Újabb részleteket közöltek a norvég alapok ügyéről

Sikkasztás miatt nyomoznak, az ügyészség feljelentéskiegészítést rendelt el.

SZN
2014. 08. 07. 15:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bagoly Bettina, a főügyészség sajtószóvivője az MTI érdeklődésére közölte, hogy a feljelentés alapján a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség július 15-én feljelentéskiegészítést rendelt el, amelynek teljesítésével az V. kerületi kapitányságot bízta meg.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az ügyet az ORFK a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hatáskörébe utalta. A feljelentéskiegészítés határideje augusztus 14. További részletet az üggyel kapcsolatban a rendőrség nem közöl – tette hozzá a kommunikációs szolgálat.

Sajtóhírek szerint egy Fidesz-tag tett feljelentést az ügyben. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára pedig a Magyar Hírlapnak azt mondta, hogy a kormány nem kezdeményezett büntetőeljárást az NCTA ügyében. Véleménye szerint addig, amíg a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) által indított vizsgálat le nem zárul, az eredmények nincsenek a kabinet asztalán, semmiképpen nem kezdeményeznek eljárást.

Lázár János idén áprilisban, még a Miniszterelnökséget vezető államtitkárként levélben fordult a norvég kormány fejlesztésekért felelős tagjához, mert a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásait egy magyar párthoz, az LMP-hez szorosan kötődő szervezet, az Ökotárs Alapítvány vezetésével osztják szét Magyarországon. Azt kérte a norvég kormánytól, hogy a magyar kormánnyal konzultálva döntsön a források elosztásáról.

Csepreghy Nándor helyettes államtitkár pedig „párthoz kötődő, szélhámos gittegyletnek” nevezte a koordináló szervezetet, ezért – mondta – az államra bíznák az alapok kezelését. Ezután a Miniszterelnökség felkérte a Kehit az NCTA felhasználásának teljes körű kivizsgálására.

Az LMP és az Ökotárs Alapítvány is hivatalosan cáfolta, hogy bármilyen köze volna egymáshoz a két szervezetnek. Utóbbi azt is közölte, hogy az alapítványt nyílt pályázaton választották ki az alap koordinálására, a folyamatban a magyar kormányzati félnek is konzultációs joga volt, és megfigyelőket is küldhet a támogatásokat odaítélő bírálóbizottságok üléseire.

Norvégia budapesti nagykövetsége május 9-én tette közzé a honlapján, hogy Norvégia, Liechtenstein és Izland az EGT és Norvég Alapok további magyarországi kifizetéseinek felfüggesztéséről döntött. Kifogásolták ugyanis, hogy a magyar kormány januártól az alapok programjainak lebonyolítását és monitorozását az állami tulajdonban lévő, de attól szervezetileg független Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-hez helyezte át, amit a megkötött egyezmények megszegésének neveztek. Egyben a Norvég Alapok kezelését koordináló és felügyelő brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda (FMO) igazgatója arról tájékoztatta Lázár Jánost, hogy a magyar kormány szerveinek nincs ellenőrzési joguk az NCTA felett.

Utóbb Székely László ombudsman úgy foglalt állást: mivel a magyar és a norvég állam szerződésében nem említik a Kehit mint ellenőrző szervet, a két kormánynak egyeztetnie kell a szerződés értelmezéséről.

Csepreghy Nándor augusztus elején bejelentette: a norvég kormány észrevételeinek figyelembevételével augusztus 15-étől a Miniszterelnökséghez kerül a Széchenyi Program Irodától a Norvég Alap nemzeti kapcsolattartó feladata a kormány által felügyelt kilenc program esetében, ám az NCTA ügyében nem közeledtek az álláspontok.

A 2011-ben létrehozott alapban lévő, 2016-ig felhasználható, tízmilliárd forintos nagyságrendű forrásokat a három donorország, Norvégia, Izland és Liechtenstein a szolidaritás jegyében bocsátja Magyarország rendelkezésére. A források mintegy 97 százalékát Norvégia biztosítja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.