Buda-Cash: négy embert őrizetbe vettek

Öten szabadlábon védekezhetnek.

MA
2015. 03. 09. 19:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csiszér-Kovács Viktória hozzátette: öten szabadlábon védekezhetnek. A rendőrség csalás és számvitel rendjének megsértése bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást.

Hétfő reggel több helyszínen egy időben, összehangoltan tartottak házkutatásokat. Tíz embert állítottak elő: egyet tanúként, kilencet pedig gyanúsítottként hallgattak ki.

Az őrizetbe vett gyanúsítottak között van Tölgyesi Péter, a Buda-Cash Brókerház felfüggesztett vezérigazgatója, résztulajdonosa is. Bánáti János ügyvéd, az üzletember védője az MTI-nek elmondta: a Tölgyesi Péter és – a védelem számára egyelőre beazonosíthatatlan – társai elleni gyanú hatvanmilliárd forintos csalás, továbbá számviteli fegyelem megsértése, valótlan adatközlés, a sértett pedig négy bank. Az ügyvéd hozzátette, hogy tudomása szerint a brókercég egyik jelentős tulajdonosát, volt igazgatósági tagját, P. Z-t és a vezérigazgató-helyettest V. I-t is meggyanúsították.

A Magyar Nemzet információi szerint január végén, február elején pénzintézetek értékpapírt vásároltak a Buda-Cashnél, amit a brókercég jóvá is írt a bankok számláján, ám a jóváírás mögött a gyanú szerint nem voltak értékpapírok. Vagyis a pénzt megbízóik számlájáról leemelték, ők úgy is látták, hogy az értékpapír-vásárlás megtörtént, és az értékpapírok tulajdonukba kerültek, ám a Buda-Cash valójában nem vásárolt értékpapírt, vagyis a gyanú szerint az ügyletet csak színlelte.

Mint Bánáti János a Magyar Nemzetnek elmondta, szerinte ez okozhatta a mintegy hatvanmilliárdos hiányt. Ehhez járulnak még hozzá olyan járulékos gyanúsítások, mint például számviteli fegyelem megsértése, nyilvántartások hibás vezetése.

A Magyar Nemzeti Bank a visszaélésgyanús esetek miatt február végén felfüggesztette a cég működését, és felügyeleti biztosokat rendelt ki az élére. Windisch László, a jegybank alelnöke az ügy kapcsán arról beszélt, hogy a gyanú szerint a Buda-Cash Brókerház valamennyi adatszolgáltatását meghamisította az elmúlt tíz évben, és jelentős ügyfélpénzekkel nem tud elszámolni.

Az Országos Betétbiztosítási Alap előző héten elindította és legkésőbb március 31-éig fejezi be a DRB-bankcsoport betéteseinek kártalanítását, miután a Magyar Nemzeti Bank elrendelte a csoporthoz tartozó bankok felszámolását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.