19 kérdéses népszavazást kezdeményeznek az ellenzéki civilek

Átlátható közbeszerzést, valódi vagyonbevallásokat, a paksi titkosítás eltörlését és az ügynöklisták nyilvánosságát is követelik. Véget ért a legnagyobb ellenzéki ünnepi megmozdulás.

MNO
2015. 03. 15. 15:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Köszönjük az egész napi kitartó figyelmüket, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

17.50 Lattmann Tamás nemzetközi jogász, Vajda Zoltán, a 60 ezren a magánnyugdíjukért Facebook-csoport vezetője és Gulyás Balázs, a Százezren az internetadó ellen Facebook-csoport vezetője a rendezvény végén 19 kérdéses népszavazási kezdeményezést hirdetett ki. A dokumentum tartalmazza többek között, hogy

– legyenek valódi vagyonbevallások
legyenek átlátható közbeszerzések
állítsanak fel európai ügyészséget
adjanak zöld utat a zöldenergiának
töröljék el a beruházások titkosítását
– és a kamarai tagdíjakat
legyen nyilvános az egyéni nyugdíjpénztári befizetés
legyenek ingyenes autópálya-szakaszok és elkerülők
töröljék el az állami dohánymonopóliumot
töröljék el a vasárnapi zárva tartást
Orbán Viktor hivatala ne költözzön a Várba
garantálják a közmunkások jogait
garantálják az általános érettségizési jogot
rendezzék a kórházi várólisták helyzetét
rendezzék a futballba áramló közpénzek ügyét
töröljék el a paksi beruházás titkosítását
hozzák nyilvánosságra az ügynöklistákat

17.25 A 19 népszavazási pont kihirdetését és az Örömóda eléneklését követően véget ért a civilek ünnepi rendezvénye az Astoriánál. A Hír TV helyszíni tudósítója a Szentkirályi utcánál látta a tömeg végét.

17.20 Nézegessen képeket a Facebook-csoportok által szervezett megmozdulásról:

16.53 A civil rendezvény önkéntesei Gucci feliratú dobozokba gyűjtik a résztvevőktől a pénzbeli hozzájárulásokat. Minden bizonnyal Habony Árpádnak, a miniszterelnök tanácsadójának akarnak üzenni, aki fényűző, márkás ruhákban szokott olykor mutatkozni.

16.45 Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke portálunknak azt mondta, szerinte nincs kevés MSZP-s a tömegben. Ennek bizonyítéka, hogy tudósítónk is „épp egy szocialista politikussal beszél”. Az Astoriánál a beszédeket az első sorból hallgató Lendvai Ildikó osztotta párttársa véleményét.

16.30 A Jobbik rendezvénye időközben befejeződött. Az elnökség jelen lévő tagjai megkoszorúzták a Petőfi-szobrot, majd a tömeg lassan szétszéledt.

16.23 A menet eleje megérkezett az Astoriához. A vonulók között kollégáink kiszúrták Szél Bernadett LMP-s képviselőt, aki azt mondta az MNO-nak: nagy örömmel vesz részt az eseményen. Hozzátette: tetszik neki, hogy magyar és EU-s zászlók is lobognak a tömegben. Tudósítóink a tömegben látták Lendvai Ildikót, az MSZP korábbi frakcióvezetőjét is.

16.05 A mellékutcákból egyre többen csatlakoznak a Facebook-csoportok által szervezett ellenzéki megmozduláshoz, a menet eleje nagyjából a Blahánál tart.

16.01 Egyre duzzad a Rákóczi úton vonuló civilek tömege.

15.55 A Jobbik megemlékezésén Janiczak Dávid, Ózd ifjú polgármestere lengyelül köszöntötte a lengyel Nemzeti Mozgalom (RN) megjelent elnökét. Pörzse Sándor is szót kapott, ő arról beszélt, hogy a Jobbik mindössze pár százalékra van a kormányváltástól. Apáti István az Iszlám Állammal szemben tervezett magyar katonai fellépést bírálta.

