Közzétették Semjén Zsolt doktoriját

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes teljes egészében közzétette doktori dolgozatát és az átminősítéséről szóló hivatalos okiratot a Kormany.hu oldalon.

NT
2012. 11. 19. 10:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hvg.hu vasárnap Plágiumgyanú Semjén Zsolt doktorija körül címmel közölt cikket, amelyben azt írta: „Semjén Zsolt 1991-ben megvédett teológiai doktori dolgozatának közel negyven százaléka magyar, német és angol nyelvű források átvétele. A miniszterelnök-helyettes Az öt világvallás című, minden könyvtár szabadpolcán elérhető népszerű könyvből is jócskán merített. Bár életrajzaiban sehol nem tesz említést német nyelvtudásról, több német nyelvű műre is hivatkozik.” A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője aznapi reagálásában nevetséges és szánalmas politikai provokációnak minősítette az internetes portál írását.

Politikai provokáció történt

Havasi Bertalan az üggyel kapcsolatos álláspontjukat megismételve hétfőn az MTI-vel közölte: vagy a plágium kifejezés jelentésének nem ismeretéről van szó, vagy pedig tudatos politikai provokáció történt „egyes baloldali sajtóorgánumok részéről”. Hozzátette, a plágiumgyanú emlegetése nagyon súlyos vád, amiért az ezt terjesztő sajtóorgánumoknak jogi felelősséget kell vállalniuk.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a hvg.hu cikke is leírja: mind a dolgozat elfogadása, mind átminősítése mindenben megfelelt a vonatkozó törvényi szabályozásnak; a cikk elismeri továbbá, hogy a Semjén Zsolt dolgozatában hivatkozott műveket pontosan megjelölte a szerző. Ez látható a ma közzétett szöveg lábjegyzeteiben, irodalomjegyzékében is – mutatott rá.

Többéves munka eredménye

A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője – megerősítve vasárnapi közlését – kitért arra, hogy a mű összeállítása és a hivatkozások dr. Lenhardt Vilmos teológiaprofesszor szándéka szerint és iránymutatásával készültek, és többéves munka van benne. A téma egészen újszerű volt, Magyarországon még senki sem foglalkozott ezzel a kérdéssel, következésképpen hazai irodalma sem volt – folytatta, megismételve: maga a témaválasztás és a kidolgozás pasztorális feladat is volt, a dolgozat megállapításai és következtetései teljesen újszerűek voltak, amire a későbbiekben számos tudományos hivatkozás történt. A témának Semjén Zsolt elismert szakértője – áll a kommünikében. Havasi Bertalan jelezte, Semjén Zsolt műve tartalmilag megjelent számos kiadványban, így például a Teológia című folyóiratban is.

„Bár a hvg.hu támadása nyilvánvalóan politikai indíttatású, azért reméljük, hogy ennek hatására talán még többen fogják haszonnal forgatni a művet. Az ügyet részünkről ezzel lezártuk, de ha a baloldal egyes politikai és sajtószereplői úgy gondolják, a bíróságon folytatható” – zárul a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjének közleménye.

A hvg.hu hétfőn arról cikkezett, hogy Semjén Zsolt 1992-ben megvédett szociológusi diplomamunkája jelentős átfedést mutat az egy évvel korábban doktori fokozattal jutalmazott teológiai értekezésével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.