Rétvári: Szűcs Erika szakítson a „Zuschlag-klónokkal”

Rétvári Bence (KDNP) azt kérte a szociális minisztertől, hogy függessze fel Prácser Lászlót azokból a testületekből, amelyek pályázati pénzek odaítéléséről döntenek, ugyanis a férfi vádlott a Zuschlag-ügyben. A kereszténydemokrata politikus erről keddi sajtótájékoztatóján beszélt Budapesten. <br /><br /><a href="/portal/566937"><strong>• Nem lesz gyorsított eljárás a Zuschlag-ügy kapcsán</strong></a>

MNO
2008. 06. 17. 10:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rétvári Bence tájékoztatása szerint Prácser Lászlónak, a Gyermek- és Ifjúsági Konferencia (GYIK) társelnökének annak ellenére beleszólása van a támogatások odaítélésében a Nemzeti Civil Alapprogram Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumában, valamint a Gyermek- és Ifjúsági Alapprogram Tanácsában, hogy az ügyészség szerint megalapozott a gyanú: bűnszervezet tagja volt.

A képviselő számításai szerint a két testület éves szinten 62 700 millió forintot oszt szét. Rétvári Bence úgy fogalmazott, ha valóban azt akarta volna a kormányzat, hogy a gyanú árnyéka se vetüljön rá a Zuschlag-ügy kapcsán, akkor a vádemelés napján szakítani kellett volna az összes gyanúsítottal. Hozzátette, az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, vagyis nem feltétlenül a tagságukat kellett volna megszüntetni, de jogaik gyakorlását azonnal korlátozni kellett volna. Rétvári Bence kijelentette: azt kérik Szűcs Erika szociális minisztertől: mutassa ki elkötelezettségét, és szakítson a „Zuschlag-klónokkal”.

Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az átszervezések és jogszabály-módosítások valódi célja a források felhasználásának kisajátítása a „Zuschlag-klónok” javára, a lebukottak helyére pedig újabbak lépnek, akik ott folytatják, ahol elődjeik abbahagyták. Emlékeztetett: korábban is felhívták a figyelmet arra, hogy az ifjúsági szervezetek állami támogatásával foglalkozó rendszert tavaly nyáron úgy módosította a szociális tárca, hogy a hét régióban működő Regionális Ifjúsági Tanácsok tagjait indokolatlanul cserélték le. Véleménye szerint ugyanis olyan szervezetek kerültek ki a rendszerből, mint az egyetemistákat képviselő hallgatói önkormányzatok és a nagycsaládosok.

Megjegyezte, az ifjúsági civil szektor képviseletére monopóliumot kapott a pályázati pénzekről döntő testületekben a legfiatalabb ernyőszervezet, a Gyermek- és Ifjúsági Konferencia, amelyet a Zuschlag Jánoshoz kötődő ifjúsági egyesületek vezetésével hoztak létre. Rétvári Bence szerint a kormány ugyan teljesítette tavalyi követelésüket, és hatályon kívül helyezte ezt a módosítást, ennek ellenére azonban a testületek továbbra is a 2007-ben létrehozott összetétellel működnek tovább. A tavaly szeptember 21-e óta előzetes letartóztatásban lévő Zuschlag János és 15 társa ellen május közepén emelt vádat a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség; Zuschlag Jánost különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével vádolják mint felbujtót. Zuschlag János büntetőjogi felelősségét elismerte, és – bár vagyonát zárolták – nemrég 50 millió forintot átutalt az államkaszába.

Már korábban felfüggesztette tagságát a GYIK-ben Prácser

A Gyermek és Ifjúság Konferencia kedden az MTI-vel azt közölte: a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség vádja kapcsán, azzal egy időben Prácser László felfüggesztette tagságát a GYIK döntéshozó testületeiben, valamint a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram Tanácsában, ahová a konferencia delegálta, és nem vesz részt az NCA Civil Szolgáltató, Információs és Fejlesztő Kollégiumának pályázatokkal, pályázókkal kapcsolatos döntéseiben sem. „Tette ezt annak ellenére, hogy a GYIK álláspontja szerint Prácser László ártatlan mindaddig, amíg a bíróság ettől eltérőt meg nem állapít” – írták.

A közlemény szerint Prácser László, a GYIK elnökségi tagja mint pályázati tanácsadó 2005-ben néhány pályázat készítésében valóban közreműködött: ifjúsági ernyőszervezeti vezetőként pártállástól függetlenül számtalan személynek és szervezetnek adott pályázati tanácsokat. Megjegyezték, hogy a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség négy pályázatban való közreműködést ró Prácser László terhére, ám ő ebben az időben nem volt tagja az NCA-nak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.