A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Besúgó is volt V. László?

Részletek az alvilág urának tartott vállalkozó bizalmasának vallomásából.

2014. 07. 14. 9:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Földvári Péter néven volt a rendőrség informátora V. László, akit 1989–1990 körül egy erkölcsrendészeti alosztályvezető szervezett be, amikor örömlányok futtatása miatt letartóztatták. Egyebek mellett ez is szerepel azokban a tanúvallomásokban, amelyeket Varga István, az éjszakai mulatóiról elhíresült vállalkozó korábbi bizalmasa a Központi Nyomozó Főügyészségen (KNYF) folyó eljárásban tett. A PestiSrácok.hu által nyilvánosságra hozott nyomozati iratokban a férfi volt főnöke rendőrségi múltjával kapcsolatban arról is beszámolt, hogy V. Lászlónak heti vagy havi rendszerességgel jelentést kellett írnia a budapesti éjszakai életről. Vargával szemben tavaly áprilisban szüntették meg a nyomozást, majd az együttműködő férfi vallomásában feltárta a bűnszervezet működését, azt, hogy főnöke megbízásából melyik rendőrnek mennyi pénzt adott. V. László bizalmasa elmondta, hogy 1998-tól az egyik gyanúsított főrendőr, Koblencz Attilának, a BRFK kiemelt ügyek osztálya volt nyomozójának informátoraként dolgozott, és erről a vállalkozó is tudott.

Varga beszámolt a fővárosi Romkert nevű szórakozóhely 2007. áprilisi felgyújtásáról is (a tűzben egy biztonsági őr életét vesztette). Ebben az ügyben idén márciusban őrizetbe vették az éjszakai élet ismert figuráját, Tanyi Györgyöt, aki 2009-ig V. Lászlónak dolgozott, és gyanúsítottként hallgatták ki. A történteket akkoriban egyébként a rendőrségi vesztegetési ügy másik gyanúsítottja, Hopka Lajos, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) speciális bűnözői csoportok elleni osztályának egykori vezetője és beosztottjai vizsgálták. Varga azt állítja, hogy Tanyi vallomását, amelyben megnevezi a megbízót, a rendőrök ledarálták, mert – mint fogalmazott – a „Főnök tartott ettől a nyomozástól, és tudta, hogy bőven van igazság abban, amit Tanyi mondott”. A V. vezette bűnszervezet 2011 októberében értesült arról, hogy az NNI, később pedig a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) nyomozást indított velük szemben. Az információt Varga szerint először Hopka hozta, majd Koblencz is megerősítette. Utóbbi azt is elárulta, hogy a szolgálatok lehallgatják a telefonjaikat.

Koblencz a vallomás szerint sokat mesélt az azóta a Prisztás-gyilkosságban nem jogerősen elítélt Portik Tamásról is, akit a rendőr állítása szerint az FBI képzett ki. Varga azt állította, hogy a rendőr arról is beszélt neki: az olajos bűncselekményekből a kilencvenes években hatalmas vagyonra szert tevő Portiknak 23-24 millió dollárt tart elrejtve Svájcban, továbbá jó titkosszolgálati és MSZP-s kapcsolatai is vannak.

A lap bemutatott egy olyan, az eljárás irataiban szereplő névtelen levelet is, amelyben a szerző arról tájékoztatja a KNYF-et, hogy Tiszacsécse MSZP-s polgármestere, Hopka András azért mondott le 2011 szeptemberében tisztségéről, mert rendőr fivére hívására Detkre költözött, ahol közös, a főrendőr által megszerzett illegális pénzek tisztára mosására vállalkozást alapítottak.

Varga kitért arra is, hogy a V.-birodalom menedzsmentjében mindenkinek megvolt a maga kapcsolatrendszere. A vállalkozónak kapcsolatai voltak a belvárosi és újbudai önkormányzatnál, a fogyasztóvédelemnél, a munkavédelemnél, a tűzoltóságnál, illetve az óbudai polgármesternél és munkatársainál.

A tanú szerint V. Lászlót és Portikot a Pintér Sándor belügyminiszter által az olajos ügyek felderítésének koordinálására kinevezett Horváth András dandártábornok „takarította el” az útból. Minderről Hopka számolt be neki. A főrendőr átadta Vargának a Portik-ügyben koronatanúként nyilatkozó egykori keresztapa, Radnai László vallomásait, és azt az államtitoknak minősülő információt is megosztotta V. bizalmasával, hogy Radnai vádalkut kötött a rendőrséggel, cserébe Németországba menekítik. V. vesztét az okozhatta, amikor a tőle találkozót kérő Horváthnak elárulta, hogy tud Radnai vallomásáról, amit Portik is megkaphatott.

A portálon közölt vallomásokkal kapcsolatban megkerestük Futó Barnabást, V. védőjét, aki az ügyfelével történt megállapodásra hivatkozva közölte: nem kommentál sajtóhíreket.

Mint ismeretes, a gyanú szerint a csaknem negyven fővárosi szórakozóhely működtetésében érdekelt V. László azért, hogy klubjait ne zaklassa a rendőrség, és tudomást szerezzen az ellene, illetve vetélytársai ellen folyó eljárásokról, „havi fizetést” juttatott vezető beosztású rendőröknek. Az egyenruhások cserébe teljes védelmet biztosítottak a vállalkozó szórakozóhelyeinek.

Az NVSZ feljelentése nyomán kezdődött nyomozás során 2012. május 31-én V. és Varga mellett őrizetbe vették Hopkát, valamint Kalmár Tamást, a BRFK egykori közrendvédelmi főosztályvezetőjét. Június elején kattant a bilincs Gulyás Imre, a NNI szervezett bűnözés elleni főosztályának volt vezetője és Koblencz kezén is. Őket és a később meggyanúsított több rendőrt és civilt bűnszervezetben, folytatólagosan és üzletszerűen, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsítja a KNYF. A hatóság feltárta azt is, hogy a V. Lászlóhoz köthető gazdasági társaságok 2010 és 2012 között áfacsalással 825,5 millió forintos kárt okoztak az államnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.