Buda-Cash: színlelt értékpapír-vásárlások?

Egy fővel bővült a Buda-Cash-ügyben előállítottak köre – közölte az MNO-val a rendőrség szóvivője. Úgy tudjuk, a gyanú szerint a cég pénzt emelt le ügyfeleitől úgy, hogy megbízásaikat csak színleg teljesítette.

MNO
2015. 03. 09. 14:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csiszér-Kovács Viktória közölte, hogy a rendőrség több helyszínen tíz embert állított elő, kilencet gyanúsítottként, egyet tanúként hallgattak ki. Információink szerint köztük van Tölgyesi Péter, a Buda-Cash vezérigazgatója.

Mint azt Bánáti Jánostól, a vezérigazgató ügyvédjétől a Magyar Nemzet megtudta, Tölgyesit különösen jelentős értékre elkövetett csalással gyanúsítják. Ezt a gyanú szerint a DRB-bankcsoporthoz tartozó pénzintézetek sérelmére követte el.

A Magyar Nemzet információi szerint január végén, február elején pénzintézetek értékpapírt vásároltak a Buda-Cashnél, amit a brókercég jóvá is írt a bankok számláján, ám a jóváírás mögött a gyanú szerint nem voltak értékpapírok. Vagyis a pénzt megbízóik számlájáról leemelték, ők úgy is látták, hogy az értékpapír-vásárlás megtörtént, és az értékpapírok tulajdonukba kerültek, ám a Buda-Cash valójában nem vásárolt értékpapírt, vagyis a gyanú szerint az ügyletet csak színlelte.

Ez okozhatta a mintegy hatvanmilliárdos hiányt az ügyvéd szerint. Ehhez járulnak még hozzá olyan járulékos gyanúsítások, mint például számviteli fegyelem megsértése, nyilvántartások hibás vezetése.

A Hír TV szerint a Buda-Cash vezérigazgatójának kihallgatása már befejeződött. Bánáti János később az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy tudomása szerint a brókercég egyik jelentős tulajdonosát, volt igazgatósági tagját, P. Z-t és a vezérigazgató-helyettest V. I-t is meggyanúsították.

A Magyar Narancs írta meg hétfő kora délután, hogy reggel kilenc Buda-Cash-alkalmazottat vitt be a rendőrség, közülük hárman a brókerház háttérirodai („back office”) részlegén dolgoztak. A gyanúsítások minősítése személyenként eltér, többnyire csalás, illetve számvitel rendjének megsértése miatt folyik eljárás.

Százmilliárd forintot csalhatott el a Buda-Cash Brókerház a jegybank szerint. A Magyar Nemzeti Bank a visszaélésgyanús esetek miatt február végén felfüggesztette a cég működését, és felügyeleti biztosokat rendelt ki az élére. Windisch László, a jegybank alelnöke az ügy kapcsán korábban arról beszélt, hogy a gyanú szerint a Buda-Cash Brókerház valamennyi adatszolgáltatását meghamisította az elmúlt tíz évben, és jelentős ügyfélpénzekkel nem tud elszámolni.

Az Országos Betétbiztosítási Alap előző héten elindította és legkésőbb március 31-éig fejezi be a DRB-bankcsoport betéteseinek kártalanítását, miután a Magyar Nemzeti Bank elrendelte a csoporthoz tartozó bankok felszámolását.

A Buda Regionális Bank, a Dél-dunántúli Regionális Bank, a Dél-dunántúli Takarék Bank, valamint az Észak-magyarországi Regionális Bank ügyfelei egyenként legfeljebb százezer eurónak megfelelő összeget, azaz legfeljebb 30,461 millió forint kártalanítást kaphatnak az OBA-tól, függetlenül attól, hogy magánszemélyről vagy vállalkozásról van szó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.