Letöltendőt kapott Molnár Gyula

Molnár Gyula MSZP-s politikus nyolc hónapra börtönbe megy, Lakos Imre felfüggesztett büntetést kapott.

KA
2013. 10. 30. 13:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatali visszaélés miatt Molnár Gyula szocialista politikust, volt 11. kerületi polgármestert nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre, Lakos Imre volt szabad demokrata alpolgármestert hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon szerdán. A tábla többmilliós pénzbüntetéssel is sújtotta a két vádlottat, és Molnárt két évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az ügyészség azzal vádolta meg őket, továbbá egy ügyvédet, hogy 2006-ban, a 11. kerületi Kopaszi-gát és a Lágymányosi-öböl környékén pályáztatás nélkül próbáltak magáncégnek átjátszani egy 38 hektáros telket. A Fővárosi Törvényszék tavaly szeptemberben bűncselekmény hiányában mentette fel a vádlottakat. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség fellebbezett, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára.

Szeptember végén az Index arról írt, hogy a szocialisták Molnárt akarják indítani a 11. kerületben a 2014-es országgyűlési választáson. Az ítélethirdetést követően az MSZP közleményéből az derült ki, hogy Molnárt, az MSZP volt 11. kerületi polgármesterét első fokon bűncselekmény hiányában mentette fel a bíróság. Másodfokon azonban elítélte. A két ítélet teljesen ellentétes egymással, így az MSZP kíváncsian várja a Kúria harmadfokú ítéletét – tették hozzá. Az MSZP egyben kifejezte szolidaritását Molnárral.

Újbuda volt polgármestere lehet a főszereplője több, a BRFK-n további vizsgálatokkal folytatódó büntetőeljárásnak annak ellenére, hogy gyanúsított még egyik esetben sincs. A Fővárosi Főügyészség a Magyar Nemzet kérdésére közölte: az Újbuda Torna Club gazdálkodásával, sportcélú támogatás felhasználásával kapcsolatban zajló nyomozást idén november 15-éig hosszabbították meg. Az ügyben a 11. kerületi önkormányzat fideszes vezetői tettek feljelentést, a nyomozást 2011. szeptember 15-én rendelték el.

Molnár politikai pályafutását a KISZ 3. kerületi szervezetének titkáraként, majd a Baloldali Ifjúsági Társulás elnökeként kezdte. A rendszerváltás után belépett az MSZP-be, amelynek később országos elnökségi tagja, illetve 1998–2000 között az alelnöke is volt, így az egyik legbefolyásosabb embernek számított a pártban. 2004 után a párt budapesti elnökségi tisztét is betöltötte.

Az 1990-es önkormányzati választásokat követően a 11. kerület alpolgármesterévé választották, 1992-ben pedig a Fővárosi Közgyűlés tagja lett. 1994-től 2010-ig folyamatosan országgyűlési képviselő volt a budapesti 16. választókerületben szerzett mandátummal. 2002-ben a 11. kerület polgármesterévé választották, majd 2006-ban újraválasztották a tisztségre. 2010-ben a 16-os egyéni választókerületben és a kerületi polgármester-választáson is vereséget szenvedett a most már jogerősen elítélt szocialista politikus.

Újbuda fideszes polgármestere, Hoffmann Tamás szerdán azt közölte az MTI-vel: hét év után beigazolódni látszik, hogy a kerület korábbi szocialista vezetése nyakig benne volt a súlyos károkat okozó korrupciós ügyekben, s ezt a Fővárosi Ítélőtábla döntése is igazolja. Álláspontja szerint a kerületi polgárok jól döntöttek, amikor leváltották a szocialista városvezetést, és a törvényes rendre adták voksukat.

Hoffmann úgy fogalmazott: sajnálattal látják, hogy a baloldalon semmi sem változott, Molnár Gyula a mai napig a szocialista párt politikusa, „elképesztő módon” a Fővárosi Közgyűlés bűnmegelőzési és közbiztonsági bizottságának tagja, aki mögött a másodfokú ítélet ellenére is „összezár a bukott baloldal”.

„Az elsőfokú bíróság egyéves tárgyalási folyamat végén nyilvánvalóvá tette, hogy a vádban megfogalmazott és a sajtóban ehhez hozzátett állítások nem feleltek meg a valóságnak, az ügyészség állítása megalapozatlan, a vádiratban foglaltak nem állják meg a helyüket, semmilyen vagyoni kár nem keletkezett, a folyamat minden egyes lépése törvényes volt” – írja blogbejegyzésében a volt kerületvezető, hozzátéve: a másodfokú bíróság ennek ellenére változtatta meg a döntést.

Molnár az Énvárosom blogon azt is kifogásolja, hogy a másodfokú eljárásban csupán egy általa 2003-ban elbocsátott egykori munkatársát hallgatták meg tanúként, „aki a vád tárgyát képező 2006-os ügyről semmilyen információval nem tudott szolgálni”. A politikus szerint az ügyben kijelölt bíró vetette fel a vád megváltoztatását az ügyész helyett. „Mintha ebben a korántsem vicces helyzetben A tanu című film jelenete elevenedne meg, amikor az ügyvéd kér súlyosabb ítéletet a védencére” – írta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.