Nem éppen mintaházasság

Fogalmaz Tomkáné Zsáry Anikó, a házasság hete feleség arca, akinek idősebb, professzor férje azért mégis különösen hálás egy-két dolog miatt.

2015. 02. 05. 11:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amennyire nem csak játék és mese a házasság, annyira iparkodik mégis nem kevés házaspár azon, hogy hozzá hasonló napi gondokat és örömöket átélőkkel megossza tapasztalatait – hisz időről időre jó tudni, hogy nem vagyunk egyedül küzdelmeinkben. Ez a tapasztalatmegosztás – ne féljünk a szótól: tanúságtétel – történik minden évben ilyenkor, a házasság hete rendezvénysorozatban, amellyel az MNO is bőséggel foglalkozott az elmúlt időszak során, de amíg válások, illetve le nem küzdött párkapcsolati akadályok vannak a földön, a „misszió” nem tekinthető száz százalékig sikeresnek.

Emlékezhetünk, hogyan ugrottak a semmibe Lackfi Jánosék, vagy hogyan hálózta be első pillantásával Várnagy Andrea szintén zongoraművész férjét, hogy aztán mindkét életszövetségből nagycsalád jöjjön létre! Most se ússzák meg a kattintást, ismerkedjenek meg az említett pár bújával-bajával, szép pillanataival, érdemes!

És akkor jöjjenek az ideiek – sorrendben a nyolcadik házaspár, aki a korábbiakhoz hasonlóan adni szeretne valamit abból, amit az élet – jót és rosszat – hozzávágott. Dr. Tomka János, a Károli-egyetem tanszékvezetője és felesége, Zsáry Anikó építészmérnök nem választottak első ránézésre nagyon modern jelmondatot: „Megtartó hűség”.

Dr. Tomka János főiskolai tanár, a Károli Gáspár Református Egyetem ÁJK Közgazdasági Tanszékének vezetője, 2001 és 2014 között a KPMG Akadémia ügyvezető igazgatója, 1994 és 2004 között a Keresztyén Vezetők és Üzletemberek Társaságának (KEVE) elnöke. A megosztott tudás hatalom című könyve 2009-ben jelent meg a Harmat Kiadó gondozásában. A Dr. Bőgel Györggyel közösen írt Vezetés egykor és most – A Biblia és a menedzsment és a Megéri jónak lenni? – A Biblia és a menedzsment II. című kötetét a Nemzeti (Nemzedékek Tudása) Tankönyvkiadó jelentette meg 2010-ben, illetve 2014-ben.

Tomkáné Zsáry Anikó építészmérnök, lakások, családi házak tervezésével, kivitelezésével, belsőépítészettel foglalkozik.

 

34 éve házasok, három felnőtt gyermekük és egy unokájuk van.

– Hogy a szlogen miért fontos számunkra? A másik hűsége bátorítást, erőt ad és gyógyít – fogalmazott egyszerűen Tomkáné Zsáry Anikó az eseménysorozatot megnyitóján. Az „arcságot” igen nehezen vállalták el, mert bár János megszokhatta az emberek előtti szereplést, Anikó ezzel koránt sincs így, de az ügy fontossága döntő buzdítást jelentett. – Nagy nyomás számomra ez a feladat. Nem is érezzük, hogy a mi házasságunk nagyon különleges vagy tökéletes lenne. Nem is mintaházasság, de biztos, hogy kiegészítjük, szeretjük egymást. Boldog házasságban élünk. Igazán ki lehet teljesedni, és egész életen át tartó biztos hátteret jelent a házasság.

Tomka János azt is elmondta, hogyan találták meg őket a szervezők.

– Egy meglepetés születésnapot szervezett nekem a feleségem, ott vett rá engem a házasság hete sajtósa, aztán Anikót is – mesélte, hozzátéve, a házasság számukra a viszonzott szerelmet jelenti, és azért is nagyon hálás, hogy Anikó a fiatal éveit neki ajándékozta, hisz nem volt még 20 éves, amikor hozzáment. Hogy hogyan és miért történt minden úgy, ahogy történt, mitől nem mintaházasság az övék, erről külön exkluzív interjúval jelentkezik az MNO a hétvégén!

Csaknem két évtizede Angliából indult el ez a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság fontosságára kívánja ráirányítani a figyelmet. A házasság hetét – amelyhez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott, kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt – mára négy kontinens 21 országában ünneplik. Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével. A házasság hete szervezőbizottsága által koordinált központi programok fővédnöke 2013 óta Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

A házasság hete központi szervezésű programja református istentisztelettel veszi kezdetét február 8-án a fasori református templomban. Az ezt követő héten az Aranytíz Kultúrházban rendezik Maradjunk együtt! címmel Mihalec Gábor család- és párterapeuta előadását, a TIT Stúdiójában pedig a kapcsolatépítő konfliktuskezelés témájában Pálhegyi Ferenc pszichológus beszél. Az ELTE aulájában pódiumbeszélgetésre várják az érdeklődőket a házasság hete idei és korábbi és idei arcaival. Lesz beszélgetéssel egybekötött vetítés is az Urániában Topolánszky-Zsindely Katalin klinikai szakpszichológus, családterapeuta bevonásával.

A programról további részleteket ITT olvashat!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.