Fogalmuk sincs a szervezőknek, hogyan tovább

Se Várady Zsolt, se Vágó Gábor nem tudja, mihez kezdenek majd a pénteki demonstráció után; a mondanivaló hiányával az ellenzéki politikusoknál és médiánál is kivágták a biztosítékot.

MNO
2015. 01. 03. 15:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az operaház előtti pénteki tüntetést a drogügybe keveredett Iwiw-alapító Várady Zsolt szervezte egy három évvel korábbi alkotmányozásellenes demonstrációra emlékezve; külön kérték, hogy politikai pártok ne képviseltessék magukat az eseményen. A Gyurcsány-párt pártzászlókkal, a szocialisták pedig piros sálban akartak részt venni a demonstráción, végül ettől – talán az esemény várható eredményének ismeretében – eltekintettek, csak a szocialisták által 2012-ben létrehozott Közmunkások Szakszervezetének és Che Guevarának a zászlói lobogtak a transzparensek mellett.Várady beszéde után szó esett a homoszexuálisok jogairól (a Soros Alapítvány-féle Eötvös Károly Intézet igazgatója részéről), beszélt az ex-LMP-s Vágó Gábor és a gyurcsányista Kálmán László nyelvész. A tüntetés dulakodással végződött, egy unióellenes zászlót lengető férfinak mentek neki a demonstrálók, miközben azt skandálták: „Nácik, haza!”

Vágó egyébként a színpadon azt mondta, „nem pártot építünk, hanem alternatívát”. A főszervező Várady Zsolt beszédében a közállapotok megváltoztatását követelte, azt viszont tagadta, hogy a civilekkel új pártot szeretne alapítani – ugyanakkor nemrég az Origónak egészen mást nyilatkozott.

Amikor viszont a Valasz.hu próbált utánajárni a kérdésnek, igencsak homályos választ adott: „Meglátjuk, nem tudom. [ ] Ha nem megy, akkor nem megy. Ha nem működik, akkor nem működik. Nem kell minden áron elérni a dolgot” – válaszolta a portálnak. Mint mondta, minden azon múlik, hogy milyen lesz a Most Mi társadalmi támogatottsága. Azt mondja, a Milla szétesett, ők már nem lehetnek a civil ellenzékiség alapja, a Most Mi csoportnak pedig „nagyon erős csapatépítés és nagyon erős vízió kell”.

Ellenzéki politikusok vegyes érzelmekkel nyilatkoztak a pénteki tüntetésről. Az MSZP-s Török Zsolt már az esemény előtt Facebook-oldalán azzal vádolta a szervezőket, hogy „az Orbán-kormány hatalomban tartása” a céljuk, mivel nem engedték felszólalni a veszprémi időközi választáson induló, kis baloldali pártok által támogatott Kész Zoltánt.

 

A csepeli Együtt elnöke, Szabó Szabolcs Facebook-oldalán értetlenkedését fejezte ki afelett, hogy a „civil” tüntetés „civil” szervezői (róluk bővebben ide kattintva olvashat) miért nem hajlandók szóba állni az egykor szintén civilekből szerveződött Együtt-tel.

 

Az LMP-s Schiffer András a tüntetésről hazaérve az egészségügy privatizálását követelő szónoklattal kapcsolatban jelezte, soha nem akarna tüntetni ilyen célokért.

 

Új Péter, a kormánypárti elfogultsággal nem vádolható 444 főszerkesztője cikkben ment neki a szervezőknek – írását egyébként Oszkó Péter volt szocialista pénzügyminiszter saját Facebook-oldalán „Sajnos mélyen egyetértek ” megjegyzéssel osztotta meg. Mint Új Péter írta, az „amatőrnek is nehezen nevezhető, kellemetlen hangú szónokok” kifejezetten untatták a zászlóbontásra és „Orbán, takarodjozásra” áhítozó tömeget – utóbbi szlogen volt amúgy is az utcai megmozdulások „legerősebb mondata” eddig. Ha viszont a harcias AVM álomvilága válna valóra, ő „zokogva menekülne vissza Lázár János szoknyájához” – írta. A tüntetők a tüntetésekkel szemben is elégedetlenek, „az új ellenzék ideje fogytán, az esélyei – az eddig mutatott teljesítmény alapján – minimálisak” – összegezte.

 

Azért a kormányellenes tüntetőknek az elkövetkezendő hetekben sem kell majd a fotelban rostokolniuk. Hét nap múlva ismertetik például a kormányfő eltávolításának tervét – ígérték a Facebookon az újabb megmozdulás szervezői, a Demokraták a gyülekezés jogának korlátozása ellen elnevezésű csoport.

Mi történt október óta? Tényleg az elfuserált netadó a légy a tejben? Vagy valóban a külpolitikai ármány áldozata a legitim magyar kormányzás? – olvassa el vonatkozó publicisztikánkat.

Ők a gyülekezési törvény esetleges módosítása miatt hívták az embereket január 10-ére a Kossuth térre, bár demonstrációjuk tematikája és a felszólalók személye is egyelőre „szervezés alatt” áll – ők viszont szívesen látják a pártokat is rendezvényükön a Fidesz és a Jobbik kivételével.

Két másik Facebook-csoport pedig február elsejére szervez megmozdulást, mert szerintük Angela Merkel német kancellár február 2-án érkezik Budapestre (erről eddig hivatalos információ se a német, se a magyar kormány oldalán nem található), ezért szerintük ha egy nappal előtte tüntetnek „az európai Magyarországért”, azzal megmutatják, hogy „Magyarország nem kér Orbán maffiaállamából és antidemokratikus kormányzásából”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.