Felvetette: hogy fog majd Orbán Viktor elszámolni a lelkiismeretével, ha mondjuk a budapesti metróban követ majd el merényletet egy szélsőséges? A rendezvény egyébként csendesen csordogál, tudósítónk szerint itt-ott békésen sörözgetnek-borozgatnak az emberek a színpad közelében. Az italt vélhetőleg már korábban vagy éjjel-nappaliban vehették, hiszen mától lépett életbe a boltok vasárnapi zárva tartásáról szóló törvény.

15.35 Elindultak a civilek a Baross térről az Astoriára. Ezt megelőzően a beszédek sorát záró Kész Zoltán támadó hangon beszélt Orbán Viktorról. Azt hangoztatta, hogy a kormányfő 1989-ben már elcsalta a rendszerváltozást, és szerinte idegesíti Orbánt a demokrácia. Kész a tapolcai választáson folytatná a küzdelmet. Az emberek egy kiadós „Orbán, takarodj”-ozás után megcélozták az Astoriát.

15.28 A Keletinél valamivel 15 óra után elkezdődtek a beszédek. A konferanszié Fullajtár Andrea és Kulka János, most éppen Káposznyák István beszél a Szolidaritás nevében. Néhány ezren vannak a pályaudvar előtti Baross téren, fiatalok és idősek vegyesen.

Többen az Együtt és a Szolidaritás zászlaját lobogtatják, illetve EU-s zászlók is akadnak. Bár a hírek szerint az MSZP is csatlakozott a rendezvényhez, tudósítónk egyetlen szoci zászlót látott a tömegben.

15.19 Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 167. évfordulóján, a Forradalmi Forgatag programsorozat rendezvényén a korabeli fegyvereket is kezükbe vehették a gyerekek a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

Nem csak a Hadtörténeti Múzeum kínál érdekességeket a Várban. A Tisztelet a Bátraknak című szabadtéri portrékiállítást egészen március 28-áig meg lehet nézni. A ’48-as veteránokról Plohm József fotográfus készített fotókat.

---- A Fidesz szélsőséges tüntetőkre panaszkodik ----

15.09 A közös áldozatvállalás, a nemzet iránt érzett felelősség és az egyéni konfliktusokon való felülemelkedés március 15. üzenete – mondta Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes vasárnap Budapesten, a Bem-szobornál tartott magyar–lengyel megemlékezésen, melyet a Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szervezett. Csizmadia László, a CÖF alapítója, a CÖKA elnöke kijelentette: „a magyar és lengyel civilek soha nem engedik el egymás kezét”. A Bem-szobornál koszorúzott Deák Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának helyettes államtitkára, a Fővárosi Önkormányzat nevében Bagdy Gábor, a CÖF–CÖKA részéről ifj. Lomnici Zoltán, a CÖKA szóvivője és Sutarski Konrad Magyarországon élő lengyel író. Koszorúkat helyeztek el továbbá az Országos és Fővárosi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat, a II. kerület, a Rákóczi Szövetség, valamint az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség képviselői.

14.58. A Fidesz szerint szélsőjobb- és szélsőbaloldali tüntetők akarták megzavarni a Magyar Nemzeti Múzeum előtti március 15-ei békés ünnepet vasárnap. A kormánypárt az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: „szomorú és gyalázatos, hogy szélsőjobb- és szélsőbaloldali tüntetők akarták megzavarni a Magyar Nemzeti Múzeum előtti ünnepséget. Olyan emberek tették ezt, akiknek a nemzeti ünnep méltósága semmit nem jelent”. A Fidesz egyúttal megköszönte „a békésen megemlékező több mint tízezres tömegnek, időseknek, fiataloknak és családoknak, hogy nem ültek fel a durva provokációnak, és segítettek megtartani a nemzeti ünnep méltóságát”.

14.50 A Március 15. téren és a Keleti pályaudvarnál már gyűlik a tömeg. Előbbi helyszínen a Jobbik emlékezik meg nemzeti ünnepünk alkalmából. A civilek – a Százezren az internetadó ellen, valamint a 60 ezren a magánnyugdíjukért közösség – Facebookon szervezett budapesti demonstrációjának résztvevői 15 óra után indulnak a Keleti pályaudvartól, és a tervek szerint 16 órakor érkeznek az Astoriához. A rendezvényhez az MSZP is csatlakozott. Mindkét helyszínen ott vannak tudósítóink is.

