Előzetesben maradhat Tarsoly

A bankszövetség szerint nem járna kárpótlás a csődbe ment Quaestor ügyfeleinek.

Horváth–Markotay
2015. 04. 21. 4:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megerősítette lapunknak az Országos Rendőr-főkapitányság, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda előterjesztést tett a Fővárosi Főügyészségnek Tarsoly Csaba előzetes letartoztatásának meghosszabbítására. A Quaestor-vezér 30 napos előzetese április 29-én járna le, így várhatóan a bíróság dönt majd a hosszabbításról, amennyiben az ügyészség indítványozza. Tarsoly ügyvédje, Papp Gábor lapunknak korábban azt mondta, ha az ügyészség indítványozza az előzetes fenntartását, kezdeményezni fogja az indítvány elutasítását.

A Quaestor-ügyben tegnap ismertette álláspontját a Magyar Bankszövetség is. Kovács Levente, a szervezet főtitkára a Kossuth rádióban elmondta, szerintük az alaptörvényből is levezethető, hogy nem jár kárpótlás a Quaestor-károsultaknak. Szerinte a Quaestor-ügy olyan terhet jelent a társadalomra, mintha minden magyar ember – csecsemőtől az aggastyánig – fejenként 18 ezer forintot dobna be a közösbe, hogy a 32 ezer Quaestor-károsult megkapja a pénzét. Kifejtette, hogy amíg a bankok és a magyar állampapír 2-3 százalékos hozamot tudott fizetni, addig volt egy cég, amely 8-10 százalékot fizetett. – A magasabb hozamnak nyilván a magasabb kockázat volt az ára. A Quaestor-ügyfelek papírjaira normál betűmérettel rá volt nyomtatva, hogy sem az Országos Betétbiztosítási Alap, sem a Befektetővédelmi Alap garanciája nem vonatkozik rá – mutatott rá, hozzátéve, hogy nem is tartja etikusnak, hogy valaki azt kéri, hogy őt kárpótolják, ha nem volt biztosítása.

A Fidesz szerint a bankszövetség főtitkárának nyilatkozatával ellentétben a Quaestor-károsultak kártalanítása csak ideiglenes terhet jelent a pénzügyi szektornak, hiszen a kártalanításra megelőlegezett összeget a bankok visszakapják majd a zárolt vagyonokból. A nagyobbik kormánypárt közölte, továbbra is azon az állásponton vannak – és ezért alkotta meg a parlament a kártalanítás felgyorsításáról szóló törvényt –, hogy a Quaestor-csoport fiktív kötvényeivel becsapott kisbetéteseket kártalanítani kell. A törvényben lefektetett feltételekkel a bankok együttműködését kérik a kártalanítás felgyorsításához és a követeléskezelő alap felállításához, hogy a 32 ezer kisbetétesnek ne kelljen éveken át egyénileg pereskednie, és gyorsított eljárással július végéig a pénzükhöz juthassanak – olvasható a közleményben. Kiemelték: az új befektetővédelmi rendszernek, a parlament és a kormány döntéseinek köszönhetően először történik meg a rendszerváltás óta, hogy a felderített pénzügyi csalások – a Buda-Cash-, a Hungária- és a Quaestor-ügy – áldozatai kártérítést kapnak. A szocialista kormányok idején egyetlen bedőlt cég (például Baumag, Hajdú-Bét, Globex) károsultjait sem kártalanították – idézte fel a nagyobbik kormánypárt.

Újabb állomásához érkezett a múlt héten kirobbant Kun-Mediátor botrány is. Az ügyben vasárnapra virradóra tartottak házkutatást a cég ügyvezetője, a szökésben lévő Dobrai Sándorné házában, illetve abban a panzióban, amelyet egyes információk szerint béreltek Karcagon. Meg nem erősített hírek szerint a cégvezető két lánya is jelen volt és együttműködött a hatóságokkal.

Helyi forrásoktól úgy tudjuk, a rendőrök a panziónál is jártak, ahol egy kisebb tömeg, köztük több károsult összegyűlt. Atrocitás nem történt, de a rendőröknek kellett távol tartani a tiltakozókat, akik azt kiabálták, hogy miért a károkozókat védik, miért nem a károsultakat. – A Kun-Mediátor Kft. 1,5–1,75 százalékos havi kamatot kínált az ügyfeleknek, ami éves szinten nagyjából 20 százaléknak felel meg – mondta érdeklődésünkre Séllei Ilona karcagi ügyvéd, aki várhatóan 140-150 károsultat, jórészt kisbefektetőket fog képviselni. Hozzátette, esetükben jórészt néhány millió forintos kárról van szó. Arról is beszélt, hogy két bizonyítási indítványt terjeszt majd elő. Az egyik arról szól, volt-e a társaság tevékenységi körében olyan, amely külön engedélyhez kötött. Van ugyanis olyan kisbefektető, aki állítása szerint azért adta a pénzét a Kun-Mediátornak, mert megnézte a cégjegyzéket, és ott pénzügyi, illetve brókertevékenység is volt a felsorolásban. Ha így van, az viszont a felügyeleti szervek felelősségét is felveti. A másik bizonyítási indítványban pedig arra keresne választ, hogy az ügyben szóba került két pénzintézet vajon betartotta-e a pénzmosás elleni törvény rendelkezéseit. A kár az óvatos becslések szerint is több milliárd forint, de akár a 20 milliárdot is elérheti.

A Kun-Mediátor ügye éles szóváltást hozott a parlament tegnapi ülésén is. A jobbikos Lukács László György felvetette, hogy nem tűnt fel az évtizedes csalássorozat, és emlékeztetett: a kormányban két karcagi miniszter is ül: Fazekas Sándor, illetve Varga Mihály. Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azzal vágott vissza, hogy „az ön családjának az ügyvédi irodája ugyanoda van bejelentve, mint a Kun-Mediátor telephelye”. Lukács erre perrel fenyegette Tállait, amiért azt a látszatot keltette, hogy közös üzelmei lettek volna a Kun-Mediátorral.

A Jobbik tegnap egyébként feljelentést tett, mivel szerintük a fóti városvezetés önkormányzati felhatalmazás nélkül vett kötvényeket a Hungária Értékpapír Zrt.-nél egymilliárd forint értékben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.