Hende: Több jut honvédelemre

A miniszter az év legnagyobb feladatának a katonai életpályamodell bevezetését nevezte.

HZS
2015. 01. 27. 15:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter az év legnagyobb feladatának a katonai életpályamodell bevezetését nevezte, de mint mondta, a bővülő források felhasználásával folytatni kell a hadfelszerelés modernizációját, az elavult eszközök cseréjét, kiemelt figyelemmel a helikopterbeszerzésre. Utóbbi kapcsán elmondta mintegy 30 szállítóhelikopter beszerzését tervezik, aminek forrásigénye nagyjából 172 milliárd forint. A beszerzés megkezdése már csak a kormányzat döntésére és a forrás hozzárendelésére vár.

Hende Csaba az értekezlet szünetében tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy előző nap Colleen Bell új budapesti amerikai nagykövet bemutatkozó látogatásán a nagykövet felvetésére szóba került Magyarország helikopterállományának megújítása is.

Hende Csaba a legfontosabb feladatok között felsorolta még, hogy a kormányzati munkatervezés keretében honvédelmi szakpolitikai programot kell kidolgozni, segíteni kell a magyarországi hadiipar fejlesztését, továbbá alaposan elő kell készíteni a 2016-ban ismét megrendezendő nemzetközi repülőnapot. Mindemellett folytatni kell a Magyar Honvédség nemzetközi szerepvállalását, különösen az új afganisztáni misszióban, ősztől a balti légtér védelmében, a NATO gyorsreagálású erőiben, valamint a V4–EU harccsoportban. Elmondta továbbá, hogy a Magyar Honvédség készen áll arra, hogy – elsősorban Bosznia-Hercegovinában – új feladatokat is vállaljon.

Hende Csaba elmondta, hogy a Magyar Honvédség jelenleg három földrész tizenkét országában vesz részt missziókban. Hozzátette, hogy az afrikai missziók többségének mandátumát meghosszabbították, a Sínai-félszigeten viszont idén tavasszal befejezik munkájukat a magyar katonák. A miniszter a múlt évről azt mondta: alapvetően megváltozott a nemzetközi biztonsági helyzet, példaként említette az ukrán konfliktust, az Iszlám Állam előretörését, valamint a megnövekedett illegális migráció problémáját.

Az elmúlt esztendő legfontosabb eseményének pedig a szeptemberi walesi NATO-csúcsot nevezte, amelynek legfontosabb üzenete az volt, hogy vége a gazdasági válság által hozott leépítéseknek, a védelmi szféra mindenhol felértékelődött. A miniszter emlékeztetett Magyarország csúcson tett vállalásaira, mint például a pápai bázisrepülőtér fejlesztése, továbbá hogy Litvániában lövészszázaddal, más parancsnokságokon törzstisztekkel segíti a Magyar Honvédség a szövetség munkáját. Hende Csaba továbbá kiemelte, hogy a Katonasuli program folyamatosan bővül: már 62 középiskolában tanítják a katonai alapismereteket.

A honvédelmi miniszter beszédében kiemelte, hogy Magyarország gazdasági helyzete évről évre erősödik, így a honvédelemre is több jut. Hende Csaba azt mondta: tavalyhoz képest idén a honvédelmi kiadásokra szánt költségvetés növelésével, valamint az illetményemelésre tervezett forrással együtt mintegy 20 milliárd forinttal több jut a honvédelmi feladatokra, ez mintegy 8,2 százalékos növekménynek felel meg.

A katonai életpályamodell és az ahhoz kapcsolódó illetményfejlesztésről elmondta: idén júliustól átlagosan 30, majd a következő négy évben 5-5, összességében átlagosan 50 százalékkal növelik a katonai illetményeket. Ennek részleteiről a miniszter elmondta: a csapatoknál szolgálók nagyobb, „az íróasztalnál ülők” kisebb mértékű emelésre számíthatnak. Mindemellett a jövőben egy kedvező közszolgálati lakástámogatási rendszer és egy közszolgálati biztosító felállása is segíti majd a katonák életét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.