14.33. Sanghajban a Petőfi-szobornál emlékeztek a forradalomra és a szabadságharcra honfitársaink, erről ide kattintva olvashat bővebben.

14.25 Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető huszárruhában ünnepelt vasárnap gyermekeivel.

13.59 A múzeumkerti Orbán- és Tarlós-beszéd után az érdeklődők egy része elindult a budai Várba. A díszmenetet a Magyar Honvédség Budapest Helyőrségi Zenekara és hagyományőrző lovas huszárok vezették:

13.55 Botka László, Szeged szocialista polgármestere vasárnap városában arról beszélt, hogy ma nincs 1848-hoz hű, európai, értelmes, demokrata kormánya Magyarországnak. Az MSZP országos választmányi elnöki posztját is betöltő ellenzéki politikus az ünneplőkkel félig megtelt Klauzál téren úgy fogalmazott, 1848-ban a szegediek szabadságot, demokráciát, és így liberális demokráciát akartak. – Mert ha a szabadság szótól valaki meg akarja fosztani a demokráciát, a lényegét akarja elpusztítani. Mert aki illiberális demokráciáról beszél, az a nemzet szabadságát és a demokráciát akarja leépíteni – üzent a kormánynak Botka László.

13.40 Hende Csaba honvédelmi miniszter, Szombathely országgyűlési képviselője vasárnap a városban tartott március 15-i ünnepségen úgy fogalmazott: tisztelet és dicsőség adassék mindazoknak, akik megértették az új idők szavát, de bele tudták építeni közös örökségünket a közös jövőbe, amelyből senkit sem akartak kizárni. Hozzátette: napjainkban sem elég uralni a pillanatot, a pillanatot arra kell felhasználni, hogy azok, akiknek ez módjában áll – az ország vezetését rájuk bízták –, maradandó jót tegyenek. Ahhoz is kell bátorság, hogy akiknek a történelem most „nem osztott lapot”, ezt tudomásul vegyék, és lehetőleg ne rontsanak el valamit, amit egyébként megjavítani vagy végrehajtani nem tudnak – fogalmazott a kormánypárti politikus.

---- Előállítás a Múzeum körútnál ----

13.18 Egy embert előállítottak a rendőrök garázdaság gyanúja miatt a fővárosban a Magyar Nemzeti Múzeum előtt tartott rendezvényt követő elvonuláskor – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata vasárnap az MTI érdeklődésére. A rendőrség részleteket nem közölt, de a rendezvényen dulakodás, verekedés is történt. Egy nő szemüvegét leverték, egy férfi az arcán sérült meg, később egy kamerát tartó újságíróra támadt rá egy idősebb férfi, a tettlegességet csak a rendőrök beavatkozása után hagyta abba. A rendőrök igazoltatták a támadót.

12.59 Ne feledkezzünk meg a Lehet Más a Politika rendezvényéről, mely szintén a Pilvax közben volt, a Pilvax kávéházban. Schiffer András beszédében hangsúlyozta, 2015. március 15-én több figyelmeztetést kell küldeni a kormánynak, elsőként azt, hogy egyik függőség nem szünteti meg a másikat, hanem végzetessé teszi az ország kiszolgáltatottságát. Szerinte ha egy ország viselt dolgairól külhonban többet tudnak, mint annak polgárai, az országnak nincs felelős kormánya.

A zöldpárt társelnöke úgy véli, napjainkban több oldalról is kísérletet tesznek arra, hogy a szabadságot szembeállítsák a nemzeti szuverenitással, holott a kettő nem állítható szembe. Utóbbit szerinte egyesek elavult, nacionalista vonásnak tartják, mások szerint a nemzeti szuverenitás érdekében feláldozható a szabadság, a helyi közösségek önrendelkezési joga. Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője a több mint félszáz résztvevő előtt tartott beszédében V. Ferdinánd trónfosztását elevenítette fel, és párhuzamot vont az egykori – mint mondta – gyengeelméjű uralkodó, valamint az ország jelenlegi vezetése között. Úgy fogalmazott: Ferdinánd a valódi döntéseket nem maga hozta, „1848 Habony Árpádját Metternich kancellárnak hívták”.

