Neofasisztázás, drogteszt és fizetős M0-s: volt itt minden

Fókuszban a drogteszt, McCain neofasisztázása, Vida Ildikó feljelentése és a fizetős M0-s. Ez történt a héten!

RZ
2014. 12. 14. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évenkénti kötelező drogtesztet vezetne be a 18 év alatti fiatalok, a politikusok és az újságírók számára Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója – ezt ő maga jelentette be december 5-én a Facebookon. Az ötletet számos ellenzéki kritika érte, de Fidesz parlamenti képviselőcsoportja fenntartásokkal, „erős pontosításokkal”, de támogatja a drogtesztjavaslatot – ezt Rogán Antal, a párt frakcióvezetője közölte hétfőn. Később Kocsis Máté megerősítette a Magyar Nemzet értesülését, miszerint a gyerekek tesztjének elvégzéséhez szülői engedély kellene majd.

A témával kapcsolatban pénteken, a Kossuth rádiónak adott interjújában Orbán Viktor aggodalmát fejezte ki az új szintetikus drogok megjelenése miatt. A kormány eldöntötte, hogy ebben a ciklusban megtisztítja a drogmaffiától Magyarországot – jelentette ki.

Feljelentést tett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke, Vida Ildikó csütörtökön André Goodfriend ellen nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás miatt, mivel szerinte a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője hivatalos személyi minőségében sértette meg őt. Ismert, Vida Ildikó az eddigi egyetlen személy, aki bevallottan rajta van azok listáján, akiket az Egyesült Államok vélhetően korrupciós ügyek miatt kitiltott a területéről. Hétfőn Orbán Viktor az Országgyűlés előtt arról beszélt, ha Vida nem tesz feljelentést, akkor le fogja váltani posztjáról. A kormányfő a parlamentben egy kérdésre válaszolva azt mondta, ha bebizonyosodik, hogy Vida Ildikó érintett a korrupcióban, akkor börtönben a helye, de annak is következménye kell hogy legyen, ha az amerikai ügyvivő nem tudja bizonyítani igazát. Egyúttal felszólította az amerikai diplomatát, hogy ne bújjon a diplomáciai mentessége mögé.

Oroszország a jelenlegi körülmények között nem tudja megkezdeni a Déli Áramlat gázvezeték tervének megvalósítását – jelentette be hétfőn Ankarában tartott sajtóértekezletén Vlagyimir Putyin orosz elnök. A visszavonulót az orosz elnök Bulgária vonakodásával magyarázta, és azt mondta: ha Európa nem akarja megvalósítani, akkor nem lesz megvalósítva. A leállításról szóló döntést csütörtökön az Európai Bizottságnak Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter is megerősítette. A Kreml sajtószolgálata vasárnap közölte: Putyin telefonon konzultált a magyar kormányfővel és a szerb államfővel a Déli Áramlat projekt lezárása utáni energetikai együttműködés lehetőségeiről.

A Gazprom energiaipari vállalat vezetője, Alekszej Miller időközben arról beszélt, hogy az EU ezentúl Törökországgal mint tranzitországgal áll majd kapcsolatban, megjegyezve, hogy Törökországnak évi 50 milliárd köbméter gáz áll majd rendelkezésére továbbításra, „amit alkalma lesz az EU-val folytatott politikai hatalmi pókerjátszmában is igénybe venni”. Ezzel összefügg, hogy a Déli Áramlat már kiépített kapacitását a jövőben a törökországi szállításokhoz veszi majd igénybe a Gazprom. Pénteken Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott interjújában elementáris nemzeti érdeknek nevezte, hogy gáz Ukrajnát kikerülve is érkezzen Magyarországra. Kifejtette, hogy január 1-jén üzembe lép a szlovák–magyar gázvezeték, ami az első lehetőség, de a cső mérete miatt csak részleges megoldás, délről, Szerbia felől is szükség van ellátásra.

Komoly felháborodást váltott ki magyar részről, hogy John McCain amerikai republikánus szenátor neofasiszta diktátornak nevezte Orbán Viktort Colleen Bell, az Egyesült Államok új budapesti nagykövetének kinevezésekor. Múlt pénteken Orbán szélsőségesnek nevezte a szenátor kijelentéseit, de ezen a héten is folytatódott a reakciók sora: a The American Conservative nevű portál szerint McCain túlzó kijelentése olyan hiba volt, amely szerencsétlenül hathat Magyarország és az Egyesült Államok hosszú távú kapcsolataira is.

