Visszakoznak Gyurcsányék, mégsem visznek zászlót

A DK az aktivistáit ért fenyegetések miatt változtatta meg döntését.

MA
2014. 12. 30. 14:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hangsúlyozta, hogy nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a fenyegetéseknek, de szeretnék megelőzni az erőszakot, ezért úgy döntöttek, hogy visszavonják a Gyurcsány Ferenc pártelnök által megfogalmazott kérést.

A DK elnökségi tagja kiemelte, hogy továbbra is úgy gondolják: igazuk volt, amikor azt kérték a civil politikai tüntetés részvevőitől, hogy például pártzászlók használatával mutassák meg a „demokratikus tömeg sokarcúságukat”, így azt, hogy mely politikai pártokkal szimpatizálnak.

Az ellenzéki politikus mindenkit arra buzdított, hogy vegyen részt a pénteki kormányellenes megmozduláson, kimutatva, hogy békére, stabilitásra és kiszámítható körülményekre van szükség a „folyamatos háborús retorika” helyett.

Kerék-Bárczy Szabolcs hangsúlyozta: a pártok és civil szervezetek nem lehetnek egymás ellenségei, a pénteki tüntetés részvevőinek pedig együtt kell megmutatniuk, hogy az „Orbán-rendszer” árt az országnak. Megerősítette a DK azon álláspontját is, hogy a demonstrációkon megfogalmazott célokat csak előre hozott választásokkal tartják elérhetőnek.

A DK-s politikus azt mondta: Magyarországon a kormány jelenti az egyetlen nemzetbiztonsági kockázatot, az ország pedig legfeljebb a kabinet antidemokratikus intézkedései miatt vált műveleti területté, nem pedig a Fidesz „paranoiás elképzelései alapján”.

Kiszelly Zoltán politológus korábban arról beszélt, hogy ha a pártok rátelepszenek a mostani civil megmozdulásokra, sokakat elriaszthatnak a részvételtől. Kérdés persze, hogy mennyire zavarja majd ez a megmozdulások állandó résztvevőit, hiszen ők az MTA felmérése szerint tavasszal az LMP és a baloldali összefogás pártjainak szavazói voltak. Ugyanakkor a viszony már eleve nem rózsás a tüntetések résztvevői-szervezői között, egymásban sem bíznak a kormányellenes csoportok, hiszen lassan többet kritizálják egymást, mint a kormányt, sokan pedig a szervezők hitelességét is vitatják.

Ismert, Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője kedden azt közölte a sajtóval, hogy nemcsak ők, hanem az MSZP-sek is kifejezik pártkötődésüket a tüntetésen. Gréczy egy állítólagos MSZP-s levelet körbeküldve mutatott rá, hogy lám, a szocialisták is ugyanezt teszik. A szocialista párt „Ésszerűség és Felelősség Platformjának” alelnöke, Király György körlevélben arra kérte a tüntetés résztvevőit, hogy „diszkrét, de egyértelmű módon” – például egy piros sállal – fejezzék ki pártkötődésüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.