Vádemelés a Postapalota eladása ügyében

Hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanúja miatt vádemelési javaslattal zárták le a postaszékház eladása és az új székház bérlése ügyében elrendelt nyomozást.

LM
2013. 02. 06. 3:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrség tájékoztatása szerint a Magyar Posta Zrt. részéről a volt vezérigazgató – Szabó Pál, aki a Gyurcsány-kormány közlekedési minisztere is volt – és két vezető tisztségviselő, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Zrt. részéről pedig három korábbi vezető tisztségviselő vonatkozásában tesznek vádemelési javaslatot a Fővárosi Főügyészségnek. Bár a közlemény nem tér ki rá, a korábbi híradások alapján az ÁPV részéről Somkuti István korábbi vezérigazgató-helyettesről, Kamarás Zoltán társasági portfólióért felelős volt igazgatóról és Varga Zsuzsanna társaságokért felelős volt ügyvezető igazgatóról van szó.

Négy éve a Magyar Nemzet számolt be arról először, hogy költségtakarékosság címén a posta eladja a budai Krisztina körúton található emblematikus központját, a postapalotát, és havi négyszázezer euróért, azaz – akkori árfolyamon – mintegy százmillió forintért bérel új székházat a Népfürdő utcai Gateway Business Centerben. Mivel az erről szóló szerződés minimum tíz évre szól, a posta összesen legalább 12-13 milliárdot költ az ingatlan bérlésére. Később kiderült, hogy a postapalotát a Wallis Ingatlan (Wing) Zrt. – amelynek anyacégét, a Wallis Rt.-t 2000 és 2005 között Bajnai Gordon későbbi kormányfő vezette – egyik projektcége, a WPR Primus Kft. egyedüli pályázóként vehette meg, közlésük szerint „valamivel több, mint ötmilliárd forintért”. A 2008. március 28-ai adásvételi szerződés alapján a posta négymilliárd forintért értékesítette az ingatlant. Érdekes, hogy a tender első körében ugyancsak egyetlen ajánlat érkezett, amiért akkor a Magyar Posta indoklás nélkül eredménytelennek nyilvánította a pályázatot.

A BRFK közleménye szerint a nyomozás adatai alapján megállapítható, hogy a Magyar Posta Zrt.-nek a legkedvezőbb megoldás az új székház építése lett volna, de gazdaságilag még az is kedvezőbb lett volna a bérlésnél, ha a régi irodaházat újítják fel. Az eljárás során a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki azokat a személyeket, akik 2013. januárjáig hozzávetőlegesen a hétmilliárd forint vagyoni hátrányt okozó székházbérlés mellett döntöttek, illetve a döntést támogatták.

További részletek a Magyar Nemzet szerdai számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.