Angela Merkel: Magyarország szolidáris ország

A német kancellár és Orbán Viktor közös sajtótájékoztatóján az orosz gáz és a békés ukrán rendezés fontosságáról is szó esett.

2015. 02. 02. 13:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar nép nemcsak tiszteli, de kedveli is a németeket – fogalmazott Orbán Viktor az Angela Merkel német kancellárral folytatott hétfői budapesti sajtótájékoztatón. Mint hozzátette, a kancellár asszony nem egyszerűen Németország vezetője, de Európa ügyének szószólója is.

Emlékeztetett, Magyarország a 2010-es pénzügyi összeomlás óta nagy utat tett meg, dobogós a gazdasági teljesítmény terén, és 22 éves foglalkoztatottsági csúcs van hazánkban, amiben a 300 ezer magyart foglalkoztató itteni német cégeknek kulcsszerepük van.

Azt is elmondta, áttekintették az EU előtt álló kihívásokat. Elmondta, a magyar kormány orosz–ukrán viszonylatban több szempontot is követ: Ukrajna szomszédunk, rajta keresztül jön hazánkba a gáz, illetve gáz nélkül nincs magyar gazdaság és a háztartások is ellehetetlenülnek. „Szempont az is, hogy él 200 ezer magyar Ukrajna területén. Ezért mi csak a béke pártján állhatunk, csak ilyen megoldást támogathatunk. Ez a sziklaszilárd magyar álláspont.”

Angela Merkel a sajtótájékoztatón elmondta, Németország és Magyarország a rendszerváltozás után nagy lelkesedéssel látott munkához, ma pedig demokratikus berendezkedésben, barátságban van összekötve. Többször is hangsúlyozta, hogy hálás Magyarország szolidaritásáért az ukrán válságban, amikor is segített a nehezebb helyzetben lévő országnak a gázellátásban. Ugyanakkor elmondta, fontos, hogy diverzifikáljuk Európa energiaforrásait.

Az eurázsiai gazdasági együttműködéssel kapcsolatban Orbán Viktor megjegyezte, futólag volt róla szó, Angela Merkel ehhez hozzátette, elhangzott, hogy tekintettel a kereskedelmi kapcsolatokra újból és újból meg kell vizsgálni egy közös gazdasági térség létrehozásának lehetőségét. „Ezt mind a ketten támogatjuk.” Orbán Viktor ehhez még hozzátette: figyelembe vesszük Oroszország energiaforrását, mert Magyarország és Európa jövőjéről, versenyképességéről van szó.

Kérdésre válaszolva Angela Merkel elmondta, Németország nem fogja fegyverekkel támogatni Ukrajnát, hisz meggyőződése, hogy fegyverek nélkül a konfliktus megoldható, az ügyben közös platformra tud helyezkedni hazánk és Németország. Ugyanezt, mármint, hogy országa nem fog fegyvert szállítani Ukrajnába, Orbán Viktor is megerősítette.

Az energiadiverzifikációval kapcsolatban Angela Merkel kérdésre válaszolva leszögezte, Németország mintegy 30 százaléknyi gázfogyasztást Oroszországból fedez, Magyarországon ennél ez nagyobb szám. Orbán Viktor közbevetve elmondta, a külföldi újságíróknak érteniük kell a helyzet komolyságát: a mi kitettségünk nagyságrendekkel komolyabb, mint Németországé, ráadásul a magyar háztartások energiaellátása gázalapú. Ennek a megoldása, minthogy lejár a gázellátási szerződés, ennek az évnek a feladata.

A német kancellár kérdésre válaszolva közölte: az illiberális szóval a demokráciával összefüggésben nem tud mit kezdeni. Mint mondta, beszéltek a demokráciáról és annak sajátosságairól, és ezt a párbeszédet el kell mélyíteni, mindazonáltal meglátása szerint a demokrácia gyökerei mindig is a liberalizmushoz kapcsolódtak. A németországi demokráciáról szólva a keresztényszociális, a liberális és a konzervatív gyökereket említette. A magyar miniszterelnök úgy fogalmazta meg álláspontját, amely mellett, mondta, minden nemzetközi fórumon ki fog tartani, hogy nem minden demokrácia szükségszerűen liberális, s ha valaki azt akarja mondani, hogy a demokrácia szükségszerűen liberális, az privilégiumot követel egy eszmerendszernek, amit szerinte nem lehet megadni neki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.