Górcső alatt a Norvég Alap támogatásai

A balliberális kötődésű szervezeteket több száz millió forinttal segítő Norvég Alap irányítóinál tartott ellenőrzést a Kehi.

2014. 06. 03. 3:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ökotárs Alapítvány a helyszíni ellenőrzés tervezett időpontjára, reggel 9 órára sajtótájékoztatót hirdetett, az ellenőrök azonban abban az időpontban a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítványnál és az Autonómia Alapítványnál jelentek meg, s csak délután mentek az Ökotárshoz.

A Kehi tájékoztatása szerint a szervezetek a korábbi nyilatkozataikkal ellentétben – amelyek szerint a hivatalnak az interneten is hozzáférhető adatokon kívül semmilyen iratot nem fognak átadni – a Kehi által kért iratok egy részét átadták, a fennmaradó dokumentumok átadását pedig jegyzőkönyvben vállalták. Az iratok egy része az Ökotársnak annak ellenére nem volt meg, hogy a Kehi által a vizsgálathoz kért iratok listáját már egy héttel korábban megkapták.

A Kehi ellenőrzési hatáskörét meghatározó jogszabályok alapján az alapítványok egyébként is kötelesek voltak az iratokat átadni; a kezdetben elutasító hozzáállásuk megváltozásához hozzájárulhatott az is, hogy a hivatal felhívta a figyelmüket a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007-es törvényre, amely kimondja: a nemzetközi megállapodás alapján finanszírozott programokkal, pályázatokkal és a pályázati döntésekkel összefüggésben kezelt adatok közérdekből nyilvánosak. Márpedig ennek alapján a kért iratokat nemcsak a Kehi, hanem bárki más is megismerheti.

Nun András, az Autonómia Alapítvány vezetője az Indexnek azt állította: itt nem közpénzről van szó, ezért vitatják a Kehi vizsgálatának jogosságát. Móra Veronika, az Ökotárs vezetője pedig arra hivatkozott: a Kehi nem ellenőrizheti az alap működését egy Magyarország által aláírt kormányközi megállapodás szerint. (Ezzel szemben a Norvég Alapról rendelkező, a finanszírozó és a kedvezményezett államok által megkötött nemzetközi egyezmény 10. cikke alapján Magyarország köteles kezdeményezően fellépni azért, hogy a legmagasabb fokú átláthatóság, elszámoltathatóság és költséghatékonyság elvei a végrehajtás minden szintjén érvényesüljenek.)

A teljes cikket a Magyar Nemzet keddi számában olvashatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.