Béremelés a bölcsődei dolgozóknak

Csak a diplomásoknak jár magasabb fizetés, a többiek helyzetét a szociális életpályamodell rendezheti.

2015. 04. 25. 4:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiterjeszti a kormány 2016. január 1-jétől a pedagógus-életpályát a felsőfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelőkre, valamint a területi gyermekvédelmi szakszolgálatokban dolgozó örökbefogadási tanácsadókra – jelentette be az emberi erőforrások minisztere tegnap egy budapesti szakmai konferencián. A miniszter szerint a pedagógus-életpálya kiterjesztése több mint 900 felsőfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelőt, örökbefogadási tanácsadót érint.

Az érdekvédők szerint a béremelés nagyon jó hír, üdvözlik, ám csak a bölcsődei dolgozók töredékét érinti, ezért további, gyors intézkedésekre lesz szükség. – A hatezer bölcsődei kisgyermeknevelőből mindössze 886 diplomás, vagyis a most bejelentett béremelés csak a gondozók 14 százalékát érinti – jelentette ki lapunknak Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (BDDSZ) elnöke. A szakember leszögezte: korábban a Magyar Bölcsődék Egyesületével együtt maguk javasolták, hogy a diplomás kisgyermeknevelőkre terjesszék ki a pedagógus-életpályamodellt.

Rámutatott ugyanakkor, a többiek bérének felzárkóztatására is szükség van, ellenkező esetben olyan nagy lesz a különbség a felsőfokú szakképesítésű és a diplomás gondozók bére között, ami belső feszültségekhez vezethet. Mint mondta, egy kezdő diplomás bére havi több mint 40 ezer forinttal haladja majd meg januártól az eddigi béreket, de a munkában töltött évekkel fokozatosan nő a differencia. Egy több évtizedes munkaviszonnyal rendelkező, a diplomát megszerző gondozónak akár havi bruttó plusz 160 ezer forintot jelenthet az emelés.

Szűcs leszögezte: jelenleg elsősorban a fiataloknak van diplomájuk, hiszen a főiskolai képzés 2009-ben indult el. A cél az lenne, hogy minden gondozónak legyen diplomája, ennek ösztönzéséhez azonban nagyobb állami szerepvállalásra van szükség. Az államnak lehetővé kell tennie, hogy a jelenleg dolgozó gondozók ingyenes, államilag támogatott képzésre járhassanak, hiszen egy idősebb kisgyermeknevelőnek anyagilag nem éri meg, hogy félévenként 110 ezer forintos tandíjért három évig iskolába járjon, és a jelenlegi béréből nem is teheti meg. Szűcs szerint fontos az is, hogy a tanulmányok során elismerjék az eddig szerzett tudást és tapasztalatot, hiszen egy harminc éve a pályán lévő szakembernek már nyilván nem szükséges az alapokat megtanítani. Az érdekvédő hangsúlyozta: a diploma megszerzéséig is rendezni kell a többi dolgozó helyzetét, erre a szociális életpályamodell adhat lehetőséget, ám az azzal együtt járó béremelés mértékéről és a bevezetés időpontjáról egyelőre nem tudni konkrétumot, pedig a héten a kormány elé került a tervezet.

Mint arról lapunk a napokban beszámolt, egyre égetőbb problémát jelentett a bölcsődei dolgozók megalázóan alacsony keresete. A szférában 2008 óta nem volt béremelés, jelenleg a bölcsődei dolgozók 74 százalékának a nettó fizetése nem éri el a 2013-as létminimumot, a 85 770 forintot. A főiskolai diplomával dolgozó gondozók bére jelenleg tíz, a felsőfokú szakképesítéssel foglalkoztatott kisgyermeknevelőké pedig harminc év után, a nyugdíj előtt éri el a nettó kilencvenezer forintot.

Az alacsony keresetek miatt egyre nagyobb méreteket ölt a pályaelhagyás. A gondozók egy része külföldre megy dolgozni az itteni fizetés többszörösért. Mások itthon helyezkednek el, esetükben eddig főként az óvodák jelentettek nagy elszívóerőt, hiszen az óvónőkre már eddig is vonatkozott a pedagógus-életpályamodell, így ők legalább – havi 40 ezer forinttal többet keresnek, mint a bölcsődékben dolgozó kisgyermeknevelők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.