Egymásnak ugrottak a baloldalon

Nemcsak Gyurcsány Ferencben, de egymásban sem bíznak a január 2-án újabb demonstrációra készülő kormányellenes csoportok.

2014. 12. 27. 4:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly külső és belső gondokkal küzdenek a jelek szerint a január 2-ra, az operaház elé Új országot építünk jelszóval meghirdetett demonstráció szervezői. A problémák Gyurcsány Ferenc bejelentésével kezdődtek, aki hétfőn arra szólította fel a Demokratikus Koalíció (DK) támogatóit, hogy a demonstráción használják zászlóikat, jelvényeiket. Tette ezt annak ellenére, hogy Várady Zsolt, a tüntetés egyik szervezője előzőleg épp arra hívta fel a figyelmet: sem formálisan, sem informálisan nem kívánnak együttműködni egyik párttal sem, és pártlogókat, pártzászlókat sem szeretnének látni a megmozduláson.

Kiszelly Zoltán szerint Gyurcsány Ferenc a civileket és a többi baloldali kis pártot is gyengítheti legújabb ötletével. A politológus a köztévének arról beszélt, hogy ha a pártok rátelepszenek a mostani civil megmozdulásokra, sokakat elriaszthatnak a részvételtől.

Bizalom

Orbán Viktor talán meg tudja tartani a hatalmat, de az európai bizalmat már nem fogja tudni visszaszerezni – nyilatkozta Paul Lendvai, az Europäische Rundschau főszerkesztője a Népszabadságnak. Szerinte bármi lesz is Magyarországon, a Nyugat senkinek sem fog biankó csekket adni.

Így e szerveződések idővel erejüket veszthetik. – Ezzel Gyurcsány Ferenc be tudná bizonyítani, hogy a pártok, köztük az övé, nem pótolhatók. A DK elnöke jelenleg is a baloldal véleményvezére, az ötleténél pedig nem lehet már nagyobbat mondani, a többi ellenzéki párt legfeljebb beállhat mögé – vélte Kiszelly. Szerinte a civilek gyengülése a volt kormányfő erősödését hozhatja, s újból meghatározó szerephez jutna a baloldal alakításában.

Nehezen viselte pártja elutasítását Szabó Zoltán, aki „színtiszta képmutatásnak” nevezte Várady Zsolt hozzáállását. A DK-s politikus Facebook-oldalán azt írta, Váradynak „szüksége van a pártok által mozgósítható tömegre, de nem szeretné, ha kívülről azonosíthatók lennének részt vevő pártok, mert ő új pártokat akar, amik nem osztoznak a régebbiek felelősségében”. Szabó úgy vélte, „ha Várady az új pártokat a meglévő pártok bázisán (is) akarja létrehozni, úgy, hogy a meglévő pártok arcát elfedi, akkor nem a DK akar rátelepedni a Várady szervezte tüntetésre, hanem Várady a meglévő pártokra”.

Az amerikai hátszelet élvező, André Goodfrienddel rendszeres kapcsolatot ápoló Gyurcsány kéretlen bejelentkezése alaposan felborzolta a kedélyeket a demonstráció szimpatizánsai között. Ők a Facebookon azt kérték a DK elnökétől, tegyen le a tervéről. Volt, aki ennél durvábban fogalmazott, amikor az egykori SZDSZ-es Horn Gábort idézve melegebb éghajlatra küldte a volt kormányfőt. De akadt olyan is, aki azt javasolta a pártoknak, ha szeretnének tiltakozni, szervezzenek maguk tüntetést, de ne kapaszkodjanak a civilekére.

A feszültség a demonstrálók között is érzékelhető, akik lassan többet kritizálják egymást, mint a kormányt. A tüntetés hivatalos Facebook-oldalán tett bejegyzésekből kiderül, sokan vitatják a szervezők hitelességét, céljait. „Én mint civil tiltakozom az ellen, hogy a január 2-i tüntetésen meg akarjátok osztani a demokratikus ellenzéki oldalt! Pont azokat, akiknek egyértelműen van közös céljuk és ennek érdekében – szétaprózva ugyan, de – rengeteg tüntetésen részt vettek már eddig is.” „Aki úgy gondolja, hogy a tüntetők mögött álló szavazóbázissal – józan számítások szerint maximum félmillió emberrel – választást lehet nyerni, annak elment a józan esze.” Várady Zsolt „tegye világossá, hogy ez a január 2-a egy új párt zászlóbontásáról szól, tegye közzé a programját és mondja azt, hogy csak azok megjelenésére számít, akik hozzájuk akarnak csatlakozni!” „Mi ez a rendezvény? Ki a szervező? Milyen körből van kiválasztva a 28 ezer meghívott? Mit keresnek itt a Tuareg-féle álbaloldalt képviselő ballasztemberek? Kellene egy egészen konkrét állásfoglalás, mert ez így ismét megbukik.” „Bemutatná nekem valaki a tüntetés három fő szervezőjét, és hol lehet elolvasni a személyes kritikus véleményüket itt a Facebookon? Mert csak ezzel igazolható, hogy a kritikaiságnak a megfelelő minőségét képviselik, és csak ennek tükrében dönthet valaki a csatlakozásról ” – írták a szimpatizánsok.

Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézete eközben felmérést készített az utcai demonstrációk rendszeres résztvevőiről. Ebből kiderült, a kormányellenes tüntetések törzsközönségét a baloldali kis pártokhoz hű mag alkotja: a fővárosi József nádor téri és Kossuth téri tiltakozáson megjelentek többsége tavasszal az LMP-re és a baloldali összefogás pártjaira szavazott. A vizsgálat szerint a december 16-i tiltakozáson részt vevő és online kérdőívet kitöltő személyek valamivel kevesebb mint harmada 35 éven aluli, hozzávetőleg felük a 35 és 59 év közötti csoportba tartozik, míg mintegy negyedük a 60 éven felüli népességbe sorolható. Iskolai végzettségük alapján a demonstrálók és a kérdőívet kitöltők a magasan kvalifikált, döntően diplomás rétegbe tartoznak. Anyagi helyzetüket alapvetően kedvezően ítélik meg, kétharmaduk „a pénze okos beosztásával jól kijön” vagy „gondok nélkül él”.

Gyurcsány „gyesre megy”

Várhatóan Gyurcsány Ferenc marad otthon februárra várt kisfiuk mellett, amikor ősszel feleségének külföldi munkái lesznek. A fiút Marcinak nevezik – erről beszélt a Borsonline-nak Dobrev Klára. A volt kormányfő felesége azt mondta, hivatalosan sem ő, sem a férje nem megy gyesre, gyedre, s nem veszik fel az azért járó pénzt. Elárulta, szenteste húszan gyűltek össze budai házukban, s bolgár szokás szerint földön ülve fogyasztották el az ünnepi vacsorát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.