időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Gegesy Ferenc is magyarázkodhat

Szabó Zsolt
2014.08.08. 05:05

Ferencváros volt SZDSZ-es polgármestere Együtt–PM-esként több nyomozás érintettje lehet.

Több, jelenleg zajló büntetőeljárásban is érintett lehet Gegesy Ferenc, akit a napokban az Együtt–PM „kiváló” IX. kerületi polgármesterjelöltjeként mutatott be Szigetvári Viktor, a balliberális párt ügyvezető társelnöke. A volt SZDSZ-es, majd pártját 2009-ben elhagyó Gegesy 1990 és 2010 között Ferencváros vezetője volt, azonban utolsó ciklusában már botrányok sorozata miatt kellett magyarázkodnia.

A BRFK lapunkat arról tájékoztatta, hogy hűtlen kezelés gyanújával nyomoznak a ferencvárosi Mátyás utca 8. szám alatt 2013 márciusában átadott Budapest Music Centerhez kapcsolódó ingatlanügylet miatt. Információnk szerint gyanúsítottként még nem hallgattak ki senkit, azonban úgy tudjuk, a 2006-os ügyben két személy járt el: Gegesy Ferenc, valamint a kerület akkori jegyzője, Oszvári István. A hatóságok már csaknem négy éve nyomoznak Martos Dániel, a Fidesz korábbi ferencvárosi képviselőjének ismeretlen tettes ellen tett feljelentése alapján. A dokumentumból kiderült: a ma már működő intézménynek eredetileg 2007-re kellett volna elkészülnie egy, a BMC Kft.-vel kötött ingatlancsere alapján. A Mátyás utcai ingatlant a szerződésben nettó 170 millió forintra értékelték, míg a másikat, a Lónyay utca 50. szám alattit ugyanannyira, de bruttóban. A feljelentés szerint utóbbi nettó értékét – képviselő-testületi felhatalmazás nélkül – megemelték több mint 24 millió forinttal. Ezzel az önkormányzatot legalább ekkora kár érhette.

Egyelőre szintén nincs gyanúsítottja a Bolyai János Katonai Műszaki Főiskolai Kar két, sokhektáros Üllői úti ingatlanának hat évvel ezelőtti továbbértékesítése miatt elkülönítetten zajló nyomozásnak. Az eredeti, a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Gegesy vezette ferencvárosi önkormányzat közötti ügylet miatt a Központi Nyomozó Főügyészség már vádat emelt a HM két volt ügyintézője ellen, csaknem egymilliárd forintos kárt okozó hűtlen kezelés miatt.

Az ingatlanokat 2008-ban értékesítették egy befektetőtársaságnak. A vád szerint a honvédelmi tárca 2008. április 23-án versenyeztetés nélkül, csaknem egymilliárdos kárt okozva, a valós ár alatt adta el az értékes ingatlant. A ferencvárosi önkormányzat már másnap egy csereszerződéssel vegyes adásvételi szerződést kötött egy izraeli, holland és amerikai vállalkozói hátterű lakóparképítő társasággal. Az önkormányzat végül több százmilliós haszonnal „kiszállt” a fejlesztésből, de ha az eredeti szerződés semmis, a kár mértéke is ekkora lehet. Az évekkel ezelőtt lebontott épületek helyén lévő ingatlanok azóta is üresen állnak.

A teljes cikket a pénteki Magyar Nemzetben olvashatja.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.