időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

Teljesen átalakítanák a főpolgármester-választás rendszerét

MNO
2011.09.14. 16:25

Egyhangúlag, vita nélkül elfogadták a 23 fővárosi kerület vezetői a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) elnökségének az önkormányzati törvényre vonatkozó koncepcióról szóló beszámolóját az érdekképviselet szerdai közgyűlésén – tájékoztatta Riz Levente, a BÖSZ elnökségi tagja az MTI-t az ülés után. A tervezetből kiderül, hogy a Fővárosi Közgyűlés tagja lenne 2014-től az összes megválasztott budapesti polgármester, valamint egy listán megválasztott további 11 ember, akik közül kerülne ki a főpolgármester.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/809674" target="_blank"><strong>• Kompromisszumot, jó megoldást keresnek Budapesten</strong></a>

Riz elmondta: a szervezet elnöksége beszámolt a 23 kerületi polgármesternek, illetve alpolgármesternek a kormányzattal folytatott nyári egyeztetéseiről, illetve az önkormányzati törvény módosításának jelenlegi állásáról, ismertette azokat a javaslatokat, amelyeket az elnökség átadott a kormányzatnak. Hozzátette: ezt követően a BÖSZ közgyűlése egyhangú döntéssel elfogadta az elnökség javaslatairól szóló beszámolót.

A XVII. kerületi polgármester fontosnak nevezte a megerősítést, mint mondta, a koncepcióban foglalt elvek alapján folytatják az egyeztetéseket. Tájékoztatása szerint hamarosan a normaszöveg kialakítása következik, mint mondta, úgy tudja, hogy a Belügyminisztérium a parlamenti frakciók véleményét is kikéri ezzel összefüggésben. Az elnökségi tag megerősítette, hogy nem lesz külön Budapest-törvény, hanem az önkormányzati törvény egyik fejezete Budapesttel foglalkozik majd.

11 képviselőt választanának listáról

Azt mondta, nem biztos, hogy a Fővárosi Közgyűlés megválasztásával kapcsolatos szabályrendszer az önkormányzati törvény része lesz, hanem lehet, hogy a választási törvényé. Mint kifejtette, hogy a BÖSZ javaslata szerint a Fővárosi Közgyűlés tagja lenne 2014-től az összes megválasztott budapesti polgármester, valamint egy listán megválasztott további 11 ember, tehát a jelenlegi létszámot tartva és nem növelve 34 taggal működne a testület. A listán megválasztott képviselők közül választaná az Fővárosi Közgyűlés az elnökét, vagyis a főpolgármestert – ismertette Riz, hozzátéve, nem biztos, hogy még az ősszel a parlament elé kerül a választási törvény, elképzelhető, hogy csak tavasszal.

Az elnökségi tag azt is elmondta: a BÖSZ együttműködésre épülő politikai és közigazgatási rendszert szeretne Budapesten „azután a 20 év után, amikor gyakorlatilag a kerületek és a főváros között folyamatos konfliktusok voltak”. Álláspontja szerint Demszky Gábor korábbi főpolgármester „fittyet hányt” a kerületek javaslataira, véleményére, ezért új alapokra kell helyezni a rendszert. Emiatt is fontos – tette hozzá –, hogy a polgármesterek a Fővárosi Közgyűlés tagjaivá váljanak.

Rögzítsék, kihez mi tartozik

Riz úgy fogalmazott: a javaslatuknak alapvetően az a célja, hogy Budapest jobban működjön, „ne egymásra várjon a főváros és a kerület” egy-egy városüzemeltetési feladat elvégzésével kapcsolatban, vagy ne kétszer végezze el ugyanazt, illetve „az egyik ne csinálja ötször drágábban mint a másik”. Az önkormányzati érdekképviselet azt szeretné elérni, hogy az önkormányzati törvényben rögzítsék egyértelműen és világosan, kihez mi tartozik. Egy melléklet formájában szerepeljen például, hogy melyek a főváros által fenntartott főutak, hidak, közterületek – mondta, hozzáfűzve, „ami nem tartozik ide, az összes többi, az a kerületek hatáskörébe tartozó feladat lesz a jövőben”.

A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége idén júliusban alakult meg mind a 23 kerület részvételével. Az önkormányzati összefogást a szövetség alapszabályában azzal indokolták, hogy „az elmúlt húsz évben nem jött létre szervezett együttműködés a budapesti önkormányzatok között, s a tapasztalatok azt mutatják, hogy ennek kárát látta valamennyi kerület és egész Budapest”.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.