időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Ároktői banda szökése – „a bíró az úr”

LM
2013.10.08. 18:14

Az ároktői üggyel kapcsolatban a Legfőbb Ügyészség kezdeményezte május végén a jogszabály módosítását.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az akkor hatályos büntetőeljárási törvény úgy rendelkezett, hogy a házi őrizetben lévő hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy a mozgását technikai eszközzel ellenőrizzék. Az ügyészség javaslata az volt, hogy ha az elsőfokú ítélet előtt a terhelt előzetes letartóztatása a törvényben biztosított maximális időtartamot elérte, és emiatt házi őrizetbe kerül, ne legyen szükség a hozzájárulására ahhoz, hogy a mozgását technikai eszközzel ellenőrizzék – tette hozzá. Fazekas Géza hangsúlyozta, az ügyészség kezdeményezését a jogalkotó is osztotta, és szeptember 1-jei hatállyal beemelte a törvénybe.

A szóvivő arról is szólt, hogy a házi őrizet végrehajtásáról szóló rendelet szerint a rendőrség a házi őrizet szabályainak betartását folyamatos ellenőrzéssel látja el, ha az érintett előzetes letartóztatása a törvényben biztosított maximális időtartamot elérte, és emiatt házi őrizetbe kerül, feltéve, ha a bíróság nem rendeli el nyomkövetővel figyelését, és ha ellenőrzése járőrrel vagy eseti ellenőrzéssel nem biztosítható.

Fazekas Géza elmondta, a büntetőeljárás bírósági szakaszában a bíró az ügy ura. A büntetőeljárási törvény alapján a nyomozás során a bíróság csak ügyészi indítványra rendelkezhet a házi őrizetről, de az eljárás bírósági szakában az eljáró bíró hivatalból maga is jogosult dönteni erről a kényszerintézkedésről.

A rendőrség szombat délelőtt tette közzé, hogy péntek éjjel megszökött a házi őrizetből az idős emberek sérelmére elkövetett rablógyilkosságokkal vádolt ároktői banda két tagja. Fogolyszökés miatt indult eljárás a 26 éves Rostás Henrik és az 51 éves Rostás Elemér ellen.

Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta, a bíróságnak nincs felelőssége a fogolyszökés ügyében. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a bíróság a törvények szerint járt el, hivatalból nem rendelhette el a nyomkövető alkalmazását, az eljárás részvevőitől, az ügyésztől vagy a védőtől pedig erre nem érkezett indítvány.

A Belügyminisztérium szerint nemtelen politikai támadások érték a rendőrséget annak kapcsán, hogy az ároktői banda két tagja megszökött a házi őrizetből. A minisztérium vasárnapi, MTI-hez eljuttatott közleményében a Jobbik és az Együtt–PM nyilatkozataira reagált.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.