Igazságos ingyenmenzát akarnak

Az önkormányzatok szerint túl magasan szabta meg a kormány a jövedelemkorlátot.

2015. 04. 23. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenlegi formájában nem tudja elfogadni az ingyenes gyermekétkeztetés kiterjesztéséről szóló törvényjavaslatot a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, ezért önálló törvénytervezetet készít, és még a héten eljuttatja a kormánynak. – Bár korábban írásban eljuttattuk véleményünket a tervezetről, javaslatainkat nem építette bele a kormányzat a törvényjavaslatba, ezért saját törvénytervezetet készítünk a gyermekétkeztetés ingyenességének kiterjesztéséről – mondta lapunknak Gémesi György, a szövetség elnöke. A politikus – aki egyben Gödöllő polgármestere is – kifejtette: csak a rászorultsági alapon járó ingyenességet tudják támogatni, az egy főre jutó nettó 90 ezer forintos jövedelmi korlát azonban nem az, ebbe a gyerekek 90 százaléka beletartozik. A szövetség a saját maga által kidolgozott törvénytervezetben ezért azt javasolja a kormánynak, hogy sávos rendszert alakítson ki: javaslatuk szerint nettó 50 ezer forint egy főre jutó jövedelem alatt járna ingyen a gyermekeknek az étkezés, 70 ezer forint egy főre jutó jövedelemig pedig féláron kapnák a gyermekek a tízórait, az ebédet és az uzsonnát. Az önkormányzatok elképzelése szerint 90 ezer forintig mindenki annyit fizetne, amennyit jelenleg, nettó 120 ezer forint egy főre jutó jövedelemhatár felett azonban már a rezsiköltséget is meg kellene fizetni.

Gémesi leszögezte: azzal sem értenek egyet, hogy a nagycsaládosoknak automatikusan ingyen járjon az étel függetlenül attól, hogy a családnak mennyi a jövedelme, szerinte minden gyereket egyenlő mércével kellene mérni. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke teljesen elfogadhatatlannak tartja a törvényjavaslatnak azt a részét, amely szerint a szülők önbevalláson alapuló jövedelemnyilatkozatát sem előzetesen, sem utólag nem ellenőrizhetné a település jegyzője. Gémesi úgy véli, ennek elfogadása esetén akár a száz százalékot is megközelítené az ingyen menzát igénylők száma, aminek így semmi köze nem lenne a rászorultság elvéhez. A szövetség szerint környezettanulmány elvégzésére volna szükség, ezzel lehetővé válna azok kiszűrése, akik a papírok szerint keveset keresnek, ám valójában nem szorulnak rá a térítésmentes étkezésre.

Ismeretes, az emberi erőforrások minisztere kedden nyújtotta be a gyermekvédelmi törvény módosítására vonatkozó törvényjavaslatot, amely a legtöbb gyermek számára ingyenessé tenné a bölcsődei és óvodai étkeztetést. A javaslat szerint 2015. szeptember 1-jétől már nemcsak a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekek ehetnének ingyen az óvodákban és a bölcsődékben, hanem a három vagy több gyermeket nevelő családok gyermekei, a tartósan beteg és fogyatékos gyermekek és testvéreik, valamint azoknak az egy-, illetve kétgyermekes családoknak a gyerekei is, amelyekben az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a kötelező legkisebb munkabér nettó összegének 130 százalékát (ez az idén 89 408 forint). A jogosultság megállapítása a szülő önbevallásán alapul majd.

Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára tegnap bejelentette: egymilliárd forint keretösszegű pályázatot írt ki a kormány az önkormányzatoknak, ebből egyebek mellett óvodáik, bölcsődéik főzőkonyháinak, tálalóinak vagy étkezőinek fejlesztésére kaphatnak vissza nem térítendő támogatást. A beruházásokhoz 5–50 százalékos önerő szükséges, az önkormányzat adóerő-képességétől függően. A pályázati elbírálásnál előny, ha az önkormányzatok a szeptembertől kötelező óvodáztatás, tehát új gyermekek megjelenése miatt kérnek támogatást, Novák szerint ősztől emiatt körülbelül 25 ezerrel több gyerek jelenhet meg a rendszerben. A pályázatokat elektronikusan és papír alapon is be kell nyújtani; az előbbi határideje május 29., utóbbié június 1., a támogatást 2016. december 31-ig kell felhasználni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.