások valódi célja a források felhasználásának kisajátítása a „Zuschlag-klónok” javára, a lebukottak helyére pedig újabbak lépnek, akik ott folytatják, ahol elődjeik abbahagyták. Emlékeztetett: korábban is felhívták a figyelmet arra, hogy az ifjúsági szervezetek állami támogatásával foglalkozó rendszert tavaly nyáron úgy módosította a szociális tárca, hogy a hét régióban működő Regionális Ifjúsági Tanácsok tagjait indokolatlanul cserélték le. Véleménye szerint ugyanis olyan szervezetek kerültek ki a rendszerből, mint az egyetemistákat képviselő hallgatói önkormányzatok és a nagycsaládosok.

Megjegyezte, az ifjúsági civil szektor képviseletére monopóliumot kapott a pályázati pénzekről döntő testületekben a legfiatalabb ernyőszervezet, a Gyermek- és Ifjúsági Konferencia, amelyet a Zuschlag Jánoshoz kötődő ifjúsági egyesületek vezetésével hoztak létre. Rétvári Bence szerint a kormány ugyan teljesítette tavalyi követelésüket, és hatályon kívül helyezte ezt a módosítást, ennek ellenére azonban a testületek továbbra is a 2007-ben létrehozott összetétellel működnek tovább. A tavaly szeptember 21-e óta előzetes letartóztatásban lévő Zuschlag János és 15 társa ellen május közepén emelt vádat a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség; Zuschlag Jánost különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével vádolják mint felbujtót. Zuschlag János büntetőjogi felelősségét elismerte, és – bár vagyonát zárolták – nemrég 50 millió forintot átutalt az államkaszába.

Már korábban felfüggesztette tagságát a GYIK-ben Prácser

A Gyermek és Ifjúság Konferencia kedden az MTI-vel azt közölte: a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség vádja kapcsán, azzal egy időben Prácser László felfüggesztette tagságát a GYIK döntéshozó testületeiben, valamint a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram Tanácsában, ahová a konferencia delegálta, és nem vesz részt az NCA Civil Szolgáltató, Információs és Fejlesztő Kollégiumának pályázatokkal, pályázókkal kapcsolatos döntéseiben sem. „Tette ezt annak ellenére, hogy a GYIK álláspontja szerint Prácser László ártatlan mindaddig, amíg a bíróság ettől eltérőt meg nem állapít” – írták.

A közlemény szerint Prácser László, a GYIK elnökségi tagja mint pályázati tanácsadó 2005-ben néhány pályázat készítésében valóban közreműködött: ifjúsági ernyőszervezeti vezetőként pártállástól függetlenül számtalan személynek és szervezetnek adott pályázati tanácsokat. Megjegyezték, hogy a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség négy pályázatban való közreműködést ró Prácser László terhére, ám ő ebben az időben nem volt tagja az NCA-nak.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.