időjárás 15°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

A reformáció nem egyházszakadást akart előidézni

MNO
2008.10.31. 17:18

Olyan időket élünk, amikor biztosnak hitt alapok is megrendülhetnek, ám az egyház szilárd lábakon áll, ha Krisztust tekinti példaképének - utalt Gáncs Péter evangélikus püspök beszédében többek között az utóbbi idők pénzügyi és hitelválságára a reformáció emlékünnepén Budapesten pénteken.<br /><br /><strong><a href="/portal/594462" target="_blank">• Megemlékezések a reformáció emléknapján</a></strong>

Gáncs megemlítette, hogy a reformáció üzenete szerint Jézus boldog életre hívta az embert, ám „a hitért sokszor szenvedni is tudni kell”. A reformáció emlékparkjában rendezett ünnepségen a püspök kiemelte: a reformáció nem egyházszakadást akart előidézni, hanem azt tűzte ki célul, hogy a Biblia igéi „új fényben látszanak”.

Szabó István református püspök a reformáció tanításából az isteni kegyelemre hívta fel a figyelmet, megjegyezve, hogy „Isten minden élet forrása, benne van minden tökéletesség„. A mai embert viszont „rémületbe ejtik, hogy Istenbe vetett hitét kicsúfolják, erkölcsi értékrendjét elsikkasztják”. Az utóbbi évek létbizonytalanságáról szólva idézte a Bibliát, miszerint Jézus azt mondta tanítványainak: „ne aggodalmaskodjatok, tudja az Atya, hogy mire van szükségetek”. A szükségletek közül a krisztusi kegyelmet, a bűnből való megváltást emelte ki, mint amire igazán szüksége van az emberiségnek. Ha valakinek az élete csődbe jut, Isten akkor is örök üdvösséget adhat az embernek – tette hozzá.

Mészáros Kálmán baptista egyházelnök felidézte: a múltban a hitüket megvallók „sokszor kerültek nehéz helyzetbe”, így vállalták a börtönt vagy a halált a reformáció egyes követői is. Hangsúlyozta, hogy „a reformáció ünnepének csak akkor van értelme, ha tanítása forrásul szolgál a jövőre nézve”, mert „csak a megújulni képes egyháznak van jövője”.

Október 31-én világszerte arra emlékeznek, hogy Luther Márton, német Ágoston-rendi szerzetes és egyetemi tanár, a reformáció elindítója 1517-ben ezen a napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.