Csak a kistulajdonosokat sújtja a földadó

Míg a néhány hektárt haszonbérbe adó idős embereket kivéreztetheti az új teher, a zöldbárók megússzák a földadót.

MNO
2015. 01. 28. 14:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismert, pénteken Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Hír TV-ben elmondta: „csak az a termőföld adóztatható, csak az a magántulajdonos adóztatható, aki nem saját maga műveli, hanem haszonbérbe kiadja a földet. Az ebből származó jövedelem adóztatható”. Ezt korábban Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő is megerősítette: mint mondta, azokban az esetekben, ahol a magánszemély egyben vállalkozó vagy őstermelő, nem szedhető be az adó.

Tehát a teher a továbbiakban csak azokra vonatkozik, akik földjüket magánszemélyként haszonbérbe adják. Van azonban egy olyan sajátos társadalmi csoport, amelyet ez – amennyiben az adott önkormányzat úgy dönt, hogy él az adóztatási lehetőséggel – több mint kellemetlenül érint. Ezek azok a főként idős, sok esetben egyedülálló, néhány hektárral rendelkező emberek, akiknek ez a haszonbérletből szedett jövedelem a megélhetésüket jelenti, élemedett koruk és fizikai állapotuk miatt viszont nem tudnák saját maguk megművelni a földjüket.

Ők általában azok, akik az 1945 utáni államosítás során elveszített földjükért, vagyonukért vagy málenkij robotra hurcolásukért cserébe a rendszerváltás után kapott kárpótlási jegyekért tudtak szerezni néhány hektár földet. Jellemzően ezek az idős emberek egykori mezőgazdasági dolgozóként sokszor csak a 28 500 forintos minimálnyugdíjban részesülnek, ezenfelül számíthattak eddig a haszonbérbe adott földecske után kapott havi néhány tízezer forintnyi bérleti díjra. Ha a kabinet lehetővé teszi az önkormányzatoknak, hogy ezt a bevételi formát megadóztassák, és ezzel a lehetőséggel él is az adott önkormányzat, azzal a legkiszolgáltatottabb kistulajdonosok mindennapi megélhetése kerülhet veszélybe. Ráadásul mivel a haszonbérleti szerződéseket általában tíz évre kötik, sok esetben lehetőségük sincs arra, hogy akár a bérleti díj megemelésével mérsékeljék veszteségeiket, amelyeket az egyik hónapról a másikra bevezetett új adónem miatt elszenvednek. Ugyanakkor azok a nagybirtokosok, akik óriási földterületeket adnak haszonbérbe, általában céges formában teszik ezt, így mentesülnek az új adónem alól.

Így szélsőséges esetben akár az a faramuci, régi hatalmi struktúrákat idéző helyzet is előállhat, hogy megadóztatják például azt az idős embert – vagy özvegyét –, akit 1945 után sokszor veréssel kényszerítettek földjének átadására és a téeszbe belépésre, majd az ezért kárpótlásként kapott néhány hektárból pótolgatja kevéske nyugdíját, miközben lehet, hogy az őt erőszakkal a szövetkezetbe berugdosó egykori hatalom kései örökösei, volt téeszelnökök és pártfunkcionáriusok, akik adott esetben mára zöldbáróvá váltak, megússzák ezt az adóterhet. Ez természetesen csak fikciós felvetés, de az elvi lehetőséget nem lehet kizárni.

Megkerestük a Földművelésügyi Minisztérium államtitkárát, Nagy Istvánt a földadóval kapcsolatos furcsa helyzettel kapcsolatban; ő adott interjút, de végül megjelenéséhez nem járult hozzá.

Egyébként eddig mindössze hét település vezette be ezt az új adóztatási formát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.