Soros tovább pénzeli Bajnaiékat

A Haza és Haladás Alapítvány továbbra is élvezi a Soroshoz köthető Center for American Progress anyagi támogatását.

Bákonyi Ádám
2014. 05. 08. 3:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Haza és Haladás Alapítványt 2011-es alapítása óta folyamatosan támogatja a Soros Györgyhöz köthető Center for American Progress (CAP). Az eddig nyújtott támogatások mértéke összességében megközelítheti az egymilliárd forintot – értesült lapunk.

A Heti Válasz még 2012-ben számolt be arról, hogy a Bajnai Gordon vezette alapítvány Soros György közvetett és közvetlen támogatását élvezi. Az alapítvány ezután hozta nyilvánosságra, hogy 2011-ben 209 ezer eurót, 2012-ben pedig 228 771 dollárt, összességében mintegy 110 millió forintot kapott a CAP-tól, amelynek egyik alapító ötletgazdája a magyar származású üzletember volt. Bajnaiék ekkor folyamatos tájékoztatást ígértek a további támogatásokról, megkeresésünkre most viszont csak annyit közöltek, hogy a Haza és Haladás Alapítvány közzé fogja tenni az őt 2013-ban nagyobb összeggel támogató szervezetek és magánszemélyek nevét, valamint e támogatások összegét. Az összességében egymilliárd forint támogatásra vonatkozó értesülésünkkel kapcsolatban Bajnaiék úgy fogalmaztak, hogy „ennek az összegnek a töredékét” kapta az alapítvány a CAP-tól.

A Magyar Nemzet 2013 áprilisában számolt be arról, hogy több mint kétszázmillió forint adományt kapott 2011–2012-ben a Haza és Haladás Alapítvány. Bajnai Gordonékat Amerikából támogatták a legbőkezűbben, a Soros Györgyhöz köthető Center for American Progress az adományok több mint felét adta. A bőkezű adakozók közé tartozott Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter is.

 

Amerikai segítséget kapott a kormányellenes fellépéseiről hírhedtté vált Hallgatói Hálózat (HaHa) is. Az Egyesült Államokból érkezett közösségszervezők a Civil Kollégium Alapítvány szervezésében érkeztek Magyarországra, azonban a háttérben Soros György magyar származású üzletemberhez vezetnek a szálak. A lap leleplező cikkében nyilvánosságra került „amerikai segítséget” a szervezet korábban a Klubrádiónak adott nyilatkozatában elismerte, ugyanakkor megszólaló aktivistájuk akkor azt hangsúlyozta: a segítség elfogadása ellenére szó sincs politikai befolyásról. Ennek ellenére a Hír Televízió Célpont címmű műsora kiderítette, hogy a szélsőbalos gondolkodó radikális módszereit alkalmazó amerikai szakemberek által felkészített aktivisták igenis politikai megállapodás végett ültek asztalhoz a Bajnai Gordon nevével fémjelzett Együtt 2014-gyel.

A Soros-féle CAP egyike a legbefolyásosabb washingtoni kutatóintézeteknek, és egyértelműen a demokratákhoz sorolható, a Time magazin például 2008-ban Obama ötletgyáraként jellemezte. Az Origo.hu washingtoni tudósítójának a CAP-nál korábban azt állították, hogy a Bajnainak nyújtott támogatásnak nincs közvetlen politikai célja. „Nem támogatunk kampányokat, nem támogatunk politikai jelölteket. Mi egy kutatóintézet vagyunk” – mondta a portál munkatársának az intézet munkatársa, Matt Browne. Szerinte konkrét kutatási projektekre adtak pénzt a Haza és Haladásnak, amely vállalta, hogy a támogatást a társadalompolitikáról, a gazdaságpolitikáról és az oktatáspolitikáról szóló elemzésekre költik.

A Heti Válasz tavaly nyáron arról is beszámolt, hogy Soros György alapítványai és a befolyása alatt álló úgynevezett Norvég Alap összesen nyolcszázmillió forintot osztott szét a kormányellenes civil szervezeteknek, illetve a Bajnai Gordon köré csoportosuló „független civileknek” – így többek között a Társaság a Szabadságjogokértnak, a Haza és Haladásnak, a Nők a Nőkért az Erőszak Ellen, a Mona nevű feminista szervezeteknek, illetve az Átlátszó.hu-nak. „Azok a szervezetek, amelyeket a Fidesz a kormány és Magyarország ellen folytatott lejárató kampánnyal vádol, valójában a demokráciát védik az országban” – reagált ekkor az Együtt–PM szövetség.

Kisebb költségvetésű, 50 ezer dollár alatti támogatási összegű kategóriában, egyetlen alkalommal pályázott a Soros György által alapított Foundation Open Society Institute-nál a 444.hu – tájékoztatott megkeresésünkre a hírportál főszerkesztője. Uj Péter közlése szerint a Civil újságírás projekt nevű támogatást egy konkrét alkalmazás, a 14! névre keresztelt „választásfigyelő” mobilalkalmazásuk kifejlesztésére kapták és használták, a projekt éppen most, májusban zárul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.