12.45 A szocialisták elnöke Ajkára szólítja Orbán Viktort. Az MSZP elnök-frakcióvezetője rendhagyó közmeghallgatásra hívta a miniszterelnököt Ajkára a magyarországi demokráciáról, a térség és a közösség helyzetéről vasárnapi ajkai sajtótájékoztatóján.

Tóbiás József a március 15-i városi ünnepség után az Európa téren kijelentette: komolyan veszik a helyi időközi országgyűlési választást, tisztában vannak annak jelentőségével, és úgy gondolják, a legfontosabb kérdést, hogy merre tart az ország és mi a magyarság sorsa, a választókkal együtt, közösen kell megvitatni. „Tegyék fel kérdéseiket a környék választópolgárai, válaszoljuk meg mind a ketten legjobb tudásunk szerint, és aztán döntsön a nép” – fogalmazott Tóbiás József.

12.25 Mialatt néhányan a Múzeum körúton ütötték egymást, Gyurcsány Ferenc a Pilvax kávéháznál mondta el ünnepi beszédét. Szerinte március 15-e 2015-ben nem a sajtószabadság, hanem a sajtórabság napja. Ezt a közszolgálati televízió reggel indult új struktúrájára utalva mondta. Úgy fogalmazott: ma útjára indul a „hazugság új köztelevíziója vagy párttelevíziója”.

A Demokratikus Koalíció elnöke azt javasolta az egybegyűlteknek, hogy folytassák a küzdelmet, és azt akkor se adják fel, amikor győzni fognak, mert „a győzelem sem tesz majd bennünket tökéletessé”, és küzdeni majd akkor is kell, többek között saját gyarlóságaik és hibáik ellen. Kérte hallgatóit, hogy vegyék birtokba az országot, mert „tiétek, Önöké Magyarország tízmilliomod része”, azokkal együtt, akik a határon túl ünnepelnek. Ne elvegyék, hanem rakják össze a tízmilliomod részeket, mert ha így tesznek, akkor egy rövid demokratikus múlttal rendelkező országból egy virágzó haza lesz – hangoztatta Gyurcsány Ferenc.

12.04 Szóváltás alakult ki a Magyar utca és a Kossuth utca sarkán kormánypárti szimpatizánsok és a Demokratikus Koalíció (DK) hívei között. Jelen van Lovas Zoltán, a Demokratikus Kerekasztal alapítója és Szarvas Koppány Bendegúz, a DK ifjúsági csoportjának vezetője is. A Magyar utcát rendőrsorfal zárja el, mögöttük egy korábbi incidens résztvevőit igazoltatják.

11.59 Amíg Orbán Viktor egyesekkel kezet rázott

addig mások a békejobb helyett egymást ütötték:

11.46 Akik inkább ülve demonstráltak:

11.43 Az ellentüntetők távoznak a helyszínről, miközben a kormányszimpatizánsok folyamatosan kiabálnak utánuk. „Mennyiért csináljátok?”, „Ki küldött titeket?” – kiabálják. A kormánypártiak az ellentüntetők tábláit tépkedik, a rendőrség most nem avatkozik közbe. Az egyik táblán egy Fidesz-logó látszódott, „ge ik” felirattal, többeket ez felháborít, mondván, gyerekek is vannak a tömegben.

---- Kisebb csoport miatt intézkedtek a rendőrök ----

11.35 Mocskos Fidesz és füttyszó is szólt a dübörgő taps mellett, amikor a miniszterelnök elhagyta a Múzeumkertet. A rendőrök a Múzeum körút teljes szélességében kísérik a kormányellenes tüntetőket az Astoria felé. A putyinos táblát tartó férfi kezéből valaki megpróbálta kicsavarni a tábláját, a rendőrök közbeavatkoztak. Az ELTE bölcsészkarának sarkánál igazoltatnak a rendőrök.

