Hunvald lemondott az erzsébetvárosi MSZP vezetéséről

Azt is bejelentette, hogy polgármesterjelöltként sem indul az őszi önkormányzati választáson.

NT
2014. 07. 01. 13:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szocialista Hunvald György lemondott a párt VII. kerületi elnöki pozíciójáról és bejelentette, hogy polgármesterjelöltként sem indul az őszi önkormányzati választáson. Ezt az MSZP kedden közölte az MTI-vel. A közlemény szerint bár Hunvaldot a kerületi szervezet politikailag rehabilitálta azzal, hogy elnökké választotta, mégis úgy döntött: nem szeretne terhére lenni a társadalmi nyitást végrehajtó MSZP-nek.

A fideszes Rónaszékiné Keresztes Monika közleményében azt írta, „felháborító még a gondolata is annak, hogy a baloldalon ilyen súlyos bűncselekmények után egyáltalán még felmerülhetett újra Hunvald neve mint lehetséges polgármesterjelölté”.

– A volt szocialista polgármester visszaélt a hatalmával és az emberek bizalmával, hogy saját zsebét és párttársaiét tömje. Ez is mutatja, hogy a baloldalon valójában semmi sem változik, sem a szereplők, sem a hatalmi, sem a korrupciós érdekek – emelte ki a választókerületi elnök.

A Jobbik VII. kerületi szervezete eközben arra szólította fel Hunvald Györgyöt, hogy ne csak polgármesteri ambícióiról mondjon le, hanem végérvényesen vonuljon ki a magyar közéletből.

Június 18-án számoltunk be arról, hogy Hunvald Györgyöt az erzsébetvárosi MSZP élére választották. A HVG-nek a lap szocialista forrásai azt mondták: nagy a támogatottsága az egykori szocialista polgármesternek, „kétharmados többséggel választották meg”.

Hunvald újságíróknak azt mondta, lakáskiutalásokkal kapcsolatban mondta ki a Kúria jogerősen, hogy „az nem volt illendő”. „Végtelenül örülök, hogy öt év után lezárult ez a nehéz időszak” – fogalmazott a volt polgármester, aki szerint érdemes végiggondolni azt, hogy 32 hónapot ült börtönben, és most azért ítélték el, mert „egy szobával nagyobb lakást kapott valaki” a lakáskérelmére.

Hunvald nem válaszolt azokra a kérdésekre, amelyek a jövőbeni politikai tevékenységére vonatkoztak. A másodfokú bíróság egyébként két évre eltiltotta őt a közügyektől, és az ítélet ezen részét nem érintette a kúriai döntés. Ügyvédje, Sebes Péter közölte: Hunvald kétrendbeli hivatali visszaélés miatt kapott jogerősen egy év szabadságvesztést.

Szabó Zoltán volt szocialista országgyűlési képviselő – a Demokratikus Koalíció (DK) korábbi elnökségi tagja – arról beszélt, hogy szerinte az eljárás „politikai per volt az első perctől az utolsóig”. Azoknak a cselekményeknek egy részét, amelyekben a bíróság bűnösséget mondott ki, a vádlottak nem követték el, senki nem követte el – mondta, hozzátéve: a cselekmények másik része pedig „olyan bűncselekmény, amiből az ország 3200 polgármestere közül ezret le lehetne ültetni”.

A Kúria elkülönítette Gál György és társai büntetőperétől – az abban másodrendű vádlottként elítélt – Hunvald ellen hűtlen kezelés ügyében felhozott vádakat, és új eljárást rendelt el. Az elkülönítésről hozott keddi döntés után a Kúria ítéletet hirdetett az alapügyben, majd rövid szünet után tárgyalást tartott, és hatályon kívül helyezte a másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla ítéletét, valamint új eljárásra utasította a táblabíróságot, egyúttal bővítette a hivatali visszaéléssel kapcsolatos tételek számát.

A Kúria azokat az ügyészség által hűtlen kezelésnek minősített – többek között Czibula Csabával, a Vállalkozók Pártja akkori elnökével a VII. kerületi önkormányzat által kötött tanácsadói szerződésekkel kapcsolatos – vádakat különítette el. Ezeket együtt kell elbírálni Hunvald és Weinek Leonárd volt szabad demokrata zuglói polgármester ügyével, amely első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) folyt.

A hűtlen kezelés vádját megalapozó tanácsadói szerződések hasonló elvek alapján működtek, mint a lakáskiutalások rendszere. Alapvetően belső politikai megállapodás született arról, hogy kiket, milyen módon jutalmaznak olyan szerződésekkel, amelyek mögött nincs érdemi teljesítés – mondta az MTI-nek Bajkai István, a VII. kerületi önkormányzat jogi képviselője. A PKKB első fokon mindkét vádlottat felmentette bűncselekmény hiányában, de az ügyészség fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.

Az ügy a Fővárosi Törvényszéken folytatódott volna, de a Kúria keddi döntése alapján a Szegedi Ítélőtáblán lesz a másodfokú eljárás folytatólagosan elkövetett egyrendbeli hűtlen kezelés vádjával. A Kúria indoklása szerint azért van szükség új eljárásra, mert a Szegedi Ítélőtábla előtt már folyt az alapügy másodfokú tárgyalása, amikor a PKKB-n megtörtént a vádemelés ugyanolyan cselekmény miatt, és ugyanezen okból a Kúriának sem volt módja egy eljárásban elbírálni ezeket az ügyeket.

Egy év börtönt kapott Hunvald hivatali visszaélés miatt a Kúria részítélete szerint az erzsébetvárosi ingatlanpanama ügyében harmadfokon. A bírói tanács az egykori polgármester védőjének indítványára bizonyos vádpontokat elkülönített az ügytől, és azokban nem hoz ítéletet.

A Kúria az elsőrendű vádlottat, Gál Györgyöt is börtönre ítélte. A volt polgármestert bűnösnek mondta ki a bíróság további egyrendbeli hivatali visszaélés bűntettében, ezzel módosítva a másodfokú ítéletet a Gál György és társai, köztük Hunvald György ellen indult perben. Bővebben >>>

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.