Buda-Cash: hárman kerülhetnek előzetesbe

Korábban tíz embert állítottak elő, négyet őrizetbe vettek, most pedig itt a következő lépcső.

RZ
2015. 03. 10. 15:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bagoly Bettina azt közölte: a Fővárosi Főügyészség az ügyben három gyanúsított vonatkozásában indítványozta az előzetes letartóztatás elrendelését csalás minősített bűntettének, valamint a számvitel rendje megsértése minősített bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

A jegybank február 24-én jelentette be, hogy azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét, és felügyeleti biztosokat rendelt ki a tudomására jutott visszaélésgyanús esetek miatt. A Magyar Nemzeti Bank feljelentést tett a rendőrségen.

Aa MNB a Buda-Cash tulajdonosain keresztül szoros összefüggésbe hozható Dél-dunántúli Regionális Bankcsoporthoz (DRB) tartozó négy banknál korlátozta a betétkifizetést, és felügyeleti biztosokat rendelt ki. A bankcsoport tagja a DRB-n kívül a miskolci székhelyű Észak-magyarországi Regionális Bank (ÉRB) Zrt., a kaposvári székhelyű Dél-dunántúli Takarék Bank (DDB) Zrt. és a bicskei központtal működő Buda Regionális Bank (BRB) Zrt.

A jegybank által feltárt hiányosságok, illetve a felügyeleti biztos adatai alapján a brókerház jelentős összeggel nem tud elszámolni ügyfeleinek.

A rendőrség hétfőn tíz embert állított elő: egyet tanúként, kilencet gyanúsítottként hallgattak ki, köztük Tölgyesi Pétert, a Buda-Cash Brókerház tisztségéből felfüggesztett vezérigazgatóját, résztulajdonosát. Később négy embert őrizetbe vettek, és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat.

Bánáti János, az üzletember védője az MTI-nek elmondta: a Tölgyesi Péter és társai elleni gyanú hatvanmilliárd forintos csalás, továbbá számviteli fegyelem megsértése, valótlan adatközlés, a sértett pedig négy bank. Az ügyvéd hozzátette, hogy tudomása szerint a brókercég egyik jelentős tulajdonosát, volt igazgatósági tagját, P. Z.-t és a vezérigazgató-helyettest, V. I.-t is meggyanúsították.

A Magyarnarancs.hu információi szerint hárman a brókerház háttérirodai részlegén dolgoztak, azaz főleg adminisztratív ügyekkel foglalkoztak. „Ennek azért lehet jelentősége, mert így hozzáférésük volt azokhoz a rendszerekhez, melyekről a Magyar Nemzeti Bank azt állítja: a Buda-Cash évtizedek óta meghamisította a bennük szereplő adatokat” – tették hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.