Jön a szuperkórház, bezárhatják a Jánost

Most ez a verzió tűnik valószínűnek a Figyelő szerint.

VZ
2015. 04. 02. 13:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető még február elején bejelentette, hogy kell egy új, nagy fővárosi kórház, a részletekről pedig megindultak a találgatások, a Figyelő szerint Kelenföldre tervezik az épületegyüttest, az egészségügy átalakítását célzó törvénytervezet pedig már ebben a hónapban a kormány elé kerül majd.

A tervezet a kórházak adósságának 60 milliárdos konszolidációja mellett az új központi kórházakról is határoz: a megyék központi intézményei a megyei kórházak lesznek, a fővárosban pedig a Szent Imre-kórház, a Honvédkórház, a Péterfy utcai és a Bajcsy-Zsilinszky-kórház együttese, illetve az Egyesített Szent István és Szent László Kórház látják majd el ezt a feladatot a már említett szuperkórház mellett. A lap szerint a Szent János-kórházat bezárhatják, a dolgozókat és a gyógyítókapacitásait a fennmaradó intézményekbe költöztetnék.

Ennek oka a Figyelő szerint az, hogy a régi épületekben nem lehet garantálni már az ellátás színvonalát, és drága is fenntartani a pavilonszerű elhelyezkedésű épületegyüttest. A terület későbbi hasznosításáról még nem esett szó.

Az Index megszólaltatta az ügyben a kórház igazgatóját, Nyulasi Tibort, aki azt mondta: az intézmény nem tud ezekről a koncepciókról, őket ezzel nem keresték meg, de ő úgy véli, a Szent János-kórházat nem kellene bezárni, ehelyett az új kórházat lenne célszerű a János-kórház területére vagy a mellé építeni, így nem kellene területet kisajátítani vagy pályaudvart bezárni, mint a már felmerült elhelyezési ötletelésekben elhangzott. Nyulasi szerint tévedés, hogy egy pavilon rendszerű kórház nem lehet modern, példaként a modernizált heidelbergi klinikát említette, amelynek alapján már a János-kórházra vonatkozóan is készültek modernizációs tervek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.