Előre hozott országvédelem

Február elején, a mezőkövesdi frakcióülésen dönthet a Fidesz–KDNP az akciótervről. Rogán Antal szerint ott világossá válhat az is, hogy „ki húzódik meg” az utcai tüntetések hátterében.

Katona-Szilágyi
2015. 01. 12. 8:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eredetileg tervezettnél egy héttel korábban, vagyis február 4. és 6. között rendezi meg a Fidesz és a KDNP azt az együttes, kihelyezett frakcióülést Mezőkövesden, ahol egyebek mellett az országvédelmi akciótervről is döntenek – tudta meg a Magyar Nemzet. A lap információi szerint az időpont módosítására azért került sor, mert Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök részt vesz az Európai Unió február 12-én kezdődő csúcstalálkozóján, amely egybeesne a frakcióülés elsőként meghirdetett időpontjával. A képviselőket és az érintett kormánytagokat a napokban tájékoztatják a változásról.

Rogán Antal szombaton a Hír TV P8 című műsorában az országvédelmi akcióterv kapcsán felvetette, annak része lehet az is, hogy megismerjük az utcai tüntetések finanszírozási hátterét. – Ki finanszírozza ezeket az egyre drágább demonstrációkat, és milyen érdekből teszi ezt? – tette fel a kérdést a Fidesz frakcióvezetője.

Hozzátette, ha a parlamenti pártoktól elvárható, hogy a saját gazdálkodásukat a nyilvánosság elé tárják, akkor ezektől a politikai érdekcsoportoktól is elvárható lehet. Felidézte, ő maga is szervezett korábban politikai eseményeket, és azok „nem kevés pénzbe kerültek”. Az országvédelmi akciótervvel összefüggésben Rogán megismételte, egy ország számára a legfontosabb a szuverenitásáról gondoskodni, ma ugyanis „olyan időket élünk, amikor a nemzeti szuverenitást és egy ország biztonságát nemegyszer valamilyen formában megkérdőjelezik”.

Emlékeztetett a hazánkba tervezett „fajvédő konferenciára”, amely miatt Magyarországot érhette volna bírálat, de itt említette, hogy a korábbi IMF-hitel miatt a gazdaságpolitikai döntéseinket egyeztetni kellett a valutaalappal.

A Fidesz frakcióvezetője ide sorolta azokat a Magyarországon működő nagy külföldi cégeket, amelyek alapvetően a magyar emberek zsebéből komoly profitra tesznek szert, de azt nem akarják Magyarországon leadózni. Rogán a műsorban egyértelművé tette azt is, hogy az országvédelmi akcióterv nem a szövetségeseinkkel szembeni fellépés, hanem „saját nemzeti érdekeinknek a megvédése”.

A balliberális ellenzék nem firtatná a tüntetések anyagi hátterét. Ugyanakkor Barabás Richárd, a Párbeszéd Magyarországért politikusa, illetve Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt ügyvivője elismerte, hogy hozzájárultak korábbi demonstrációk támogatásához. A Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció szerint a „tüntetések zajától reszkető Fidesz frakcióvezetője” úgy beszél az akciótervről, mintha a kormány által sokszorosan átvert és becsapott magyar emberektől kellene megvédeni az országot. Szigetvári Viktor, az Együtt ügyvezető társelnöke eközben arra szólította fel a kormányt és a Fidesz–KDNP vezetőit, hogy azonnal fejezzék be a civilek zaklatását, a demokraták és támogatóik fenyegetését. A Fidesz ugyanakkor arra kíváncsi, Szigetvári és Bajnai Gordon korábban milyen pénzből politizáltak, kaptak-e külföldről pénzeket, és ha igen, azokért kinek és mit ígértek érte cserébe.

Rogán Antal Amerikát nagyon fontos szövetségesünknek nevezte a Hír TV-ben, ám szerinte ki kell állnunk a saját érdekeinkért olyan esetekben, mint például a szabad kereskedelmi megállapodás. Hiszen Európa egyik fontos „éléskamrája mégiscsak Közép-Európa, és nekünk az nem mindegy, hogy agrártekintetben az amerikai áruknak a beáramlása az európai piacra hogyan történik meg”. A Fidesz frakcióvezetője szerint az Egyesült Államok a nyomásgyakorlással a leghatározottabban próbálja érvényesíteni sokszor nagyon szimpla és egyszerű gazdasági érdekeit, persze politikai köntösbe bújtatva.

– Egyszer ezt mondják, egyszer meg mást mondanak – reagált a korrupciós ügyek folyamatos amerikai felvetésére. Ugyanezt a politikai köntösbe bújtatott gazdasági nyomásgyakorlást véli a politikus André Goodfriend ideiglenes budapesti ügyvivő aktivitása mögött is.

Rogán Antal a fideszes politikusok között a nyilvánosság előtt zajló vitákat „családi vitának” nevezte, amelyek éppen emiatt „családon belülre valók”.

A kormánypártoktól az utóbbi időben elpártoló szavazók kapcsán pedig a 2011-es közvélemény-kutatási adatokra hivatkozott; az akkor tapasztaltakhoz képest most az országnak és a Fidesz szavazóbázisának is lényegesen pozitívabb a hangulata. A belvárosi gazdálkodást érintő ellenzéki támadások mögött Rogán szerint az áll, hogy Juhász Péter nem tudja elfogadni a választási vereséget.

Rogán Antal szerint a megyei matricák bevezetésével az autósok csaknem hetven százaléka olcsóbban tudja igénybe venni az autópálya- és a gyorsforgalmi úthálózatot, mint eddig. Orbán Viktor miniszterelnökhöz hasonlóan a Fidesz frakcióvezetője is kiemelte, hogy jelenleg próbaüzem zajlik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.