Norvég százmilliók a bírálóknak

A Soros György által is pénzelt balliberális szervezetekhez áramlottak a támogatások.

2014. 05. 31. 5:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 300 millió forintnyi támogatás áramlott az úgynevezett Norvég Alapból a Soros György amerikai spekulánshoz köthető hazai civil szervezetekhez, amelyek többsége rendre élesen bírálja a kormányt, s a balliberális ellenzékhez köthető. Ahogy grafikonunkból kiderül, nagyobb összeget, fejenként körülbelül 36 millió forintot kapott például a Krétakör Alapítvány, az Átlátszó.hu portált működtető K-Monitor Közhasznú Egyesület, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen, a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány. De több mint 33 millióhoz jutott a Transparency International Magyarország Alapítvány, 32 millióhoz a Társaság a Szabadságjogokért is.

 

A Norvég Alap pénzeinek szétosztását a norvég nagykövetség felügyeli, a támogatások elbírálásáért az Ökotárs Alapítvány és az általa vezetett konzorcium felel. Az Ökotárs bírálóbizottsági tagjai s az alapokat kezelő konzorcium dolgozói között számos korábbi MSZP-s és LMP-s politikus neve felbukkan. Például köztük van Matiszlovicsné Horváth Éva, aki Hatvanban MSZP-s önkormányzati képviselő volt, Kaufer Virág, aki LMP-s parlamenti képviselő volt, Foltányi Zsuzsa, aki szerepelt az LMP korábbi országos és európai parlamenti listáján vagy Herpainé Márkus Ágnes, az LMP korábbi kispesti polgármesterjelöltje.

A Norvég Alap támogatásai kapcsán vita alakult ki a norvég és a magyar kormányzat között, miután a magyar fél megváltoztatta a támogatási rendszer azon részét (a tizenkét elemből kilencnél), melyben a magyar állam felügyeli a pénzosztást. Ez nem tetszett a norvégoknak, és leállították a kifizetéseket. Ám három pillérnél, melynél a magyar államnak nincs beleszólása a pénzosztásba, Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár kérte a norvégokat a támogatások leállítására, mondván, a pénzosztó civilek az LMP-hez köthetők. Utóbbi állítást az Ökotárs visszautasította. A kormány tíz napja jelentette be, felkéri a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) a Norvég Alap felhasználásának vizsgálatára. Stine Andresen, az alapok kezelését felügyelő brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda igazgatónője tiltakozott ez ellen. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára viszont úgy reagált: a kormánynak nemcsak joga, de kötelessége is vizsgálni a Norvég Alapból érkező pénzek felhasználását.

Eközben a VS.hu tegnap arról írt: felfüggeszthetik az Ökotárs Alapítvány adószámát, és eljárási bírsággal sújthatják, ha nem teljesíti a Kehi által indított vizsgálatban az adatszolgáltatási kötelezettségeit. Ezt az LMP és a TASZ is bírálta. Márpedig az Ökotárssal szerződésben lévő brüsszeli iroda arra utasította az alapítványt, ne adjon ki nem nyilvános dokumentumokat a hétfői határidőig a Kehinek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.