Házi őrizetbe helyezték Vizoviczkit

Tegnap megszüntették az éjszakai mulatóiról elhíresült Vizoviczki László előzetes letartóztatását.

Swendt Pál
2015. 03. 17. 4:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vállalkozóval szemben több büntetőügy is folyamatban van. A tegnap tárgyalt perben költségvetési csalás elkövetésével vádolják, továbbá elsőrendű vádlottja a rendőrségi vesztegetési botrány néven ismert eljárásnak. Emellett az ügyészség hivatalos eljárásban történt kényszerítés miatt is nyomozott, mert – a hatóság szerint – a szintén vádlott D. Erikát, élettársának anyját egy számára kedvező tartalmú közjegyzői nyilatkozat megtételére kényszerítette. Vizoviczki egyébként ez utóbbi ügy miatt volt előzetesben.

A vállalkozó védője, Jován László azzal érvelt az előzetes letartóztatás megszüntetése mellett, hogy az ügyben megtörtént az iratismertetés, és annak alapján feltételezhető, hogy az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntetik. A vádat képviselő Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) fellebbezést jelentett be a döntéssel szemben, amelyet az ügyész úgy indokolt: a költségvetési csalásban, valamint a Debreceni Törvényszéken tárgyalt vesztegetési ügyben várható büntetés mértéke miatt fennáll a vádlott szökésének, elrejtőzésének veszélye. A vádhatóság ezzel együtt fenntartotta: csak Vizoviczki előzetes letartóztatásával biztosítható, hogy a vádlott nem próbálja befolyásolni az ügy többi terheltjét, valamint a tanúkat.

A költségvetési csalás miatt kezdődött eljárásban a KNYF tavaly augusztusban emelt vádat Vizoviczkivel és egykori üzletvezetőivel, illetőleg a könyveléssel, számlázással és a bevételek ellenőrzésére felhatalmazott bizalmasaival szemben. A vádirat szerint a 34 terhelt, akik közül kilencen alkottak bűnszervezetet, több mint egymilliárd forint forgalmi adót csalt el.

A rendőrség vesztegetési botrány büntetőperét Debrecenben a törvényszék katonai tanácsa zárt ajtók mögött tárgyalja. A vád szerint a Vizoviczki vezette bűnszervezet rendőri vezetőket fizetett le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.