Egy év börtönre ítélték Hunvaldot

További egyrendbeli hivatali visszaélés bűntettében is bűnösként mondták ki. Mellékbüntetésként két vére eltiltották a közügyektől.

MNO
2014. 07. 01. 11:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy év börtönt kapott Hunvald hivatali visszaélés miatt a Kúria részítélete szerint az erzsébetvárosi ingatlanpanama ügyében harmadfokon. A bírói tanács az egykori polgármester védőjének indítványára bizonyos vádpontokat elkülönített az ügytől, és azokban nem hoz ítéletet. A Kúria az elsőrendű vádlottat, Gál Györgyöt is börtönre ítélte.

A volt polgármestert bűnösnek mondta ki a bíróság további egyrendbeli hivatali visszaélés bűntettében, ezzel módosítva a másodfokú ítéletet a Gál György és társai, köztük Hunvald György ellen indult perben.

Politikai ambícióival viszont fel kell hagynia Hunvaldnak, mellékbüntetésként ugyanis két évre eltiltották a közügyektől, így nem indulhat az őszi önkormányzati választásokon.

A szocialisták fővárosi frakcióvezetője úgy reagált a Hír TV-nek az ítéletre, hogy át kell gondolni Hunvald György szerepvállalását az MSZP-ben. „Egyértelmű volt, hogy ha a bíróság nem menti fel, akkor ő nem lehet a szocialista párt polgármester-jelöltje sem... ebben a kérdésben már nincs semmilyen kiskapu” – mondta Hunvald polgármesteri ambícióival kapcsolatban Horváth Csaba.

Az MSZP politikusa azt sem zárta ki, hogy a VII. kerület frissen megválasztott vezetőjének le kell mondania elnöki tisztségéről. „Nyilvánvalóan ezt a döntést Hunvald Györgynek kell elsősorban meghozni, a pártnál ez egy hosszadalmas procedúra.” Hozzátette: „Egyébként Hunvald György, aki a szocialsita párt iránt érez felelősséget, nyilván megteszi a maga lépéseit, hogy ne hozza nehéz helyzetbe azt a közösséget, amelynek tagja.”

Az erzsébetvárosi önkormányzat ellen elkövetett hűtlen kezeléssel kapcsolatban feltehetően ősszel dönt a Fővárosi Törvényszék, ahol a másik büntetőeljárás éppen folyik.

A Kúria harmadfokon hozott döntést Gál György és társai, köztük Hunvald György ellen indított büntetőperben. A Kúria hatásköre az első- és a másodfokon hozott eltérő döntések felülvizsgálatára terjed ki. Gál György volt szabad demokrata önkormányzati politikus és Hunvald esetében a kiszabott szabadságvesztésben nem volt eltérés, előbbit nyolc és fél évre, utóbbit másfél évre ítélték. A volt polgármestert a Szegedi Ítélőtábla több vádpontban felmentette, illetve olyan részcselekményekben, amelyekben korábban nem ítélték el, bűnösnek mondta ki őket.

A vádlottak a több mint fél évtizede tartó eljárásban javarészt tagadták bűnösségüket.

A vádirat három ügycsoportban rögzítette azokat a bűncselekményeket, amelyek az erzsébetvárosi önkormányzatnál Hunvald hivatali idejében, 2003 és 2009 között történtek: több száz milliós ingatlanpanama, fiktív tanácsadói szerződések és több százezer forintos tanácsadói díjakkal okozott több tízmilliós visszaélés.

Az eredetileg tizenhárom vádlott közül hatan állnak a Kúria előtt, és közülük négyet ítélt letöltendő börtönre a bíróság.

Hunvald György bűnösségét az elsőfokú bíróság elsősorban tanácsadói szerződések és a bérlakások kiutalása miatti jogsértések miatt állapította meg. Gál György súlyos büntetésére az ingatlanpanama adott alapot, Hunvaldot felmentették e vádak alól.

A törvényszék Gál Györgyöt a kenőpénz összegének megfelelően 366 millió forintos vagyonelkobzásra és az önkormányzat sok száz milliós jogi igényéből 230 millió forint, Hunvaldot pedig 21 millió forint megfizetésére kötelezte.

A másodfok több részcselekménynél az első foktól eltérő álláspontra helyezkedett, egyes felmentések helyett kimondta a bűnösséget, egyes elmarasztaló döntéseket pedig felmentésre változtatott.

A Kúrián folytatott eljárásban az ügyész a felmentő rendelkezések megváltoztatását és a büntetés súlyosítását kérte. A védők felmentésért és enyhítésért folyamodtak, illetve egyes cselekmények hatályon kívül helyezését és új eljárást vagy az adott ügycsoport elkülönítését és a másik eljáráshoz egyesítését kérték.

Harmadfokon lehetőség van új eljárásra utasításra is, például akkor, ha a Kúria a bizonyítás nagy terjedelmű megismétlését tartja szükségesnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.