 

11.29 Tisztelet a bátraknak – így búcsúzott a tömegtől Orbán Viktor.

11.24 Szembeszálltunk a feudális királyok szövetségével, szembeszálltunk a Szovjetunióval. Mindenki drukkolt a partvonalon, de senki sem futott ki a pályára. Mi Európa része vagyunk, jövőjét a többi részével akarjuk együtt alakítani. Európa tele van kérdésekkel, mi tele vagyunk válaszokkal.

11.19 Március 15-én reggel hat ember indult el a Pilvaxból, délelőttre több százan, délre több ezren, délutánra már több tízezren voltunk. A ’48-as forradalom nemzetünk összteljesítménye volt – folytatta Orbán Viktor.

11.16 Lett egyetértés, hogy munkából élni becsület és büszkeség. Lett egyetértés abban, hogy mi, magyarok, bármerre is élünk a világban, egy nemzetet alkotunk, minden magyar felelős minden magyarért.

11.13 A magyar élet körforgásának középpontja jottányit sem változott. A magyarok keményen dolgoznak a fennmaradásért, biztonságért, megbecsülésért. Keményen dolgoznak, hogy legyen egy hely, ami az övék, és ahová tartózhatnak. Ezt akartuk 1948-ban, a kiegyezés alatt, az országvesztés után, és ezt követtük a szocializmus alatt is.

Nem mindenki tapsolni jött Orbán Viktornak:

11.11 A szabadságharcunk a megszállóknak csak szégyent és rossz lelkiismeretet hozott. Két emberöltő sem telt el, és akik ellenünk összefogtak, egymásnak estek – így a kormányfő.

11.09 Nagy árat fizettünk. Mintegy 25 ezer magyar honvéd, költők, írók adták életüket a hazáért.

11.07 Saját szabad magyar világot követel a miniszterelnök. Lehetünk-e a nálunknál nagyobbal egyenrangúak? Március 15-e ennek bizonyítéka.

11.00 Orbán Viktor elkezdte beszédét.

10.55 A Múzeum Café előtti részen, a Múzeum körút két oldalán több ellenzéki tüntető leült a földre, és marmonkannákon doboltak. Az út átellenes oldalán Schmitt Pál Nyomdaipari Szakközépiskola, Vlagyimir Putyin Honvédelmi Szakközépiskola és Lázár János Gyermekotthon feliratokat tartanak emberek. A dobolókat körbevették az egyébként folyamatosan videózó rendőrök, portálunk tudósítója is „beszorult” a körbe, de őt végül kiengedték.

10. 30 A Múzeumkertben fél 11-től megkezdődtek a beszédek, Tarlós István főpolgármester kezdi Orbán Viktor előtt. A tömeg folyamatosan érkezik a Múzeum körútra. Ellenzéki érzelmű ünneplők is megjelentek, ők inkább tüntetni jöttek a regnáló hatalom ellen. Az MNO tudósítója a Tarlós-beszéd előtt egy kisebb atrocitásról adott hírt: egy kormány- és Orbán Viktor-ellenes demonstráló kezéből kicsavarták a trágár üzenetet hordozó tábláját. Kisebb lökdösődés kialakult, de nem sérült meg senki.

Vasárnap reggel 9 órakor a Kossuth téri zászlófelvonással megkezdődött a fővárosban a március 15-ei ünnepi rendezvénysorozat. A lobogó felvonása után a Nemzeti Lovas Díszegység és a Magyar Honvédség Központi Zenekara vezetésével ünnepi díszmenet indult a Magyar Nemzeti Múzeumhoz.

Ki tudja, hogyan történnek a március 15-ei események 1848-ban, ha egy évvel korábban másmilyen az időjárás? Vagy ha Petőfi Sándor nem gondolja túl puhának a mainstream ellenzék bécsi forradalomra adott válaszát? Tényleg: hol mondta el és hányszor Petőfi Sándor a Nemzeti dalt, és mekkora volt egyáltalán a forradalmi tömeg? Idézzük föl együtt a forradalom eseménytörténetét!

Ki gondolta volna, hogy az 1848–49-es szabadságharc idején nem mindenkinek a küzdelem volt az első. Ki tollal, ki fegyverrel küzdött a magyar szabadságért, de mi van azokkal, akik elmenekültek a megpróbáltatások elől? Katona Csabát, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos munkatársát kérdeztük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.