Hűtlen kezelés gyanúja miatt tartottak házkutatást

A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai iratokat, számítástechnikai adatokat foglaltak le.

MNO
2014. 09. 08. 14:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eljárás ismeretlen tettes ellen indult. A kommunikációs szolgálat este a Police.hu-n azt közölte: több helyszínen hajtottak végre házkutatást, amelyek során a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai iratokat, számítástechnikai adatokat foglaltak le. A nyomozásba igazságügyi szakértőt is bevonnak – tették hozzá.

Ismert: a rendőrség nagy erőkkel szállt ki hétfő reggel a Norvég Civil Támogatási Alap forrásait koordináló Ökotárs Alapítvány budapesti irodájához.

Az Index beszámolója alapján délután hatkor a rendőrök hazakísérték a lakására Móra Veronikát, az Ökotárs Alapítvány vezetőjét, hogy elhozhassa a laptopját. Eközben a Hvg.hu arról tudósított: az Ökotárs székhelye előtt pár százan tüntettek, majd elindultak az alapítvány könyvelését végző Demnet székhelyére. A demonstráció a hvg.hu beszámolója szerint negyed nyolckor ért véget, ezt követően a szervezők levetítették A tanú című filmet.

Móra Veronika hétfő este a távirati irodának elmondta: a dokumentumokon és számítógépes adatokon kívül az ő laptopját foglalták le, amely a cég tulajdonában van, de az ő kizárólagos használatában. Mivel a laptop otthon volt, a lakására is kimentek a nyomozók. Elmondása szerint egy másik munkatárs lakására ment ki a rendőrség olyan régebbi dokumentumok miatt, amelyeket helyhiány miatt tartottak az irodán kívül.

Az MTI kérdésére, hogy a nyomozók előállítottak, illetve őrizetbe vettek-e valakit az alapítvány munkatársai közül, azt felelte: a házkutatáson és lefoglaláson kívül más intézkedés nem történt. A további eljárást illetően konkrétumokat nem tudunk – tette hozzá.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) pénteken beperelte a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi), miután a hivatal megtagadta a civil szervezet közérdekűadat-igénylését. A szervezet elítéli a Nemzeti Nyomozó Iroda hétfői házkutatását az Ökotárs Alapítvány budapesti irodájában.

Az Ökotárs Alapítvány körüli botrány április elején kezdődött, miután Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter levélben nehezményezte, hogy miként használják fel a Norvég Alap támogatásait. A Magyar Nemzet szeptember 3-i számában tette közzé azt az értesülését, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal által „a Norvég Alap ellenőrzése során vizsgált egyik szervezet hat év alatt csaknem százmillió forint kölcsönt adott tizenhét civil egyesületnek, illetve alapítványnak úgy, hogy a gyanú szerint erre nem volt engedélye. Az ügyben büntetőfeljelentés született és piacfelügyeleti eljárás indult.”

A Kehi ezután az MTI érdeklődésére közölte: a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűncselekményének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az országos rendőrfőkapitánynál, illetve piacfelügyeleti eljárást kezdeményezett a Magyar Nemzeti Banknál. Azt azonban, hogy mely szervezetről van szó, nem közölte. A Kehi szerint a vizsgált szervezet több mint egy tucat egyesület, illetve alapítvány részére mintegy öt éven keresztül nyújtott pénzkölcsönöket.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára májusban jelentette be, hogy a Miniszterelnökség felkéri a Kehit a Norvég Alap felhasználásának teljes körű vizsgálatára. Hozzátette: az átfogó vizsgálat célja az, hogy tisztázzák, megáll-e az a magyar kormányzati gyanú, amely szerint a Norvég Alap hazai felhasználásakor áttételesen politikai szervezeteket vagy hozzájuk szorosan kötődő civil szervezeteket támogattak.

Az Együtt–PM politikai koncepciós eljárás részének tartja, hogy a rendőrség hétfőn nagy erőkkel vonult ki az Ökotárs Alapítványhoz. Az ellenzéki pártszövetség az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, továbbra is biztosak abban, hogy az Ökotárs a magyar jogszabályok teljes betartása mellett működik és a társadalomnak hasznos tevékenységet végez.

Az MSZP szerint sem jogi, sem eljárási indoka nem lehet annak, hogy a készenléti rendőrség tagjai szállják meg egy civil alapítvány irodáját. Bárándy Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának szocialista alelnöke hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy egy ilyen akcióval szerinte megfélemlítik a teljes civil szférát. Jogállamban még egy esetleges törvénysértés gyanúja sem indokolja a rendőrállami gyakorlatot idéző fellépést – fogalmazott a politikus.

A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólította fel a kormányt, hogy hagyjon fel a félelemkeltéssel és a civil szféra elleni támadásokkal. Molnár Csaba, az ellenzéki párt ügyvezető alelnöke hétfői közleményében azt írta: a kormány civil szervezetek elleni támadása újabb mérföldkőhöz érkezett, mert míg „eddig csak NAV-ellenőrzésekkel és sajtónyilatkozatokkal helyeztek nyomást a civil szférára, mára azonban a félelmet keltő rendőri akcióktól sem vonakodnak már”.

Az LMP hétfőn közleményben tiltakozott az Ökotárs Alapítvány budapesti irodájában tartott rendőrségi házkutatás ellen, amelyet a civilek megfélemlítésének tart az ellenzéki párt. Az LMP az MTI-hez eljuttatott közleményében felháborítónak nevezte, hogy a „hatóságok az Ökotárs Alapítvány elleni eljárásban megfélemlítő módon lépnek fel”. Az alapítvány elleni rajtaütések világossá teszik, hogy a hatalom számára az az elsődleges, hogy erőt mutathasson fel kritikusaival szemben, az igazság felderítése mellékes – írta az LMP, kiemelve: tiltakoznak az eljárás ellen, és követelik, hogy a „hatóságok azonnal indokolják meg, miért és miért így volt szükség a civilek elleni támadásra”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.