időjárás 14°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Rétvári: A trianoni emlékművek a mának és a jövőnek is üzennek

MNO
2014.07.26. 15:45

Rétvári Bence szerint a trianoni emlékművek nemcsak emlékeztetnek az 1920. június 4-ei igazságtalanságra, hanem figyelmeztetik is a ma emberét az ország szuverenitásának megőrzésére.

Az emlékművek azt üzenik a mának és a jövőnek is, hogy fontos a függetlenség megőrzése, hiszen mindig akkor érte baj az országot, amikor hiányzott az önrendelkezése – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szombaton Tiszadadán, ahol felavatta a kétezer lakosú Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település trianoni emlékművét és emlékparkját. Rétvári emlékeztetett arra, hogy az első világháború előtt, az Osztrák–Magyar Monarchia idején nem volt teljes az ország szuverenitása, külügyi és hadügyi kérdésekben, illetve az ahhoz kapcsolódó pénzügyekben Bécsben született döntés, és így lépett be a háborúra az ország. Mégis Magyarország fizette a háborúért a legnagyobb árat, elvesztette területének kétharmadát, lakosságának pedig több mint a felét.

Az államtitkár szerint a trianoni emlékművek „feladatként szabják meg az önrendelkezés mindenkori előmozdítását”, hogy az elszakított területeken élőket is ugyanolyan jogok illessék meg, mint a Nyugat-Európában élő kisebbségeket. „Például területi autonómiát kaphassanak a Székelyföldön élők, úgy mint ahogy az a Dél-Tirolban lakókat is megilleti” – jelentette ki.

A tiszadadai trianoni emlékművet Kövér József 55 éves szobrászművész – fogorvos és egyetemi oktató – készítette süttői mészkőből. A történelmi Magyarország szétszabdalt fekvő térképe felett egy lépő férfialakot faragott a három méter magas kő közepére, jelképezve, hogy mindenkinek foglalkoznia kell a régmúlttal, s cselekednie kell az igazságtalanságok mindenkori elhárításáért – mondta a művész az MTI-nek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.