Nemzeti konzultáció: tizenkét kérdés a bevándorlásról

Nem lehet halogatni a szigorúbb szabályok megalkotását.

HZS
2015. 04. 24. 15:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesznél közleményben üdvözölték, hogy a kabinet kérésükre széles körű nemzeti konzultációt indít a bevándorlásról. Álláspontjuk szerint az elmúlt időszakban az Európai Unió számára is egyértelművé vált, hogy a cselekvést nem lehet tovább halogatni. „A magyar emberek véleményének meghallgatása után a kormánypárti képviselőcsoport kész minden támogatást megadni ahhoz, hogy ha kell, az európainál jóval szigorúbb bevándorlási szabályokat alkossunk, ugyanis a megoldást nem lehet tovább halogatni” – írta a Fidesz, kitérve arra is, hogy Magyarországra több mint 33 ezer menekültkérelem érkezett már az első negyedévben, tavaly viszont egész évben 42 ezret, tavalyelőtt 2 ezret regisztráltak.

A kormány tizenkét kérdést tesz fel a bevándorláshoz, megélhetési bevándorláshoz, illetve részben a terrorizmushoz kapcsolódó konzultációban, amelyre július 1-jéig várják minden tizennyolcadik életévét betöltött állampolgár válaszát. Ezt Kovács Zoltán kormányszóvivő közölte pénteken Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. A szóvivő tájékoztatása szerint a több mint nyolcmillió kérdőívet május elején kezdik kézbesíteni, a postának harminc-negyven napra van szüksége a levelek kézbesítésére, a válaszokat pedig július első napjáig várják. A kérdőíveket ezúttal is Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) dolgozza fel. A kabinet becslése szerint mintegy 960 millió forintba kerül majd a konzultáció, de a végleges költségekről később teljes tájékoztatást adnak – tette hozzá. Kovács Zoltán kifejtette, a kérdések egyebek mellett kiterjednek arra is, hogy az uniós tiltás ellenére tegyék-e lehetővé az illegális bevándorlók 24 óránál tovább tartó őrizetben tartását.

A kormány választ vár arra is, hogy azonnal vissza lehessen-e fordítani azokat, akikről azonnal bebizonyosodik, hogy csak kihasználják az „illegális migrációra bátorító” európai szabályokat – mondta Kovács Zoltán. Közlése szerint az állampolgárok elmondhatják azt is, egyetértenek-e azzal, hogy a Magyarországra érkező illegális bevándorlók vegyék ki a részüket az általuk generált költségek előteremtéséből. A politikus arról is beszélt, hogy a beérkező válaszok alapján a szakembereknek és az Országgyűlésnek kell kialakítania a megfelelő reakciókat az illegális bevándorlásra.

A kormányszóvivő kiemelte: Magyarország véleménye az illegális bevándorlásról nem tér el gyökeresen az Európai Unió álláspontjától, hiszen a magyar kabinet is úgy gondolja, hogy a problémát a gyökerénél kell orvosolni, vagyis lehetőleg a „kibocsátó országokban” kell megteremteni azokat a feltételeket, amelyek megléte esetén a megélhetési bevándorlók el sem indulnak.

Azon országok között vagyunk, amelyre méretéhez képest az átlagosnál nagyobb bevándorlási teher hárul, ezért egyetért azzal a csütörtöki európai állásfoglalással, amely szerint azonnali lépésekre van szükség a Mediterráneumban: növelni kell a katonai és humanitárius jelenlétet, meghiúsítva az embercsempészek akcióit. Közös európai fellépésre van tehát szükség, „de minden országnak vannak saját szempontjai” – húzta alá, hozzátéve, a bevándorlás szempontjából nem lehet összehasonlítani például Spanyolországot és Magyarországot, hiszen a probléma másként jelentkezik a két országban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.