Felszámolás: elejét veszik a visszaélésnek

Csütörtöktől csakis elektronikus úton értékesíthetők a csődbe ment vállalkozások vagyontárgyai.

Jakubász Tamás
2014. 12. 30. 4:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felszámolásoknál tapasztalható visszásságok háttérbe szorulását, a viszonyok tisztulását várja a kormányzat nagyjából hatvanötmillió forinttól – ennyibe került ugyanis annak az informatikai rendszernek a kialakítása, amely a napokban lép működésbe. Az elektronikus értékesítési rendszer elnevezésű szisztémát a sajtó előtt tegnap mutatta be a fejlesztési tárca miniszteri biztosa.

Kunfalvi Zoltán mindenekelőtt azt rögzítette, hogy január elsejétől a felszámolási eljárásokban elektronikus úton kell értékesíteni az adós vagyontárgyait. Az informatikai rendszerhez bármely érdeklődő csatlakozhat, így voltaképpen az utca embere is böngészhet azok között az értékek között, amelyek egy-egy megszűnés előtt álló vállalkozás vagyonából még megmaradtak.

A nézelődést hamar követheti is a licitálás: egyszeri hétezer forintos díj befizetése és bizonyos adatok megadása után bárki megteheti tétjét, versenybe szállva például egyes meghirdetett gépekért, tárgyakért, ingatlanokért. A rendszer – mint arra a miniszteri biztos külön is utalt – biztonságos, stabil. A megfelelő feltételeket egyebek mellett az garantálja, hogy a hálózatot állami szervezet működteti, illetéktelen beavatkozástól így nem kell tartani.

Bemutatójában Kunfalvi Zoltán nyomatékosította, az új, elektronikus megoldás teljességgel felváltja a csődbe ment vállalkozások vagyontárgyainak eddigi, hagyományos értékesítését. – A rendszer használata a felszámolók számára kötelező minden olyan esetben, amikor a vagyontárgyakat – a csődtörvény rendelkezései szerint – árverés vagy pályázat útján kell értékesíteni – fogalmazott a miniszteri biztos, majd megjegyezte: nagy előny, hogy a rendszer feljegyzi az egyes mozzanatokat, történéseket, s egyúttal meg is őrzi az információkat.

– Ezek miatt – tette hozzá – az értékesítés és az üzemeltetés is átláthatóvá válik. Mint elhangzott, a fejlesztés fontos eleme a kormány korrupcióellenes programjának. Az elektronikus licitálás lehetősége a remények szerint elejét veszi majd mindenféle összebeszélésnek.

Az átállás zökkenőmentes lebonyolításáért az utóbbi időben az ország felszámolóinak megfelelő képzéseket tartottak. A legfontosabb információkra emellett az érdeklődő vevők, polgárok, cégek is szert tehetnek. Leginkább a január 5-től hétköznapokon, hivatali időben működő ügyfélszolgálat segítségével, amely telefonon és elektronikus levélben is várja majd a kérdéseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.