Erdő: Fel kell emelni hangunkat a gyűlöletkeltés ellen

A katolikus egyháznak fel kell emelnie a hangját az etnikai gyűlöletkeltés és a vallásüldözés ellen, a világ vezető politikusainak pedig ugyancsak tenniük kell arról, hogy ez ne fordulhasson elő. Az erről szóló nyilatkozatot Sólyom László köztársasági elnöknek adták át az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) vezetői – mondta pénteken a CCEE közgyűlésének végén tartott sajtótájékoztatón, Esztergomban Erdő Péter bíboros, prímás, a CCEE elnöke.

MNO
2008. 10. 03. 12:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikusoknak felelősségük van abban, hogy az indiai keresztényüldözések mihamarabb megszűnjenek – közölte a bíboros. Utalt arra, hogy az egyik indiai államban múlt kedden egy keresztény asszonyt meggyilkoltak, több ezer ember pedig fedél nélkül maradt, mert felgyújtották házaikat, valamint tízezrek menekültek el otthonaikból.

A CCEE közleményében szolidaritását fejezte ki India keresztény lakosságának és főpásztorainak, és felszólította az európai kormányzatokat és intézményeket, hogy vessenek be minden lehetséges eszközt az erőszak megfékezésére – tette hozzá. Szólt arról is, hogy Irakban és Latin-Amerikában ugyancsak atrocitások érik a keresztényeket, Irakból több ezren menekültek el, mert keresztény hitük miatt üldözték őket.

Ezzel kapcsolatban Erdő Péter az MTI kérdésére megjegyezte: a köztársasági elnöknek átadott nyilatkozatnak hosszú távon lehet csak eredménye, „azt hiszem várni kell egy darabig, és figyelni a híreket Indiából, amelyek azonban mindmáig eléggé aggasztóak”. Szólt arról is, hogy Irakban és Latin-Amerikában ugyancsak atrocitások érik a keresztényeket, Irakból több ezren menekültek el, mert keresztény hitük miatt üldözték őket.

A CCEE elnöke arról is beszélt, hogy a közgyűlés megállapította: a közéleti szereplők érdeklődése megnőtt a vallás iránt, amely jelenségre a katolikus egyháznak megfelelően kell reagálnia. Egyebek mellett megemlítette, hogy a papszentelések száma jó néhány éven keresztül csökkent, viszont 2008-ban már az előző évhez képest növekedés mutatható ki. Elmondta, hogy a vallásoktatás európai helyzetéről a CCEE felmérést készített, amiről még az idén tesznek közzé adatokat.

Erdő Péter kitért arra, hogy októberben Brüsszelben lesz az iszlám-katolikus párbeszéd egyik legfontosabb eseménye, amelynek végén zárónyilatkozatot tesznek közzé. Ehhez hasonlóan az olaszországi Trentóban a katolikus és az ortodox egyházi vezetők találkoznak, ahol a család lesz a központi téma.

(MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.