Leválasztják a fizetős magánellátást

Szét kell választani az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által támogatott, valamint a magánellátást.

Gidró Kriszta
2015. 01. 31. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Térben és időben is szét kell választani a közfinanszírozott kórházakban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által támogatott, valamint a magánellátást – jelentette ki Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára lapunk kérdésére.

Mint arról tegnap beszámoltunk, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy hódmezővásárhelyi lakossági fórumon arról beszélt: a kormány tervei szerint a közpénzből felújított kórházakban az OEP-kassza terhére csak állami szereplők nyújtanak szolgáltatást. A kabinet álláspontja az, hogy az egészségügy nem üzlet, abban nincs helye profitérdeknek. – A kormány ráadásul eddig mintegy 500 milliárd forintnyi közpénzt költött az egészségügyi intézmények felújítására, és „nem szabad hagyni, hogy azt magáncégek szétlopják” – fogalmazott Lázár János.

Új egészségházat és mentőállomást adtak át tegnap Mezőtúron. A kétszázmillió forint értékű beruházás javarészt uniós támogatásból valósult meg.

(MTI)

Zombor Gábor leszögezte, nem a magáncégek által, az OEP finanszírozásával, az állam helyett végzett tevékenységeket szüntetnék meg. Ekkor ugyanis a betegellátás érdekében szerződik az OEP a magántulajdonú cégekkel a feladatellátásra. – Ezek jellemzően a képalkotó diagnosztikai eljárások, vagy például a művesekezelés – mondta. Be kell fejezni viszont azt a több kórházban is kialakult gyakorlatot, hogy az OEP által finanszírozott kezelésért pluszpénzt kérnek a betegektől, ha a páciens gyorsabban akar sorra kerülni, vagy jobb körülményeket szeretne. Kérdésünkre az államtitkár közölte, ez nem vonatkozik a VIP-kórtermekre, vagy például arra, ha valaki speciális étkezést kér, mert ezek nem részei a beteg ellátásának.

Zombor az önálló orvosi egyetemekről szóló elképzelésről azt mondta: szólnak érvek az önálló intézmények mellett, mint ahogyan  voltak érvek az összevonás mellett is. Az államtitkár közölte: önálló intézményként egyetlen nagy orvosi egyetemet tud elképzelni, ahol egységes a képzési rendszer, a kutatási irányítás és egységes elvek alapján működnek a klinikai központokkal. Stratégiai célnak nevezte a hazai orvosképzés fejlesztését. Az államtitkár szerint a felsőoktatási szakemberek, rektorok, kormányzati szereplők bevonásával ez a kérdés rövidesen eldől.

Zombor Gábor tegnap átadta a hódmezővásárhelyi kórház 896 millió forintból felújított központi épületét. Hangsúlyozta, a hazai egészségügy történetében kevés példa volt olyan mérvű fejlesztésre, mint amilyen 500 milliárd forint uniós és nemzeti forrásból valósul meg az ország 160 helyszínén. A politikus példaértékűnek nevezte a makói és a hódmezővásárhelyi kórház két éve folyó együttműködését, amely az erőforrások hatékony felhasználásával nagyobb terület kiszolgálását teszi lehetővé.

A vásárhelyi kórház felújításának költségeiből 782 millió forintot fedezett az EU-támogatás, a fennmaradó részt a központi költségvetés biztosította. Az elmúlt másfél évben központi betegirányító rendszert alakítottak ki a felújítás során akadálymentesített épület aulájában. A fejlesztés egyik leglényegesebb eleme a tíz munkahelyes központi sterilizáló, amely az országban is egyedülálló módon, elektronikusan dokumentált formában teszi nyomon követhetővé a steril eszközök felhasználását. Az egység a hódmezővásárhelyi kórház mellett alkalmas a makói intézmény igényeinek kiszolgálására is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.