Az egykori elnökjelöltnek levelet írt Farkas Flórián miniszterelnöki biztos, melyben – politikai teljesítményeinek elismerése mellett – visszautasította McCain Orbán Viktort minősítő szavait. Bocsánatkérésre szólította fel Koszorús Ferenc, az Amerikai Magyar Szövetség (AHF) elnöke és Bryan Dawson társelnök az „indokolatlan, újfasizmusra vonatkozó kijelentéséért”. A hét elején az is kiderült, hogy a többek közt Fellegi Tamás korábbi nemzeti fejlesztési miniszter nevével fémjelzett, közpénzből működő alapítványa, a Hungary Initiatives Foundation százhuszonötezer dollárral támogatta McCain alapítványát.

Szintén komoly felzúdulás követte a szerdai hírt, miszerint megszűnik az M0-s autóút díjmentessége. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium arról is tájékoztatott, hogy újfajta, megyei matricákat vezetnek be, amelyek egy évre ötezer forintba kerülnek majd. „Az arányos közteherviselés érdekében az M0-s egyes szakaszai és a teljes M31 kivételével megszűnik az idei év végéig még ingyenesen igénybe vehető szakaszok díjmentessége” – közölte a tárca. A hírre számtalan települési, kerületi önkormányzat reagált, kérve az útdíjmentesség fenntartását, vagy a döntés átgondolását. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a jövő évi költségvetés teljesítéséhez szükség van az eddig ingyenes körgyűrű és sztrádaszakaszok fizetőssé tételére.

Portálunk megírta: európai uniós kötelezettség áll az M0-s egyes szakaszainak fizetőssé tétele mögött. Ezt Kovács Zoltán kormányszóvivő is megerősítette, mondván az útdíjrendszer átalakítását az uniós és a hazai forrásokból épült útrendszerek egymáshoz való viszonyának rendezése kívánja meg. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára csütörtökön arról beszélt, hogy az évi 5 ezer forintért vásárolható megyei autópálya-matrica egy hónapra eső díja alig több, mint 400 forint, ennyi pénzért pedig az agglomerációból munkába járók nem térnek át a településeken átvezető mellékutakra – ezzel arra az aggodalomra is reagált, ami szerint az eddigi ingyenes szakaszok forgalma az útdíj bevezetésével a kisebb, településeken átvezető utakra terelődik át.

Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádióban az M0-sra és az autópályák fővárosi bevezető szakaszaira utalva megjegyezte: nem az agglomerációt adóztatják, hanem egy megyei matricarendszert vezetnek be, ami összességében a magyar embereknek jobb, mint a mostani.

Két közvéleménykutató-intézet is jelentős csökkenést mért a kormányoldal támogatottságában. Az Ipsos csütörtökön közzétett elemzése szerint október és november között 35-ről 30 százalékra apadt a Fidesz tábora, és az elmúlt hetekben is folytatódott ez a tendencia: további 5 százalékponttal csökkent a támogatók aránya, így most a választókorúak 25 százaléka áll a kormánypárt mögött. Mint írják, a Fidesz táborának csökkenése lényegében már minden réteget elért, ezzel kapcsolatban megemlítik az internetadót, és más népszerűtlen kormányzati ötleteket. Az elemzés szerint a Fidesz két hónap alatt 800 ezer támogatót veszített.

Hasonló véleményen van a Medián is, a Hvg.hu-hoz eljuttatott eredményei szerint egy hónap alatt 12 százalékponttal csökkent a Fidesz támogatottsága a teljes szavazókorú népesség körében. A Medián kiemeli többek közt az internetadó ötlete mellett az amerikai kitiltási ügyet is.

Egy győzelem mellett egy döntetlennel és egy vereséggel jutott tovább csoportjából a magyar női kézilabda-válogatott a hazai rendezésű Európa-bajnokságon. Az oroszok elleni döntetlen után legyőztük a lengyeleket, a csütörtöki csoportzárón viszont szoros küzdelemben alulmaradtunk Spanyolország legjobbjaival szemben. Szombaton a középdöntőben a románokkal találkozunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.